Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Jauns projekts: M-i-i-i-i-i-i-lzīga torte

Pagājušās nedēļas beigās ar pamatu iesvētīšanas ceremoniju attīstītājs Modern City nekustamā īpašuma tirgus interesentiem atgādināja par savu jaunāko projektu - septiņstāvu dzīvojamo māju Miera ielā Dzemdību nama rajonā.
Kas vainas laikam, kurā dzīvojam? Kāpēc jāslīgst sacukurotās atmiņās,
vēl pārlejot tās ar putukrējumu?

Jauno māju, kuras celtniecība sākta 2006.gada rudenī un kurā patlaban iztirgoti apmēram 30% mājokļu, projektējis arhitekts Gatis Legzdiņš. Kā preses relīzē skaidro projekta attīstītāji, šī arhitekta projekts izvēlēts galveno akcentu - stūru erkeru ar puslokā izvietotiem logiem gandrīz katrā dzīvoklī, jumta terašu un panorāmas logu - dēļ. Projekta attīstītāji arī uzsver, ka topošā Miera ielas nama "kopiespaids asociējas ar 50.-60. gadu stilu un atmosfēru - mieru, klusumu un stabilitāti". Attīstītāji nama iemītniekiem sola "centram neraksturīgi plašu pagalmu ar apzaļumotu un nožogotu teritoriju, gājēju celiņiem, ērtiem soliņiem, apgaismojumu un bērnu rotaļu laukumu".

Dzīvokļi ar panorāmas logiem būs vērsti gan uz Miera, gan Krišjāņa Valdemāra ielas pusi. Tirgū mājokļi tiek piedāvāti ar balto apdari - izbūvētām starpsienām, ievilktu vājstrāvas tīklu līdz kontaktligzdām un uzstādītiem radiatoriem.

Ēkas pirmajā stāvā atradīsies koplietošanas telpas velosipēdu un bērnu ratiņu glabāšanai. Cokolstāvā būs ierīkota apsildāma un individuāli slēdzama apakšzemes autostāvvieta, kuru ar vestibilu un pārējiem ēkas stāviem savienos divi lifti. Savukārt vestibilā visu diennakti atradīsies portjē, un ēkas koplietošanas telpās būs izbūvēta automātiskā drošības signalizācijas sistēma. Būs arī videonovērošanas sistēmas.

Daudzdzīvokļu māja Miera ielā 59/61, Rīgā

  • Attīstītājs: Modern City uzņēmumu grupa
  • Arhitekts: Gatis Legzdiņš, projektēšanas birojs Legzdiņš un partneri
  • Ģenerāluzņēmējs: būvniecības kompānija Kolle (mātes uzņēmums Igaunijā A/S Kolle)
  • Finansētājs: A/S UniCredit Bank
  • Dzīvokļu skaits: 64
  • Dzīvokļu platība: 40-85 m2
  • Dzīvokļu cena: 2990 EUR/m2
  • Plānots nodot ekspluatācijā 2008.gada pirmajā pusē

Ekspertu vērtējums


Pēteris Bajārs, arhitekts * *

Nekad neesmu sapratis, kas vainas laikam, kurā mēs dzīvojam? Kāpēc jāslīgst atmiņās un jārada agrāko gadu replikas? Tas viss jāsacukuro, jāpārlej ar putukrējumu, jāpārkaisa ar kanēli un jāiebaro patērētājam milzīgas tortes paskatā.

Miera ielas projekts izskatās pēc tortes. M-i-i-i-i-i-i-lzīgas tortes. Kura ar saviem gabarītiem knapi, knapi ierakstās Miera ielas trīsstāvu apbūves rajonā. Attīstītājprāt, atstājot "neraksturīgi plašu pagalmu". Formāli (ar milimetra precizitāti) apbūves noteikumi ir ievēroti. Viss pārējais - arhitekta un attīstītāja sirdsapziņas jautājums.

Plānojumi korekti. It kā. Tik nav skaidrs, kāpēc katrā dzīvoklī ir vajadzīgi divi sanmezgli, ja tie tāpat novietoti viens otram blakus un nokļūšana pie tiem no guļamistabas pārsvarā risinājumu iespējama, tikai defilējot cauri viesistabai un virtuvei. Vēlams seksīgā apakšveļā. Lai vēlajiem mājas viesiem prieks.

Katrā stāvā paredzēts viens "nelaimīgais" dzīvoklis. Iespiests tālākajā ziemeļrietumu stūrī. Cieši pie blakus esošās piecstāvu ēkas. Sauli te neredzēt. Ja vien nenes to ar spaiņiem. Ideāls dzīvoklis vampīriem un citiem naktsputniem.

Atliek vien cerēt, ka projekts vismaz pārsteigs ar būvniecības kvalitāti un izvēlētajiem materiāliem. Jo šobrīd ēkas arhitektūras risinājumi draudīgi balansē uz robežas, lai attīstītāja iecerētās "50.-60.gadu stilu un atmosfēras" vietā sanāktu bulgāru XXI gs. lētās arhitektūras pērle.

Uldis Lukševics, arhitekts * *

Kārtējie attīstītāji savā mājaslapā demonstrē savu nekompetenci - ēka atgādina labāko, ko Latvijas galvaspilsētas arhitektūrai aizgājušos gadsimtos devis klasicisms un jūgendstils,- ēkas eklektiskais tēls nedaudz atgādina varbūt tikai 30.gadu beigu racionālismu vai arī tieši arhitekta E.Laubes 1936.gadā uzceltās Ķemeru sanatorijas sānu fasādi, šodienas piedāvājumā - bez detaļām.

Man nav skaidrs, kāpēc šodien jābūvē pod starinu, bet iedomāties, ka atradīsies gribētāji dzīvot jaunā mājā, kas vizuāli attāli atgādina 30.gadu stabilitāti, varu. It sevišķi tāpēc, ka vieta skaista, klusa, blakus sabiedriskais transports, parks un veikali.

Pārsteidz Zahas Hadidas cienīgie automašīnu pandusi tik konservatīvai ēkai un pieslēgums pie esošās ēkas ar jaunās ēkas vidu.

Baltais apmetums un dzeltenu koka dēlīšu apšuvums nepārsteidz, tas ir kā parasti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses