Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Aprīlī sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā nav kāpušas (papildināts)

_Hruščovkās _un lietuviešu projektos trīsistabu dzīvokļi par 2% lētāki. Vidējā sērijveida dzīvokļu cena Rīgā uz 1.maiju bija 1662 EUR/m2 pēc Ober Haus datiem un 1720 EUR/m2 pēc Latio datiem. Tipveida dzīvokļus vairs nepērk spekulanti. To cenas, iespējams, sasniegušas maksimumu, kas atbilst šo dzīvokļu pircēju reālajai maksātspējai.

Cenu grupā līdz 100 000 EUR piedāvāto dzīvokļu skaits pat dubultojies. Tipveida dzīvokļus vairs nepērk spekulanti. To cenas, iespējams, sasniegušas maksimumu, kas atbilst šo dzīvokļu pircēju reālajai maksātspējai.

Dzīvokļu piedāvājuma skaita Rīgā indekss

\"Dzīvokļu
Avots: www.reklama.lv, www.dzivoklis.lv, Latio


Aprīlī novērots, ka pircēji ietur nogaidošu pozīciju saistībā ar pēdējiem grozījumiem likumdošanā, kas skar nekustamā īpašuma jomu, gaidot cenu krišanos. Izņēmums ir vienistabas dzīvokļi, par kuru iegādi saglabājusies liela interese.

Par aptuveni 2% samazinājušās cenas trīsistabu dzīvokļiem Hruščova laika mājās un lietuviešu projektos. Toties 119., 103. Un 104.sērijas mājās Purvciemā un Pļavniekos cenas turpināja augt.

Kāpēc cenas nepieauga

  1. valdības izsludinātie pretinflācijas pasākumi un to ietekmētā informatīvā telpa pēdējos mēnešos ir veicinājusi pārpircēju aktivitāti — ievērojami palielinājās pārdošanas piedāvājumu skaits;
  2. ērijveida dzīvokļu cenas, iespējams, sasniegušas to maksimumu, kurš saistīts arī šo dzīvokļu pircēju reālo maksātspēju;
  3. bankas piesardzīgāk izvērtē kredītņēmēju iespējas, ņemot vērā arī tirgus attīstības prognozes un kredītresursu izmaksas.
Sērijveida dzīvokļu tirgū jau trīs mēnešus novērojama nemainīga darījumu aktivitāte, kas izraisījusi cenu stabilizāciju. Ja atsevišķos dzīvokļu sektoros aprīļa sākumā vēl varēja novērot minimālu cenu pieaugumu, tad mēneša otrajā pusē cenas vairs nepieauga.

Vairs nepērk spekulanti


Sērijveidu dzīvokļus vairs neiepērk pārpircēji. Tagad pircējs ir gala patērētājs, kas pērk mājokli dzīvošanai. Sērijveida dzīvokļu tirgū piedāvājums aprīlī palielinājies salīdzinoši nedaudz — aptuveni 12%. Līdz ar to var runāt par pēdējos trijos mēnešos augušā piedāvājuma maksimuma sasniegšanas tuvumu. Jau aprīlī ir notikusi tirgus transformācija no pārdevēju tirgus modeļa uz pircēju tirgu. Pārdošanas termiņi pieaug, lai gan aktīvi tiek izmantotas visas individuāliem pārdevējiem pieejamās reklāmas un pārdošanas veicināšanas metodes.

Aprīlī iezīmējas tendence – jau piedāvājumā dzīvokļu cena, kas iepriekš tika eksponētas ar virspeļņas rezervi, tiek «nolaista» līdz reālam tirgus jeb darījuma līmenim. Neskatoties uz to, pircēju pozīcija ir nogaidoša, un pārdot dzīvokļus kļūst arvien grūtāk. Tas norāda arī, ka dzīvokļu cena un sērijveida dzīvokļu pircēju maksātspējas robeža ir ļoti tuvu.

Gan sekundārajā, gan jauno projektu tirgū aktivitāti ietekmē arī vairāku lielo banku piesardzīgākā kredītpolitika. Procedūras, kas ietekmē atsevišķu pircēju grupu kreditēšanos, kļūst sarežģītākas un prasības augstākas. Pircēju maksātspēju ievērojami ietekmē arī kredītresursu izmaksu pieaugums.

Kas gaidāms turpmāk?


Turpmāko dzīvokļu cenu attīstību, pēc Ober Haus prognozēm, varētu ietekmēt sekojoši faktori:

  1. valdības pretinflācijas pasākumi: kādi tie būs, kādos termiņos pieņems, kā tiks realizēti (formāli vai praktiski) un kontrolēti;
  2. pārpircēju spēja noturēt cenas ilgākas pieprasījuma stagnācijas gadījumā, kas sezonālās pasivitātes dēļ var turpināties visu vasaru;
  3. jaunumi, kas varētu ietekmēt tirgus dalībnieku noskaņojumu un rīcību.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses