Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Laikraksts: Ekonomikas atdzišana liek būvmateriālu tirgotājiem slēgt veikalus

Latvijas ekonomikas atdzišana un inflācija ievērojami skārusi būvmateriālu tirgotājus, kas spiesti opitimizēt darbu, slēgt veikalus un atlaist darbiniekus, ceturtdien vēsta laikraksts "Dienas Bizness" (DB).

Lielākie Latvijas būvmatriālu tirgotāji "Nelss" un "Profs Latvija" DB atzina, ka būvmateriālu preču apgrozījuma krituma dēļ veikali kļūst nerentabli un tos ir izdevīgāk slēgt nekā gaidīt labākus laikus. Taču daļa tirgotāju - "Rautakesko"un "Tapeks meklē risinājumus darba optimizācijai un efektivitātes paaugstināšanai, lai izdzīvotu.

"Pašlaik būvniecības un būvmateriālu tirgus sāk sakārtoties, radot labvēlīgus apstākļus ilgtermiņa tirgus spēlētājiem," laikrakstam norādījis "Rautakesko" valdes priekšsēdētājs Guntis Sokolovskis, piebilstot, ka neprofesionāliem uzņēmumiem var draudēt bankrots.

"Tā tiešām ir, ka būvniecības apjomi ir kritušies un tāpēc arī pēc būvmateriāliem ir mazinājies pieprasījums. Taču tas būtiski ietekmē neprofesionālus uzņēmumus, kas ienāca tirgū, lai ātri nopelnītu, kā arī tos, kuri strādā gandrīz tikai celtniecības uzņēmumu apkalpošanai," teica Sokolovskis un norādīja, ka ļoti liels risks jāuzņemas, piedāvājot būvniecības uzņēmumiem atliktos maksājumus - viens pēc otra bankrotējot būvniecības uzņēmumi, līdz ar to risks pastāv arī būvmateriālu tirgotājiem.

"Mēs šobrīd optimizējam uzņēmuma darbību. Runājot par darbiniekiem, šā brīža tirgus situācija ir labākais laiks nobalansēt darbinieku skaitu," pastāstīja Sokolovskis, piebilstot, uzņēmums savā darbā sācis izmantot jaunu informācijas tehnoloģiju, kas ļauj automatizēt un centralizēt darbu, līdz ar to darbinieku skaita samazināšanās ir neizbēgams process - runa varētu būt 18% darbinieku. Pašlaik "Rautakesko" strādā 808 darbinieki.

Arī "Tapeks" valdes priekšsēdētājs Vilnis Priedītis laikrakstam teica, ka pašreizējā būvniecības tirgus situācija ir ietekmējusi būvmateriālu tirgotāju pārdošanas apjomus un tie ir kritušies. "Taču arī krīzes situācijās ir savas metodes, kā strādāt, un tas nenozīmē, ka visi bankrotēs," viņš piebilda.

"Tapeks" no aprīļa pāries uz jaunām informācijas tehnoloģijām. Šīs tehnoloģijas ieviešanas dēļ iespējams darbinieku samazinājums uzņēmuma birojā, taču darbiniekus atlaist nav plānots, jo veikalos nav pietiekams darbinieku skaits - darbiniekiem, kuriem nebūs vietas birojā, piedāvāsim darbu būvmateriālu veikalos, DB skaidroja Priedītis. Pašlaik uzņēmumā strādā vairāk nekā 1000 darbinieku. Atlaidīs 30 darbiniekus.

Savukārt "Nelss" personāldaļas vadītāja Diāna Zīrapa DB pastāstīja, ka uzņēmums tuvāko mēnešu laikā plāno atlaist vairāk nekā 30 darbiniekus, kas strādā kompānijas veikalā Jelgavā. «Mēs optimizējam štatu un veikalu slēgsim aprīļa vidū, jo tas ir nerentabls,» stāstīja Zīrapa, piebilstot, ka, neraugoties uz mārketinga aktivitātēm, Jelgavas veikalu uzturēt ir neizdevīgi. Viņa arī stāstīja, ka uzņēmums tuvākajā laikā neplāno atvērt jaunus veikalus ne Rīgā, ne citur Latvijā.

Savukārt "Tapeks" apgrozījuma samazinājuma dēļ šogad ir apvienojis vairākus veikalus, kas līdz šim atradušies tuvu viens otram, tādējādi veikalu skaits ir nedaudz samazinājies. Uzņēmums, iespējams, aizvērs vēl divus veikalus gada otrajā pusē, vēsta laikraksts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses