Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Valdība pēta, eksperti un uzņēmēji gaida

Eksperti un uzņēmēji jau daudzkārt izteikušies par nepieciešamību reformēt nodokļu sistēmu. Valdības pārstāvji pēdējā laikā nākuši klajā ar jau sen ieteiktām un arī jaunām idejām. Kad var gaidīt rezultātus un kā tās vērtēt?

Ivars Godmanis, premjers (LPP/LC)


Kopā ar nākamā gada budžetu

Valdība, lemjot par pasākumiem makroekonomiskās situācijas stabilizācijai 2008.-2009.gadam, paudusi konceptuālu atbalstu reinvestētās peļņas neaplikšanai ar uzņēmumu ienākuma nodokli, nekustamā īpašuma nodokļa samazināšanai zemei un ēkām, kas tiek lietotas ražošanai, faktiski jauna iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma izstrādei (dividenžu un citu "nealgas" ienākumu aplikšanai). Izmaiņas nodokļu likumdošanā tiks virzītas pieņemšanai valdībā vienotā paketē ar nākamā gada valsts budžeta projektu. Ekonomikas ministrijai kopīgi ar iesaistītajām ministrijām jāsniedz viedoklis par iespējām atbalstīt nevalstisko organizāciju priekšlikumus makroekonomiskās situācijas stabilizācijai, starp kuriem var minēt priekšlikumu par iedzīvotāju ienākuma nodokļa atlaidēm ienākumiem, kas tiek izlietoti pirmā mājokļa iegādei.

Diāna Bērziņa, Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktore


Jārēķinās ar budžetu

Abas idejas - nodokļu atvieglojumi reinvestētajai peļņai un dividenžu aplikšana ar nodokli - ir izvērtēšanas posmā. Mūsu tautsaimniecības analīzes un fiskālās politikas departamenta speciālisti šobrīd analizē šādu nodokļu likumdošanas izmaiņu ietekmes scenārijus uz valsts budžetu. Speciālistiem ir uzticēts arī izstrādāt iespējamās iedzīvotāju ienākumu nodokļa atlaides piemērošanas shēmas un prognozēt šādu izmaiņu ietekmi uz valsts budžeta ieņēmumiem. Ministrs [Atis Slakteris] uzskata: "Mūsu nodokļu likumdošanai noteikti jāveicina uzņēmējdarbība, īpaši ražošanas eksportspējīgās nozares, tāpat atbalsts jāsniedz arī jaunajām ģimenēm ar bērniem, kas plāno iegādāties savu pirmo mājokli. Taču, pieņemot lēmumus par šādām izmaiņām, mums ir jārēķinās ar to iedarbību uz valsts budžetu un jārod optimālākais risinājums, kas būtu pieņemams visām iesaistītajām pusēm."

Andris Strazds, ekonomists


Līdzsvaru neatjaunos

Joprojām uzskatu, ka šādas atsevišķas iniciatīvas nodokļu jomā nav pietiekamas, lai atjaunotu līdzsvaru ekonomikā. Tā vietā jāpārskata sistēma kopumā, būtiski samazinot nodokļu slogu iedzīvotāju ienākumiem, bet palielinot to patēriņam un īpašumiem. Konkrēti - iedzīvotāju ienākuma nodoklis jāsamazina, PVN un akcīze, kā arī nekustamā īpašuma nodoklis jāpalielina. Loģika vienkārša - kamēr tu pelni un ieguldi, nodokļi ir mazi, bet brīdī, kad sāc ar vērienu tērēt, jāmaksā lieli nodokļi. Tāpat jālikvidē situācija, kad nodokļi darbaspēkam ir gandrīz trīsreiz augstāki nekā kapitālam, citādi drīz vairs nebūs kas strādā, vai arī nebūs, no kā maksāt pensijas, jo no aplokšņu algām, kā zināms, sociālās apdrošināšanas iemaksas neveic.

Henrijs Fogels, Rīgas piena kombināta valdes priekšsēdētājs


Jāveicina pievienotā vērtība

Valdībai būtu jātur solījumi un beidzot jāsamazina iedzīvotāju ienākuma nodoklis, nodrošinot valdību pēctecību. Tāpat līdzīgi kā Igaunijā reinvestētā peļņa nebūtu jāapliek ar uzņēmumu ienākuma nodokli. Būtu arī svarīgi samazināt augsto nekustamā īpašuma nodokli ražotājiem. Tāpat valstij jāveicina augstākas pievienotās vērtības produktu eksports, piemēram, mūsu nozarē - lai eksportē piena produktus, ne izejvielas. Tādējādi varētu gūt papildu nodokļu ieņēmumus un atbalstīt eksportētājus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses