Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Zviedrijas banku grupa SEB pērn piedzīvo būtisku peļņas kritumu; palielinās kapitālu

Zviedrijas banku grupa "Skandinaviska Enskilda Banken" (SEB) ceturtdien paziņoja, ka tās tīrā peļņa 2008.gadā salīdzinājumā ar 2007.gadu ir kritusies par 26% - līdz 10,04 miljardiem zviedru kronu (aptuveni 660 miljoniem latu).

Grupas operacionālā peļņa samazinājās par 27% - līdz 12,47 miljardiem zviedru kronu (819 miljoniem latu). Peļņas kritumu SEB skaidro ar bezprecedenta satricinājumiem finanšu tirgos.

Līdz ar straujo tautsaimniecības pagrimumu Baltijas valstīs SEB grupas tīrie zaudējumi no kreditēšanas 2008.gada ceturtajā ceturksnī pieauga līdz 1,72 miljardiem zviedru kronu (113 miljoniem latu) pretstatā 725 miljoniem zviedru kronu trešajā ceturksnī (48 miljoniem latu) un 313 miljoniem zviedru kronu (21 miljonam latu) 2007.gada ceturtajā ceturksnī.

Uzkrājumi zaudējumiem no kreditēšanas Baltijā pērn pēdējos trijos mēnešos palielinājās līdz 898 miljoniem zviedru kronu (59 miljoniem latu) pretstatā 239 miljoniem zviedru kronu (16 miljoniem latu) gadu iepriekš.

SEB vadītāja Annika Falkegrēna sacīja, ka smagā ekonomiskā vide negatīvi ietekmē gan kompānijas, gan mājsaimniecības.

"Neizbēgami, ka šādos apstākļos arī SEB cietīs lielākus zaudējumus no kreditēšanas," viņa teica, uzsverot, ka grupa ir labi sagatavojusies, lai strādātu sarežģītā makroekonomiskajā situācijā.

Kāds analītiķis, kurš nevēlējās atklāt savu vārdu, prognozēja, ka tirgus SEB darbības rādītājus uzņems visnotaļ pozitīvi. "Ienākumi bija labi, un akciju emisija visnotaļ atbilstošā apmērā, kāds jau vairāk vai mazāk tika gaidīts," viņš teica.

SEB tīrie ienākumi no procentiem 2008.gada ceturtajā ceturksnī pieauga līdz 5,51 miljardam zviedru kronu (362 miljoniem latu) pretstatā 4,38 miljardiem zviedru kronu (288 miljoniem latu) attiecīgā periodā 2007.gadā. Savukārt grupas komisijas ienākumi saruka no 4,13 miljardiem zviedru kronu (271 miljona latu) - līdz 3,79 miljardiem zviedru kronu (249 miljoniem latu).

Lai palielinātu kapitāla bāzi par 19,5 miljardiem zviedru kronu (1,28 miljardiem latu), SEB ceturtdien arī paziņoja, ka izlaidīs jaunas akcijas 15 miljardu zviedru kronu (aptuveni 985 miljonu latu) vērtībā, kā arī nemaksās dividendes par 2008.gadu.

Zviedru biznesa avīze "Dagens Industri" iepriekš vēstīja, ka SEB lielākā īpašniece investīciju kompānija "Investor AB", kas pieder ietekmīgajai Zviedrijas Vallenbergu ģimenei, esot garantējusi, ka iegādāsies līdz 30% jaunemitēto akciju.

"Dagens Industri" arī apgalvoja, ka SEB menedžments cenšoties panākt, lai emisijas pirkšanā nepiedalītos Zviedrijas valdība, jo tā, iegūstot savā rīcībā SEB akcijas, varētu noteikt ierobežojumus strādājošo algām un prēmijām.

"Dagens Industri" atgādināja, ka pērnā gada nogalē par akciju laidienu kapitāla nostiprināšanai paziņoja cita liela zviedru banka "Swedbank".

Ekonomikas pagrimuma dēļ Ziemeļvalstu bankām draud pieaugoši zaudējumi no kreditēšanas to vietējos tirgos un Baltijā, kur "Swedbank" un SEB pēdējos gados ir aktīvi izvērsušas savu darbību.

SEB, kas darbojas Skandināvijā, Baltijas valstīs un Vācijā, nodarbina 22 tūkstošus cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses