Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Jaunajā Skanstē katrs zīmē pa gabalam

SIA _Merks _abpus Skanstes ielai līdz 2014.gadam plāno uzcelt jaunu pilsētas rajonu. Pagaidām labākais kvartāls — birojam F.L.Tadao&Lukševičs

Rajons Skanste

  • Attīstītājs: SIA Merks
  • Būvuzņēmējs: SIA Merks
  • Kvartālu un ēku projekti: KVA Architects, Somija, Evata, Somija, F.L.Tadao&Lukševics, Latvija, Sarma&Norde, Latvija
  • Dzīvokļu skaits: 2000
  • Biroji un sabiedriskās ēkas: ap 300 000 m2
Rajonu plānots uzcelt līdz 2014.gada beigām

Divi tūkstoši dzīvokļu, debesskrāpji, bankas, viesnīcas, biroji un sabiedriskās ēkas, parks un aktīvās atpūtas zonas. Tā nākamajos septiņos gados mainīsies 28 hektāri kādreizējo mazdārziņu un neapbūvētās teritorijas ap Skanstes ielu un jau uzcelto Arēnu Rīga, ja SIA Merks tur uzcels visu, ko publiski solījis.

Merks šo teritoriju sadalījis astoņos kvartālos — pa četriem uz ziemeļiem un dienvidiem no Skanstes ielas. Katram kvartālam ir savs apbūves mērķis, un tā projektu izstrādā viens vai vairāki arhitektu biroji.

Projekta pirmajā kārtā plānots attīstīt Vesetas ielai pieguļošos kvartālus ap jau uzcelto Arēnu Rīga. Starp šiem kvartāliem izbūvēts vairāku iekšējo ielu tīklojums, un dažādās attīstības stadijās ir vairāki ēku projekti.
Otrajā kārtā paredzēts izbūvēt kvartālus starp Skanstes un Sporta ielu.

Kvartālu raksturojums

4.kvartāls
Tiek apbūvēts patlaban. Pēc somu arhitektu KVA Architects projekta tajā tiek celtas daudzdzīvokļu mājas Skanstes virsotnes. Kompleksu veidos četras brīvi stāvošas 24 stāvu ēkas ar divlīmeņu autostāvvietām, noliktavām, atpūtas zonu un bērnu rotaļu laukumu. Kopumā šajā projektā būs vairāk nekā 500 dzīvokļi. Katram dzīvoklim slēgts stiklots balkons vai terase.

Pirmajā 24 stāvu augstceltnē marta beigās bija noslēgti rokasnaudas līgumi par 70% dzīvokļu iegādi. Sākta arī dzīvokļu tirdzniecība otrajā namā. Katrā no četrām Skanstes virsotnēm būs 130 vienas līdz piecu istabu dzīvokļi (50—150 m2 platībā). Visiem paredzēta terase vai balkons. Dzīvokļi tiek tirgoti ar pabeigtu iekšējo apdari. Cenas: trīsistabu dzīvoklis (90,1m2) 8.stāvā marta otrajā pusē maksāja 2430 EUR/m2. Divistabu dzīvoklis (66 m2) 12.stāvā maksāja 2800 EUR/m2.
Kvartāla būvniecību plānots pabeigt 2009.gadā.

6.kvartāls
Šī kvartāla koncepciju izstrādājis somu birojs Evata. Patlaban viskonkrētākās aprises ieguvusi biroja Sarma&Norde projektētā Latvijas krājbankas jaunā ēka. To ekspluatācijā plānots nodot 2007.gada sākumā. Vēl šajā kvartālā iecerētas divas biroju ēkas un viesnīca (operators vēl nav zināms), kā arī pēc arhitektu biroja Ivara Šļivkas birojs projekta celtas 10—12 stāvu augstas daudzdzīvokļu mājas. Taču skiču projekts šīm ēkām vēl nav saskaņots, tādēļ nav arī informācijas, kad sāksies būvniecība. Kvartāla centrā pret Jāņa Dikmaņa ielu pagaidām plānotas četrstāvu autogarāžas.

8.kvartāls
Saskaņā ar pilsētas attīstības plānu divas trešdaļas šī kvartāla teritorijas aizņems parks, kurā varētu būt arī vasaras kafejnīcas, bērnu rotaļu laukumi, tējas namiņi. Atlikušajā vienā trešdaļā Ivara Šļivkas birojs patlaban projektē dzīvojamās mājas. Šajā kvartālā pieļaujamais apbūves augstums ir seši stāvi.

15.kvartāls
Koncepciju izstrādājis arhitektu birojs F.L. Tadao&Lukševics. 70% no kvartāla apbūves paredzēta birojiem, pārējie — dzīvojamajām ēkām. Pieļaujamais apbūves augstums — 12 stāvu. Perimetrālā apbūve un «zaļais kalns» jeb apzaļumots, labiekārtots un ar sporta laukumiem aprīkots daudzlīmeņu autostāvvietas jumts. Kā apbūves priekšlikumā raksta arhitekti Uldis Lukševics un Uldis Sedlovs, zaļo kalnu ar pārejām plānots savienot ar ēku zaļo, publisko atpūtas teritoriju, kas izvietota 3.stāva līmenī, tādā veidā organizējot nodalītu transporta un gājēju plūsmu dažādos līmeņos.
F.L.Tadao&Lukševics koncepcija profesionālajā vidē tiek uzskatīta par projekta labāko pieteikumu (skat. Jāņa Dripes un Ausmas Skujiņas viedokļus).

16.—18.kvartāls
Pilsētas attīstības plāns šajos kvartālos pieprasa jauktu darījumu un dzīvojamo apbūvi, pieļaujot 12—21 stāvu augstas ēkas. Konkrētāku informāciju par šo kvartālu apbūvi Merks pagaidām nesniedz.

Projektu kopumā plānots pabeigt 2014.gada beigās.

Jānis Dripe, arhitekts

Merka prezentācijā šis tika pieteikts kā unikāls projekts. Es tomēr neesmu tik liels optimists, lai pievienotos tādam apgalvojumam. Manuprāt, Merkam vēl ir diezgan daudz darāmā, lai panāktu unikalitāti — labā arhitektūrā, pārdomātā publiskajā ārtelpā un loģiskā funkciju mijiedarbē. Pagaidām ir sajūta, ka projekts top pa gabaliem. Katrs arhitektu birojs strādā pie sava «gabala» — kvartāla, bet nav jūtama projekta kopējā, vienotā vīzija. Kā Skanstes ielas abas puses gan tehniski, gan estētiski funkcionēs kopā? Cerīgākais un īpatnējākais patlaban ir biroja F.L.Tadao&Luksevics kvartāla pieteikums. Skaidri redzama arhitektoniskā koncepcija, skaidri risināts perimetrālās apbūves princips. Manuprāt, šī viena grupa varētu iedot kopējo vīziju visam rajonam — virziens, kurā vajadzētu iet arī pārējiem kvartāliem.
Otra problēma, kas Merkam jārisina — sasaiste ar pārējo attīstītāju projektiem šajā pilsētas daļā.

Ausma Skujiņa, arhitekte

Tas, ka projektēšanas darbu sākšana kādam Rīgas rajonam tiek uzskatīta par atzīmējamu notikumu, ir tiešām apsveicami. Bet vai to šeit nevajadzēja darīt daudz agrāk? Vai no plašajā teritorijā haotiski izsvaidītajiem apjomiem vēl izdosies radīt vienotu organismu?
SIA Merks tehniskās direktores Vinetas Verikas uzaicinājumā apsolītā «jaunā rajona arhitektoniskā koncepcija» izpalika. Apskatot šajā rajonā uzbūvētos lielos sabiedriskos objektus — Olimpisko centru, Arēnu Rīga, baznīcu un vēl citus — zūd ilūzijas.
Ļoti patika arhitekta Ulda Lukševica apbūves priekšlikums 15. kvartālam. Jau atkal viņam ir izdevies atsaukties uz pēdējām tendencēm pasaules arhitektūrā. Kaut nu izdotos zaļo iekšpagalma kalnu, zem kura paslēptas automašīnu stāvvietas, atrisināt atbilstoši mūsu klimatam un pasūtītāja materiālai varēšanai! Iespējams, ka grūtības radīs arī dzīvojamo apjomu plastika un izsauļošana. Gribas viņam par uzdrīkstēšanos ielikt piecus punktus. Tik reti tas gadās!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses