Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Gaidāms īres tirgus uzrāviens. Arī jauno projektu cenas sasniegušas maksimumu

Nespējot īsā laikā realizēt pārdošanas tirgū visus jaunos mājokļu projektus, attīstītāji jaunos nekustamos īpašumus piedāvās īres tirgū, tādejādi strauji palielinot jaunu mājokļu projektu īres tirgus piedāvājumu un aktivitāti, prognozē Arco Real Estate valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits. Viņš norāda, ka līdz ar valdības realizētajiem inflācijas apkarošanas pasākumiem un banku piesardzīgo kreditēšanas politiku, gaidāms, ka tuvākā gada laikā ļoti strauji pieaugs nekustamo īpašumu īres tirgus, kas līdz šim ir bijis ļoti neaktīvs.

Ja pašlaik tikai 1% no visiem darījumiem ir īres darījumi, jau šā gada laikā to īpatsvars varētu pieaugt līdz pat 20%.

Jaunie mājokļi dārgāki nekļūs


Jaunu mājokļu pārdošanas cenas ir sasniegušas maksimumu. Arco Real Estate prognozē, ka tuvākajā laikā cenu pieaugums nav gaidāms, drīzāk iespējama cenu korekcija 10—15% robežās.

«Ja līdz šim valdīja pieņēmums, ka nekustamā īpašuma cenas turpinās augt, tad pašlaik šis viedoklis ir strauji mainījies. Tā kā vairs nevar gaidīt strauju cenu pieaugumu, tiek radīts priekšnoteikums īres tirgus attīstībai,» uzsver A.Šmits

Brīvos līdzekļus akcijās, nevis kredītmaksājumos


Lai iegādātos vidēja izmēra ģimenes privātmāju, nepieciešams 300 000—400 000 EUR. Ja iepriekš Latvijas bankas izsniedza hipotekāros kredītus līdz pat 95% apmērā no mājokļa tirgus vērtības, tad pašlaik iespējams saņemt kredītu tikai 70—80%. Tādējādi katram jaunas privātmājas pircējam nākas rēķināties ar gandrīz 90 tūkstošiem EUR savas naudas (ieskaitot valsts nodevu un citus maksājumus). Arco Real Estate veiktā tirgus analīze rāda, ka 95% no Latvijas iedzīvotājiem to nevar atļauties, līdz ar to tiks meklētas citas iespējas sevi nodrošināt ar mājokli. Tas varētu palielināt arī mājokļu īres tirgus cenas, un tās varētu pielīdzināties hipotekārā kredīta regulārajiem maksājumiem. A.Šmits norāda, ka papildus finanšu līdzekļus, kuri ir mājsaimniecību rīcībā, un citkārt būtu tērēti hipotekārā kredīta maksājumu segšanai, turpmāk būs ievērojami izdevīgāk ieguldīt, piemēram, akciju un vērtspapīru tirgū, kur prognozējams augstāks ienesīguma līmenis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses