Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Augošais viesnīcu daudzums liek uzlabot kvalitāti

Latvija joprojām daudziem Eiropas ceļotājiem ir neiepazīta zeme. Par to liecina arī tas, ka pagājušā gada ceturtajā ceturksnī Latvijas viesnīcās un citās tūristu izmitināšanas vietās apkalpoto viesu skaits, salīdzinot ar 2006.gada attiecīgo periodu, pieaudzis par 12%, sasniedzot 308,2 tūkstošus. Tomēr eksperti brīdina, ka tik strauja tūristu skaita pieauguma kā iepriekš vairs nebūs.

Straujš kāpums vairs nebūs


Tūrisma attīstības valsts aģentūras direktors Uldis Vītoliņš apkalpoto tūristu skaita pieaugumu vērtē atzinīgi - "šobrīd 12% pieaugums ir labs skaitlis". Tomēr piedzīvot 18-20% pieaugumu kā iepriekšējos gados vairs nevarēs, jo situācija tirgū sāk stabilizēties. Arī Eiropā tūristu skaita vidējais pieaugums pašlaik ir 5%. Tendence, ka viesnīcu skaits pieaug, veicina konkurenci, mazina aizvien kāpjošās cenas un liek domāt par pakalpojuma kvalitātes celšanu.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas vadītājs Juris Zudovs savukārt stāsta, ka jaunākie dati par apkalpoto tūristu skaitu viesnīcās norāda - joprojām interese par Latviju ir liela, turklāt nemainīgi augsts ir arī vietējo iedzīvotāju apmešanās īpatsvars viesnīcās un tūristu mītnēs. Viņš atzīst, ka sūdzības par pakalpojumu kvalitāti ir, taču, viņaprāt, problēma nav tik liela, kā tā tiek atspoguļota. Sūdzību skaitu J.Zudovs skaidroja ar to, ka pakalpojumu cenas kāpj, taču paša pakalpojuma kvalitāte nepieaug. "Uz šī rēķina tad arī palielinās sūdzību skaits."

Cīnās par izdzīvošanu


Viesnīcas Europe Royale vadītājs Jānis Jenzis gan ir kritiskāks - "Mēs varam uzlikt "rozā brilles" un priecāties par pieaugušo ieceļotāju skaitu un piepildīt sabiedriskās saziņas telpu ar informāciju par jauniem rekordiem, bet tas ir pašapmāns," viņš iepriekš uzsvēra un atzina, ka Latvijai vēl daudz jāstrādā, lai mainītu pirms kāda laika britu pētījumā secināto, ka Latvija ir valsts, "uz kuru neviens negrib braukt, kur dzīvo cilvēki, kurus neviens negrib pazīt, un ražo preces, kuras neviens negrib pirkt".

Turklāt savulaik bez pamatotiem tirgus pētījumiem sazēlušās viesnīcas tagad rada diezgan lielas problēmas laikā, kad ceļotāju skaits nav liels. "Nesezonā viesnīcu noslogojums ir zems, kā arī vidējās cenas ir zemas. Daudzu viesnīcu, kuru produkts un atrašanās vieta nav tik laba un līdz ar to konkurētspēja ir mazliet zemāka, kuras nav spēcīgu viesnīcu ķēžu sastāvdaļas, vadītāji un īpašnieki burtiski cīnās par izdzīvošanu," stāsta J.Jenzis.

Kas apmetas viesnīcās?


Statistika liecina, ka no visiem 2007.gada ceturtajā ceturksnī viesnīcās un citās tūristu izmitināšanas vietās apkalpotajiem cilvēkiem 46% bija Latvijas iedzīvotāji, bet 54% - ārzemju tūristi.

Visvairāk uzņemto ārzemju tūristu bija no Igaunijas - 10,3%, Vācijas - 9,3%, Norvēģijas - 9,2%, Lietuvas - 9%, Somijas - 8,5%, Zviedrijas - 8,5%, Lielbritānijas - 8%, kā arī Krievijas - 7,6%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses