Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Balsts: augustā sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā kritušas par 2,9%. Rudenī cenu lejupslīde varētu samazināties

Pēc kompānijas prognozēm līdz ar atvaļinājuma sezonas beigām rudenī ir sagaidāms iedzīvotāju aktivitātes pieaugums un cenu krituma samazināšanās. Kopumā sērijveida dzīvokļu cenas kopš maija sākuma, kad sākās cenu pazemināšanās, ir kritušās par 12%.

Cenu kritums rimsies novembrī


SIA "Balsts" valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš norāda, ka pircēju aktivitāte samazinājās līdz ar atvaļinājumu sezonas sākšanos. „Sākās cenu lejupslīde, kuru daudzi šodien uzskata par nekustamo īpašumu krīzes sākumu." Iedzīvotājiem, kuri patlaban ir ieņēmuši nogaidošu pozīciju, rudenī nāksies pieņemt lēmumu. Arī bankas jau esot pielāgojušās pašreizējai situācijai un turpina izsniegt mājokļu kredītus. Tādēļ rudenī varētu gaidīt pircēju aktivitātes un pieprasījuma palielināšanos, jo iedzīvotāju vidū vēl joprojām ir liela vajadzība pēc mājokļiem.

Balsts prognozē, ka septembrī sērijveida dzīvokļiem ir sagaidāms cenu kritums 2-3% robežās, oktobrī tas būs jau nedaudz zemāks - 1-2%, bet novembrī cenu kritums varētu apstāties un tāds saglabāties līdz pat šī gada beigām.

Zariņš informē, ka nedaudz cena pazeminājusies arī zemei Rīgā un Pierīgā. Taču, tā kā zemes platība ir ierobežota, it īpaši Rīgas un Pierīgas rajonā, ilgtermiņā zeme varētu tikai kļūt dārgāka. Pārējos tirgus segmentos cenu korekcijas nav fiksētas.

Aktīvāks īres tirgus


Ievērojami palielinājusies aktivitāte īres tirgū. Ir pieaugusi iedzīvotāju vēlme mājvietu īrēt. To Balsts skaidro ar iedzīvotāju vidū radušos neskaidrību par turpmāko nekustāmā īpašuma tirgus attīstību inflācijas apkarošanas plāna dēļ, kā rezultātā daudzi iedzīvotāji domā, ka nevar vairs saņemt hipotekāro kredītu.

"Daudziem šobrīd ir tieksme saukt šo cenu kritumu par krīzi. Tā ir krīze. Krīze spekulantiem, kuriem šobrīd ir grūti saņemt kredītu un grūti būs arī sagaidīt strauju cenu pieaugumu. Tā ir arī krīze investoriem ar zemu resursu potenciālu, kuri ir veikuši lielus ieguldījumus, jo nav vairs tāda atdeve no šīm investīcijām pietiekoši īsā laikā, kā tas bija iepriekš. Šī daļa veido tikai 20-25% no visiem aktīvajiem nekustamā īpašuma tirgus dalībniekiem," apgalvoja Zariņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses