Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Ja dzīvokli nepārdod tagad, piektdaļu var zaudēt

Otrreizējā tirgū dzīvokļu cenas samazināsies, iespējams, pat par 20%, bet jaunajos projektos lētākus mājokļus velti gaidīt, saka tirgus dalībnieki. Eksperti nenoliedz, ka inflācijas apkarošanas plāns ietekmējis sērijveida dzīvokļu cenu kritumu šā gada 2.ceturksnī, tomēr bilst, ka tā ir normāla tirgus stabilizācija, kas ar laiku būtu parādījusies neatkarīgi no hipotekāro kredītu izsniegšanas regulācijas.
Eksperti: dzīvokļu cenas otrreizējā tirgū kritīs maksimums par 20%, jaunajos projektos nemazināsies

Cena tuvākreālajai


Lai arī dzīvokļu pārdevēji joprojām nosauc pārāk augstu cenu, tā ir daudz tuvāk reālajam pieprasījuma līmenim, secinājis nekustamā īpašuma kompānijas Arco Real Estate padomes priekšsēdētājs Viktors Savins. Nereti īpašnieki piedāvā dzīvokļus par krietni zemāku, pat par 15—30% mazāku, cenu un parasti pārdod dažās dienās.

Arī citi tirgus dalībnieki reģistrē cenu kritumu — pēc Latio datiem, jūnijā sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā bija par 4% mazākas nekā maijā, bet Ober Haus ziņo par 1,5% zemāku cenu. Pēc Arco Real Estate datiem, dzīvokļu cenas galvaspilsētas mikrorajonos šā gada 2.ceturksnī samazinājās par 5%. Līdz aprīlim tās vēl auga par 17%, salīdzinot ar pērno decembri.

Tomēr saglabājas "neobjektīvi maza" cenas starpība starp sērijveida un jaunajiem dzīvokļiem, jo īpašnieki tos pārvērtē, uzskata Arco Real Estate vērtēšanas daļas vadītājs Māris Laukalējs. Piemēram, vidējā divistabu dzīvokļa cena Rīgas mikrorajonos pašlaik ir 61 000 eiro (42 700 latu), bet īpašnieki tos tirgū izliek par 81 000 eiro (56 700 latu).

Sērijveida dzīvokļu cenu dinamika (EUR/m2)
  • 2005.gada decembris 900
  • 2006.gada jūlijs 1190
  • 2006.gada decembris 1450
  • 2007.gada aprīlis 1710
  • 2007.gada jūlijs 1620
  • 2008.gads –20% (Colliers International prognoze)
Dati: Arco Real Estate

Pārpirkt varēs lētāk


Dzīvokļu cenas otrreizējā tirgū kritīs maksimums par 20%, bet jaunajos projektos nemazināsies, paredz nekustamā īpašuma kompānijas Colliers International Komercplatību departamenta direktore Jekaterina Kosmačeva. "Prasības aug — tagad gala pircēji, kas iegādājas mājokli dzīvošanai, prasa sakārtotu vidi ap māju, ērtu sabiedrisko transportu, labu apsaimniekošanu," vērtē eksperte.

Problēmas radīs dzīvojamā fonda kvalitāte. "Ar pašreizējo būvniecības jaudu 300—350 tūkstošu kvadrātmetru gadā mēs 2010.—2020.gadā tikai spēsim aizvietot novecojušos mājokļus, kuri vairs neatbildīs ekspluatācijas prasībām," lēš Colliers International tirgus analītiķis Sergejs Mališevs. Firmas Investīciju departamenta konsultants Tāvi Pahapils salīdzina, ka Rīgas dzīvojamās platības pēc apjoma stipri atpaliek no Eiropas galvaspilsētu vidējā rādītāja, līdzinoties Sanktpēterburgas un Maskavas līmenim. Tas rāda, ka Latvijā vēl aizvien būs augsts pieprasījums un liels tirgus potenciāls.

Tirgus atvērtāks


Cenu attīstības tendences liecina par tirgus stabilizāciju, — par to eksperti ir vienisprātis. Tomēr ne visu varot pierakstīt inflācijas apkarošanas plānam — nekustamā īpašuma cenas Igaunijā gada laikā kritušās par 10%, un līdzīga tendence būtu vērojama arī Latvijā, tikai — ar zināmu laika intervālu. Tirgus kļūs prognozējamāks, par to liecina ārvalstu attīstītāju un būvnieku ienākšana gan mājokļu, gan komercplatību segmentā, stāsta J.Kosmačeva. Viņa paredz, ka sakarā ar stingrākiem banku kritērijiem kredītu izsniegšanā projektu attīstītājiem, par ko Diena jau rakstīja, notiks tirgus pārdale, un "izdzīvos labākie projekti". Savukārt spekulanti, kuri Latvijā vairs uz lielu un ātru peļņu nevar cerēt, jau pārvākušies uz Bulgārijas un Serbijas tirgu, saka T.Pahapils.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses