Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Uzņēmēji: tirdzniecības misija Vidusāzijas valstīs – viena no veiksmīgākajām

Pagājušajā nedēļā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras rīkotā tirdzniecības misija Uzbekistānā un Kirgizstānā ir viens no veiksmīgākajiem biznesa kontaktu veidošanas pasākumiem, tā pēc atgriešanās Latvijā atzina Latvijas uzņēmēji.

Kā informēja LTRK Uzņēmējdarbības veicināšanas un pakalpojumu daļas eksperte Baiba Bramane, interese par sadarbību ar Latvijas uzņēmējiem bija ļoti liela. Latvijas uzņēmēju interešu lokā galvenokārt bija metālapstrādes un kokapstrādes industrijas, biodegvielas izejmateriāli, celtniecības materiālu realizēšana, sadarbība ar naftas pārstrādes, minerālmēslu un automašīnu ražotāju rūpnīcām un kūdras realizēšana. Pēc Tirdzniecības misijas vairāki Latvijas uzņēmumu pārstāvji apliecināja ieceri paplašināt savu darbību Uzbekistānas tirgus virzienā.

Kā informē pasākuma organizatori, lielas iespējas eksportēt savu produkciju Uzbekistānā un Kirgizstānā saskata AS Jauda. Interese bijusi arī par sadarbību AS Jauda produkcijas komplektējošo detaļu ražošanā. Ar uzņēmējiem un valdību pārstāvjiem apspriesta arī šo valstu speciālistu apmācības iespēja Latvijā.
Valsts Priekules Zinātniskā institūta direktors Ritvars Leitens atzīst, ka bijis patīkami pārsteigts par LTRK organizēto pieredzes apmaiņas braucienu uz Kirgizstānu un Uzbekistānu. „Augsta līmeņa organizācija, pārdomāti apmeklējuma mērķi. Mūsu darbības lauks ir lauksaimniecība un biodegviela un mums šis brauciens bija auglīgs. Tika nodibināti kontakti ar divām kompānijām no Uzbekistānas, ir uzsāktas pārrunas, ievirze sadarbībai biodegvielas jomā. Protams, Austrumu tirgum ir sava specifika, savi tirgus un tirgošanās noteikumi, bet, tos apgūstot, turpmākā sadarbība ir iespējama. Iepazīstoties ar Uzbekistānu un to, kādu lomu šī valsts spēlē pasaules tirgū, varu teikt, ka atsevišķu nozaru Latvijas uzņēmējiem tā noteikti varētu šķist interesanta”, saka R.Leitens.

„Mēs vēlreiz pārliecinājāmies, ka Uzbekistānā ir radīta labvēlīga vide investīcijām, kā arī nepieciešamie priekšnoteikumi un biznesa atvieglojumi sadraudzībai ar ārzemju partneriem”, pēc vizītes atzīst LTRK valdes priekšsēdētājs Andris Gūtmanis. „Latvija ar īpašu uzmanību attiecas pret sadarbību ar Uzbekistānu. Mēs ceram, ka pašreizējais dialogs kalpos turpmākai saišu nostiprināšanai starp abām valstīm”.
Tirdznieciski ekonomiskā sadarbība starp Uzbekistānu un Latviju nepārtraukti attīstās. Savstarpējā preču apgrozījuma apjoms 2006.gadā veidoja 82,2 miljonus, bet šī gada janvārī - augustā 67,1 miljons ASV dolāru. Uzbekistānā darbojas 20 kopuzņēmumi, kas dibināti, piesaistot investīcijas no Latvijas. Šie uzņēmumi galvenokārt specializējas tekstilizstrādājumu, radiosakaru līdzekļu, mēbeļu ražošanā, mašīnbūves un farmācijas nozarē.

Jau ziņots, ka no 8. līdz 14.oktobrim Uzbekistānā un Kirgizstānā notika LTRK rīkotā Latvijas Tirdzniecības misija. Pieredzes apmaiņas braucienā devās 8 Latvijas uzņēmumu pārstāvji - SIA Laskana, SIA Lekon, SIA Ciemupe, AS Jauda, SIA Vincents Polline, Valsts Priekules Zinātniskais institūts, SIA Rugeni un SIA Baltic Blogs.

Tirdzniecība misijas ietvaros tika parakstīts Latvijas un Kirgīzijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru sadarbības līgums, kas ir svarīga bāze tirdznieciski ekonomiskās sadarbības attīstībai abu valstu starpā.
Tirdzniecības misijas ietvaros notika biznesa forumi, kontaktbiržas, kā arī tikšanās ar valsts institūciju pārstāvjiem. Tika apspriesti jautājumi par investēšanas iespējām un tirdznieciski-ekonomisko sadarbību abu valstu starpā, par tālāko sadarbības attīstību metāla un kokapstrādes rūpniecībā, loģistikā, lauksaimniecībā, celtniecībā, elektrotehniskajā un vieglajā rūpniecībā, tūrisma jomā, kā arī Latvijas kompāniju piesaistē privatizācijas procesiem Uzbekistānā. Tika uzsvērts, ka ļoti liela nozīme ir turpmākai partnerattiecību nostiprināšanai starp Latvijas un Uzbekistānas uzņēmējiem.

Informāciju sagatavoja:
Žanna Seļicka
LTRK Sabiedrisko attiecību konsultante,
Tālr..: 7358215,
Mob.: 29773212.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses