Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Inspektore Papē pārkāpumus nesaredz

Lai gan trešdien pēc ekskavatoru pārraktā zemesgabala apskates Liepājas rajona Rucavas pagasta Papē Valsts vides dienesta (VVD) Liepājas nodaļas inspektore Maruta Kaminska bija apņēmības pilna ar VVD nesaskaņoto darbu veicējam uzlikt naudassodu, dienu vēlāk viņas pārstāvētā vides iestāde nāca klajā ar paziņojumu - likums nav pārkāpts, tādēļ sods netiks uzlikts.

Diena jau ziņoja, ka otrdienas rītā Papē divi Rucavas pagasta lielākā uzņēmuma G.M. Koks ekskavatori raka bedres zemesgabalā, kas atrodas 150 metru no Baltijas jūras krasta līnijas. Kāpu aizsargjosla šeit ir 300 metru. Vietējie novēroja, ka ekskavatori veidojuši tranšejas, kādas rok ēku pamatu ierīkošanai. Papē bieži vērotās nelikumīgās apbūves pretinieki par notikušo informēja arī VVD. Pēc inspektores ierašanās bedres tika aizbērtas. Trešdien M.Kaminska sarunā ar Dienu atzīmēja, ka darbu veicējs pārveidojis zemsedzi kāpu aizsargjoslā, darbi arī nebija saskaņoti ar VVD, tāpēc būs jāsamaksā sods pēc aizsargjoslu likuma 36.panta. Dienu vēlāk M.Kaminska, atsaucoties uz to pašu pantu, trešdien teikto nosauca par muļķībām, jo likums ļauj iebraukt aizsargjoslā, ja tas darīts teritorijas apsaimniekošanas nolūkos. "Tur vienkārši sagatavoja zemi lauksaimnieciskai darbībai," viņa skaidro ceturtdien, "ja uzliktu sodu un darbu veicējs to pārsūdzētu, VVD tiesā zaudētu". M.Kaminska nevarēja atbildēt, vai tranšeju rakšana ar ekskavatoru ir pieskaitāma pie lauksaimniecības darbiem. Ceturtdien paredzētā G.Vītola paskaidrojumu sniegšana pārcelta uz pirmdienu. Inspektore arī neatbildēja, par ko G.Vītols sniegs paskaidrojumus, ja nodarītajā VVD pārkāpumus vairs nesaskata. Sabiedrības par atklātību Delna juridiskais analītiķis Kristaps Markovskis noraida inspektores teikto: "Aizsargjoslu likuma kontekstā pieminēt teritorijas apsaimniekošanu var tikai tādos gadījumos kā vējgāžu postījumu likvidēšana vai atkritumu izvešana." Vietējo iedzīvotāju aprakstītā tranšeju rakšana, pēc K.Markovska teiktā, pie šiem gadījumiem nepieder. Rucavas pagasta padomē uzskata, ka ekskavatoru rosīšanās nav pārkāpums, jo G.M. Koks līdzīpašnieks Gundars Vītols esot saskaņojis ar pašvaldību zemes siltumsūkņa uzstādīšanu. Pats G.Vītols gan apgalvo, ka zemi plānots izmantot lauksaimniecībā, tādēļ ekskavatori patīrījuši zemesgabalu no krūmiem, attīrot vietu labības lauka ierīkošanai. Īpašnieki nevarēja paskaidrot, vai pa lauka perimetru gādīgi izvietotie gaismas lukturi domāti labības izgaismošanai naktī vai citiem mērķiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Igaunija apsteigs Latviju?

Latvija, līdzīgi kā daudzas Eiropas valstis, saskaras ar būtiskām demogrāfiskajām problēmām, kuru sekas būs jūtamas nākamajās desmitgadēs. Dzimstības līmenis nav pietiekams, lai kompensētu iedzī...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses