Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Arco Real Estate: Lauksaimniecības zeme Latvijā

2007.gadā iespējama īstermiņa lauksaimniecības zemes cenu korekcija, kas saistāma ar cukurfabriku slēgšanu un izmaiņām struktūrfondu sadalē 2006.gadā aktīvo lauksaimniecības zemju tirgus galvenokārt noteicis pieprasījums pēc zemes rekreācijas vajadzībām un zemes iegāde kā ilgtermiņa investīcija. Sakarā ar plānoto cukurfabriku slēgšanu ir iespējams tieši lauksaimniecības vajadzībām izmantoto zemju cenu īstermiņa samazinājums. Taču to salīdzinoši ātri koriģēs kopējā nekustamo īpašumu tirgus attīstība, kurā vēl arvien ir mājokļu deficīts un pieejami brīvi finansu resursi.

Zeme atpūtas vajadzībām


Raksturīgs salīdzinoši stabils pieprasījums, īpaši pēc platības ziņā maziem zemes gabaliem (līdz 3 ha). Pieprasītas ir ainaviskās vietas, ūdens baseinu tuvums. Šīs kategorijas zemes tiek iegādātas lauku sētu izveidei, vasaras atpūtas vietu izveidei personīgām vajadzībām. Liels pieprasījums ir lielāko ezeru, upju tuvumā, neatkarīgi no attāluma līdz Rīgai. Galvenais raksturojošais faktors - vietas ainaviskums, piekļūšanas iespēja, elektroapgāde..

Šīs kategorijas zemes ir iedalāmas grupās:

  • Lētākie zemes gabali ar lielu platību, kas izmantojami rekreācijai 2000-8000 EUR/ha;
  • Cenu līmenis platību ziņā maziem gabaliem ir 10 000 - 30 000 EUR/ha;
  • Dārgākie zemes gabali pie ūdeņiem (upēm, ezeriem, jūras tuvumā) pārskata perioda beigās sasniedz 3-8 EUR/m2 jeb 30 000-80 000 EUR/ha.

Zeme lauksaimniecībai


Pieprasījums turpināja pieaugt. Tas saistīts ar aktīvu struktūrfondu apguvi - pieprasījums audzis meliorētiem zemes gabaliem ar salīdzinoši lielām platībām (līdz 100 ha), bet piedāvājums tieši lielu platību zemes gabaliem ir neliels. Cenu līmenis Pierīgas rajonos sasniedzis 1000-3500 EUR/ha, Latgalē 700-1300 EUR/ha, Vidzemē 850-2800 EUR/ha, Kurzemē 800-2500 EUR/ha.
Šīs kategorijas zemei raksturīgs inženiertehnisko komunikāciju trūkums - t.i. nav pieejama elektroapgāde u.c., kā rezultātā šī tipa zeme arī turpmāk saglabāsies tieši lauksaimniecības vajadzībām.

Zemes mežistrādei


Cenu līmeni nosaka meža audzes apjoms un kvalitāte, mazāk atrašanās vieta un piebraukšanas iespējas. Cenas 2006.gada beigās šai zemei bija līdzīgas kā iepriekšējā gadā 800-3500 EUR/ha. Pēc mežistrādes izcirsto mežu zemju platības 2006.gada beigās tika realizētas, sākot no 250 EUR/ha.

Zemes iegāde spekulācijām


Pieprasījumu galvenokārt veido vislētākās kategorijas zemes (zemes gabali, kuriem apgrūtināta piekļūšana, nav pievadāmas komunikācijas, zemes gabali nav meliorēti vai arī to platības ir salīdzinoši mazas, kas mazina to vērtību tieši lauksaimnieciskai izmantošanai). Šajā kategorijā zeme tiek iegādāta tālākai pārdošanai (lai gan pretēji iepriekš novērotajām īstermiņa spekulācijām vidēji šādu zemju turēšanas termiņi palielinās, kas saistāms ar salīdzinoši mazo risku un stabilo cenu pieaugumu), līdz ar to nav būtiska nozīme atrašanās vietai un stāvoklim. Pieprasīti arī salīdzinoši lieli zemes gabali. Darījumi 2006.gadā 250 -1000 EUR/ha robežās. Palielinās spekulatīvo darījumu skaits zemes gabaliem ar iespēju tos parcelēt. Šādu zemes gabalu pārdošanas cena 1 500-20 000 EUR/ha.

Prognoze 2007.gadam


Pieprasījums 2006.gadā bija augsts visās lauksaimniecības zemju kategorijās, kā rezultātā cenu pieaugums gada laikā ir bijis vidēji 25-40% robežās. Diemžēl 2007.gadā iespējama īstermiņa šīs kategorijas zemju korekcija, kas saistāma ar cukurfabriku slēgšanu un atsevišķiem citiem, cenas potenciāli mazāk ietekmējošiem faktoriem (piemēram, izmaiņām struktūrfondu sadalē u.c.).
Pieprasījums saglabāsies augsts pēc zemes gabaliem rekreācijas vajadzībām, kā arī meža zemēm mežistrādei. Zemes iegādes apjomi īstermiņa spekulācijām būs nelieli, tos ietekmēs pieaugošais risks par zemju cenu īstermiņa svārstībām.
Turpinās samazināties pieprasījums pēc zemēm apbūves vajadzībām (izņemot Rīgas reģionu), īpaši īpašumiem ar neskaidrām attīstības iespējām (nenosakāmām komunikāciju pievadīšanas izmaksām, nesakārtotu apkārtējo vidi u.c.).
Ilgtermiņa perspektīvā cenām gandrīz visās lauksaimniecības zemju kategorijās, visdrīzāk, pieaugs, nākotnē nostabilizējoties ES vidējo rādītāju robežās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses