Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Vilks par Swedbank: Var skaidrot ko un kā grib, bet iepriekš saskaņotas rīcības gadījumā nekādi argumenti nelīdz

Vari skaidrot ko un kā grib, bet, ja ir iepriekš saskaņota rīcība, lai destabilizētu situāciju, nekādi argumenti nelīdz, vērtējot ažiotāžu ap Swedbank, ceturtdien laikrakstā _Neatkarīgā Rīta Avīze _publicētā intervijā norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Pēc viņa teiktā, kādam ir vēlme padarīt Latvijas iedzīvotāju dzīvi sarežģītāku, lai valdībai būtu ko darīt un lai vienkāršo cilvēku dzīve kļūtu nedrošāka.

"Ko līdz mani skaidrojumi Andrim Rāviņam [Jelgavas mēram], ko līdz, ka es visiem skaidroju, ka tikko Swedbank ir paaugstināts kredītreitings, ko līdz tas, ka es zinu un apgalvoju, ka skandināvu bankas ir stabilākās Eiropā. Mani argumenti atdūrās kā pret sienu. Vari skaidrot ko un kā gribi, bet, ja ir iepriekš saskaņota rīcība, lai destabilizētu situāciju, tad nekādi argumenti nelīdz," atzīst ministrs.

Vilks norāda, ka visiem, kas viņam zvanīja, skaidrojis, ka Swedbank viss ir kārtībā. "Viss! Tie, kas nevēlējās to dzirdēt, tie manī neklausījās. Pašvaldību sarunas ar valdību noslēdzās pozitīvi. Taču cilvēku tracināšana bija jūtama. Tika izplatīti paziņojumi, ka visa konsolidācija gulsies tikai uz pašvaldību pleciem utt. Pašvaldību vadītājiem, kas šādā situācijā deva rīkojumus izskaitīt naudu, vajag saprast, ka informācija par šāda rīkojuma esamību jau pati par sevi var izraisīt lavīnu, kas var ietekmēt gan valsti, gan uzņēmējdarbību," viņš klāsta.

Vilks arī min - lai arī iepriekš kā droša līdzekļu glabāšanas vieta minēta Valsts kase, tā nevar uzņemties valsts bankas funkcijas. "Ja runa ir par valsti, tad Valsts kase vienmēr paliks valsts īpašumā, bet tā nedarbojas kā klasiska banka. Atbildot uz jautājumu par drošu banku, es vienmēr esmu teicis, ka jāvērtē reitingi un jāizvēlas lielas bankas," viņš klāsta, piebilstot, ka jāvērtē ne tikai banku piedāvātie noguldījumu procenti, bet arī reputācija un jāraugās uz banku kredītreitingiem.

"Visas skandināvu bankas tiek rūpīgi vētītas, un informācija par šīm bankām ir publiski pieejama. Tās nepieder vienam īpašniekam. Šo banku akcijas ir sadalītas starp ļoti daudziem īpašniekiem ar plašu akcionāru loku. Tā ir atbilde! Paskatieties kaut vai, kurās bankās naudu glabā Igaunijas pašvaldības," norāda Vilks. 

Jau ziņots, ka no 9.decembra Swedbank klienti pastiprināti izņēma naudu no bankas, reaģējot uz baumām par bankas darbības problēmām Zviedrijā un Igaunijā. Drošības policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar nepatiesu ziņu izplatīšanu par situāciju Swedbank. Saskaņā ar amatpersonu teikto baumas izplatītas apzināti, lai destabilizētu situāciju valstī.

Pēc aktīvu un arī noguldījumu apmēra Swedbank ir lielākā banka Latvijā. Šogad septembra beigās Swedbank noguldījumos kopumā bija piesaistījusi 1,578 miljardus latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses