Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Jaunie projekti: Lēta mājvieta pie meža un upes

Zema cena — tā ir pirmā priekšrocība, ko par topošo daudzdzīvokļu un rindu māju apbūves projektu no Rīgas apmēram 30 kilometru attālumā esošajos Vangažos cītīgi uzsver starpnieks — nekustamo īpašumu kompānija Ober Haus. Tomēr atrašanās pie dabas krūts nav pietiekami izmantota, secina eksperti — vai nu lielākas peļņas vai vietas taupīšanas nolūkos maz domāts par ģimenes atpūtai draudzīgu apkārtni, kā vienīgo ārpilsētas trumpi uzsverot vien mežu durvju priekšā, kā arī 15 minūšu gājiena attālumā plūstošo Gauju.
Jaunais projekts Vangažos sola tuvumu dabai, tomēr eksperti iesaka padomāt par pienācīgu labiekārtojumu un vidi atpūtai

Betonrūpnīcas darbiniekiem


Pirmais iespaids ceļā uz Mežmalām ir jauks — zaļa, snaudulīga pilsētciemata vide, debesu plašums un meža šalkas ir vilinošas. Nobraucot no Siguldas šosejas, pāri viaduktam uz Vangažiem, garām betona rūpnīcai, mašīna slīd caur nedaudz paplukušu, bet mīlīgu mazstāvu apbūves rindu, kas tapusi vēl padomju laikā. Pēc vairākiem mulsinošiem pagriezieniem pa šaurajiem pievedceliņiem nokļūsti mežmalā, kur top trīs mājas — divas jau ārēji gatavas, trešā vēl neaizsākta.

Mežmalas un rindu mājas Parka—17, Vangaži, Rīgas rajons

  • Attīstītājs: SIA Vangažu nami, www.vangazunami.lv
  • Arhitekts: Varis Rungēvics
  • Ģenerāluzņēmējs: SIA RIKO
  • Finansētājs: Sampo banka
  • Dzīvokļu skaits: 33,7 sekcijas rindu mājā
  • Dzīvokļu platība: 44,2—78,4 m2
  • Dzīvokļu cena: 1200 EUR/m2
  • Plānots nodot ekspluatācijā 2007.gada beigās

Attīstītāja vēlme ir būvēt dzīvokļus, lai pievilinātu darbiniekus vietējai betona rūpnīcai, kur trūkst darbaroku, varbūt tāpēc ēkas ir spartiskas un arhitektoniski neaicinošas — ar putupolistirola siltinājumu, dekoratīvo apmetumu, plastmasas pakešu logiem. Cena — 1200 eiro kvadrātmetrā — esot lētākais Ober Haus dzīvojamo platību piedāvājums.

Par daudz bruģa


Kopējā namu teritorija ir gandrīz 3000 kvadrātmetru. Tajā sola ierīkot ielu apgaismojumu un rotaļu laukumu bērniem. Meža ieloks rada atpūtas vietas sajūtu, tomēr starp mājām zaļumu būs par maz, toties bruģa — par daudz, uzskata Mājokļa aptaujātie arhitekti.

Būvdarbus plānots pabeigt līdz baltajai apdarei. Ūdens apgāde un kanalizācija te būs pievienota Vangažu pilsētas sistēmai, tāpat arī apkure. Patlaban top daudzdzīvokļu dzīvojamā māja Mežmalas un septiņas rindu mājas Parka—17. Mājā būs 33 dzīvokļi 1—3 istabu dzīvokļi ar balkoniem. Rindu mājas plānotā platība — 126,5 kvadrātmeri. Apsargātas autostāvvietas — pagalmā, savukārt vēl tikai plānojamās ēkas jaunie iemītnieki automobiļus varēs novietot pagrabā, neatņemot sev ārējo dzīvestelpu.

Rīga plešas


Lai arī par galveno mērķauditoriju šīm mājvietām pārdevējs min Vangažu rūpnīcas potenciālos darbiniekus, eksperti norāda, ka šai pilsētiņai ir liels mājvietu potenciāls arī tiem Rīgas iemītniekiem, kuri vēlas galvaspilsētas dzīvokli, putekļaino pagalmu un trokšņaino, piedūmoto ielu nomainīt pret tīru zālāju, putnu dziesmām un dzidriem saullēktiem. Rīgas apkārtnē gan pieprasītākas ir privātmājas, tomēr rindu nami varētu būt labs risinājums tiem, kuriem metropoles pievārtes zemes ir par dārgu.

Vietējām pašvaldībām gan nākas domāt par papildu komunālo pakalpojumu jaudu un infrastruktūras attīstību, daļu jauniegūto iemītnieku nodokļu novirzot arī skolu un interešu izglītības pilnveidošanai. Vangažu pašvaldība esot gatava jauno iemītnieku uzņemšanai. Jāpiebilst, ka pilsēta robežojas ar populāriem rīdzinieku dzīvesvietu apgabaliem — Ādažu, Garkalnes un Inčukalna pagastiem.

Vangaži gaida jaunus iemītniekus


Jānis Kromāns, Vangažu pilsētas domes izpilddirektors:

Netālu no jaunā projekta Mežmalas atrodas skola un bērnudārzs. Ērti sasniedzami veikali un medicīnas iestādes, arī kultūras nams ar daudzveidīgiem pasākumiem un pulciņiem.

Īpaši nozīmīgi, ka jaunā projekta atrašanās vieta izvēlēta tā, lai cilvēki pēc darba dienas varētu izbaudīt dabas klātbūtni, jo blakus ir mežs un netālu tek Straujupīte. Jāpiebilst, ka pilsētas centrā atrodas arī ezeriņš — pilsētnieku iecienīta peldēšanās un atpūtas vieta.

Blakus esošajā zemesgabalā nav paredzama jaunu dzīvojamo māju būvniecība, taču tiek projektēta jauna baznīca. Pavisam netālu no Mežmalām mūsu pilsēta robežojas ar Inčukalna novadu. Par kaimiņu apbūves plāniem šajā teritorijā man nav informācijas.

Šī projekta realizācijas gaitā tiks izbūvētas komunikācijas: ūdens un kanalizācijas tīkli. Daļēji komunikāciju būvi veiks pašvaldība, īstenojot ūdenssaimniecības projektu, daļēji — projekta attīstītājs. Jaunais projekts tiks pieslēgts pilsētas centralizētajai siltumapgādei, līdz ar to labāk izmantosim siltumražotāja jaudu, kas neapšaubāmi ir ieguvums visai pilsētai.

Grūti pateikt, kas iegādāsies jaunā projekta dzīvokļus — cilvēki no citām pilsētām vai jau esošie Vangažu iedzīvotāji. Taču mēs būsim priecīgi, ja pilsētā ienāks jauni iemītnieki. Tas nozīmē, ka pilsēta attīstīsies, jauni dzīvokļi varētu veicināt darbaspēka pieplūdumu un Vangažu rūpnieciskā potenciāla īstenošanu.

Vērtē eksperti


Ausma Skujiņa, arhitekte * *

Jauno ēku celtniecībai atvēlētā vieta — meža mala — ir ļoti jauka, iespējams, tas palīdzēs iedzīvotājiem samierināties ar plānojuma neveiksmēm. Bet varbūt nemaz nevajag samierināties? Varbūt vēl iespējams kaut ko labot? Projekts, ar kuru mums izdevās iepazīties, ir ļoti nepilnīgs. Tā autoru arhitektu Vari Rungēvicu nesatikām. Neatbildēti palika daudzi jautājumi, uz kuriem vajadzētu atbildēt viņam un tikai viņam. Starp tiem viens no svarīgākajiem — par ēku grupas telpisko kompozīciju. Pasūtītāja pārstāvji un celtnieki enerģiski slavēja apbūves ieceri un teritorijas labiekārtojumu, bet mani tas nepārliecināja. Ēku novietojums teritorijā neliekas pietiekami pārdomāts, bet labiekārtojuma projektā tā arī neieraudzīju bērnu rotaļu laukumu, par kuru tika stāstīts. Ir tikai daudzi dažādi ceļi un automašīnu stāvvietas, kas neatstāj vietu nekam citam.

Tā tas nedrīkstētu palikt. Varbūt automašīnu skaits ir pārspīlēts? Ja jauno māju iedzīvotāju darbavieta būs netālā rūpnīca un bērniem skola turpat ciematā, tad ideāls pārvietošanās līdzeklis ir divritenis. Izmantojot šo ārzemēs plaši pielietoto risinājumu, kur automašīnu dzīvojamā teritorijā pavisam maz un visa teritorija atvēlēta cilvēkiem, Vangaži kļūtu par paraugu citiem.

Juris Lasis, arhitekts * * * *

Patīkami apzināties, ka attīstības tendences ir vērojamas arī mazajās pilsētās. Vēlme veidot jaunu dzīvojamo apbūvi Vangažos, lai piesaistītu jaunos iedzīvotājus vietējās ražotnēs un uzņēmumos, ir visnotaļ apsveicama. Apskatot pilsētas ģenerālplānu un tā attīstības tendences, domāju, ka apbūves komplekss labi iekļaujas kopējā struktūrā. Svarīgi atzīmēt, ka pilsētā ir padomāts ne tikai par dzīvojamās vides attīstību, bet arī par bērnudārzu, skolu, plānotas vairākas baznīcas, attīstās ražošana. Iegādājoties mājokli šajā mazpilsētā, iespējams pilnvērtīgs ikdienas un brīvdienu ritējums jebkurai ģimenei un indivīdam.

Pretrunīga likās redzētā jaunās apbūves novietnes struktūra. Ainaviski pievilcīgajā un klusajā pilsētiņas nomalē izvietotā ēku grupa, manuprāt, mazliet drastiski iezīmēja citu laiku un apbūves kultūras principus. Kaut arī tiek runāts, ka plānotā apbūve ir orientēta uz zemām izmaksām un attiecīgi pieejama jaunajiem mazpilsētas iedzīvotājiem, esmu pārliecināts — bija iespējas veidot jaunās ēkas vairāk atbilstīgas mazpilsētas un klāt pieguļošās ainaviskās vides kontekstam, iespējams, visas pilsētas kopējā skatījumā. Mulsināja piebraucamo ceļu daudzums un iesegto cieto laukumu platības, kas, šķiet, prevalē pār zaļajām atpūtas un bērnu rotaļu teritorijām. Arī orientācija pret debespusēm — ainavisks meža parks, kaut arī ziemeļos, manuprāt, ir nemainīga vērtība, un būtu bijis patīkami sajust to visu triju ēku kontekstā.

Par ēku celtniecībā pielietotajiem materiāliem un plānojumu: vienkārši un funkcionāli. Izmantoti arī vietējās ražotnes resursi. Iespējams, varētu šāda veida apbūvē un arhitektūrā pielietot videi atbilstīgākus materiālus — koku, mālu, tajā pašā laikā nedzirdot, ka tas ir "ekskluzīvi un dārgi".

Kopumā projektu vērtēju atzinīgi, ja iespējams, attīstot tālāk šāda veida dzīvojamo apbūvi, pievērst uzmanību klātpieguļošo teritoriju vērtībai, kas dod iespēju ne tikai ieiet, iziet, piebraukt, bet pilnvērtīgi strādāt, atpūsties un baudīt mazpilsētas dabas klātbūtnes šarmu.

Reinis Liepiņš, arhitekts * * *

Projekts varētu ieinteresēt ar zemo cenu un novietojumu — Vangaži, kas atrodas starp Rīgu un Siguldu, var būt laba dzīvesvieta. Iecerētās ēkas atrodas meža ielokā un tīri labi iekļaujas piecdesmitajos gados veidotajā ielu tīklā. Dzīvokļu plānojumi pārdomāti. Tomēr ēku savstarpējais novietojums nerada diskrētu gaisotni. Autostāvvietu, piebraucamo ceļu daudzums un izvietojums sasniedz katarsi. Bērni būs jāved uz mežu, jo smilšu kastei vietu atrast pagrūti. Relatīvi zemā pārdošanas cena daļēji iegūta uz pazemes stāvvietu nebūvēšanas rēķina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses