Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Andrejsalu piedāvā par 47 miljoniem

Privatizācijas piedāvājumā uzņēmējiem ietverta arī Laikmetīgās mākslas muzejam paredzētā zeme. Privatizācijas atlaides lielums atkarīgs no tā, par cik uzņēmēji iepirkuši sertifikātus. Valsts a/s Valsts nekustamie īpašumi Andrejsalas un Eksporta ostas teritoriju nomniekiem izsūtījusi piedāvājumu privatizēt bijušo ostas teritoriju.

Lielāko daļu šīs platības, aptuveni 80 hektārus nomā Jaunrīgas attīstības uzņēmums (JAU) un ar to saistītie uzņēmumi, kam nu ir iespējas šo zemi izpirkt aptuveni par 47 miljoniem latu. Šādu summu aprēķinājis Valsts zemes dienests, un, kā Dienai norādīja nekustamo īpašumu eksperti, cena ir atbilstoša pašreizējai tirgus situācijai. Salīdzināšanai jāmin, ka 94 hektārus lielo Lucavsalu, kas atrodas tālāk no centra, trīs nekustamo īpašumu firmas pēc Rīgas domes pasūtījuma novērtējušas par līdzīgu summu.

Ieguvums
Pieņemot, ka minētos zemes gabalus 40% var privatizēt par sertifikātiem, tas nozīmē, ka 18,8 miljonu latu apgūšanai ir vajadzīgi aptuveni 670 tūkstoši sertfikātu, kuru nominālvērtība ir 28 latu. Ja uzņēmēji savulaik sertfikātus iepirkuši, piemēram, par, pieciem latiem, tad kopējā atlaide, ko uzņēmēji iegūst privatizācijas procesā, ir 15 miljoni latu.

Starp privatizējamajiem zemes gabaliem atrodas arī platība, kas paredzēta Laikmetīgās mākslas muzeja celtniecībai. Saskaņā ar a/s Valsts nekustamie īpašumi pārstāvja Ojāra Valkera teikto valstij nav tiesību šo zemi paturēt savā īpašumā, jo uz tās esošās ēkas pieder JAU. Lai izlemtu, kā tad īsti tiks realizēts muzeja projekts, janvāra beigās iecerējuši tikties gan JAU, gan arī valsts aģentūras Jaunie Trīs brāļi pārstāvji, kas atbildīgi par projekta realizāciju, - Dienu informēja abas puses.

Ko var privatizēt
  • Andrejostas iela 8A, 16 216 m2, noteiktā vērtība Ls 1 481 332; nomā Jaunrīgas attīstības uzņēmums (JAU). Šajā teritorijā plānots celt Laikmetīgās mākslas muzeju
  • Andrejostas ielā 10, 2376 m2, noteiktā vērtība Ls 195 491; nomā JAU
  • Andrejostas ielā 12, 12984 m2 , Ls 507 067; nomā JAU
  • Andrejostas ielā 6, domājamā daļa no zemesgabala 100157 m2 platībā, Ls 2 880 631; nomā JAU
  • Eksporta ielā 15, 526119 m2, Ls 36 849 241 nomā Rīgas 1. Saldētava, kuras īpašniece ir JAU
  • Uriekstes ielā 9, domājamā daļa no zemesgabala daļas 107400 m2 platībā, 2 386 Ls 863; nomā Ogļu termināls, kurā īpašniece ir JAU
  • Eksporta ielā, 15003 m2, noteiktā vērtība Ls 678 409; nomā Juta termināls, īpašniekam pieder arī JAU
  • Eksporta ielā 7, k-2, 46035 m2, Ls 2 160 040; nomā A/s RHS-Forwarding, īpašniekam pieder arī JAU
  • Matrožu ielā, 11734 m2, Ls 554 530; nomā Ķīpsalas būve, pastarpināti pieder a/s Kerdni, kura akcionāri nav norādīti
  • Ogļu ielā 35, 14088 m2, Ls 2 059 102; nomā Dārzu pasaule, īpašnieks Rāvis Guntis

Varēs maksāt sertifikātos


Atšķirībā no potenciālajiem Lucavsalas īpašniekiem, kam visa summa būs jāsamaksā skaidrā naudā, Andrejsalas nomnieki 40% no pirkuma summas varēs maksāt sertifikātos. Šāda situācija iespējama, likumdošanā atstātaisspraugas dēļ. Proti, lai arī zemi, kas atradās ostas teritorijā, sākotnēji nedrīkstēja privatizēt un valdības mēģinājums steigšus to izslēgt no ostas teritorijas līdz 2006.gada 31.augustam izgāzās, uzņēmējiem netika liegts pieteikties šo zemi privatizēt. Šis pietiekums tagad, kad zeme vairs nav ostas teritorijā, kalpo par pamatu privatizācijas procesam.

Galvenie ieguvēji no šādas likumu interpretācijas ir uzņēmēji, kas savā laikā bijuši cieši saistīti ar ekspremjeru Andri Šķēli (TP) un Pirmās partijas līderi Aināru Šleseru. Piemēram, JAU pieder Norvēģijā reģistrētai firmai a/s Portpro. Vēl pirms diviem gadiem šī firma piederēja bijušajam A.Šlesera biznesa partnerim norvēģim Turmudam Stēnem Juhansenam un Jānim Leimanim, kurš savulaik bija vadošs darbinieks A.Šķēles koncernā Ave Lat grupa.

Muzejam šķēršļus neliks


Atbilde par zemes privatizāciju Andrejsalas nomniekiem jāsniedz divu mēnešu laikā, tas ir, februārī. Ja nomnieki atbildes nesniedz vai arī atsakās izpirkt, pēc noteikta laika privatizācijas procedūra tiek beigta. Ja kādā brīdī nomnieks tomēr vēlas zemi savā īpašumā, tā jāpērk par naudu pēc tirgus vērtības. Citām privātpersonām šo zemi privatizēt nav iespējams.

Vai JAU privatizēs nomāto zemi, tā vadītājs Valters Māziņš Dienai vēl nevarēja pateikt. "Kopējā summa ir iespaidīga," norādīja JAU līdzīpašnieks J.Leimanis. Viņš apgalvo, ka situāciju neatvieglo arī iespēja maksāt daļu sertifikātos jo "manuprāt, mums nav neviena sertifikāta". Patlaban sertifikātu iespējams nopirkt par desmit santīmiem lētāk nekā to nominālā vērtība - 28 lati gabalā.

Jāatgādina, ka projekta kopējās izmaksas tiek lēstas ap miljardu eiro. Vecrīgai tuvējā teritorijā paredzēts izbūvēt daudzdzīvokļu un biroju ēkas. Kā centrālā ass iecerēts pasaulslavenā arhitekta Rema Kolhāsa projektētais Laikmetīgais mākslas muzejs, kuru plānots uzcelt pēc privātās partnerības principa. Tas nozīmē, ka JAU kā savu daļu varētu ieguldīt zemi, vai arī pēc privatizācijas piedāvāt valstij to atpirkt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses