Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Latio: arī savrupmāju pircēji, vērojot notikumus sērijveida dzīvokļu tirgū, gaida cenu kritumu

Savā jaunākajā tirgus pārskatā par maiju Latio norāda, ka apbūves gabalu tirgū ekskluzīviem apbūves gabaliem cena kopš rudens ir pieaugusi vidēji par 10—15%, un tie joprojām ir pieprasīti. Savukārt par vienkāršiem apbūves gabaliem pircēju interese ir minimāla, neraugoties uz cenas samazinājumu par vidēji 10—15%.Jaunbūvētām privātmājām visaugstākā cena vērojama Vecāķos, otrā vietā atstājot īpašumus Dārzciemā, Ziepniekkalnā, Imantā un Zolitūdē.

Siguldā līdz ar siltā laika iestāšanos ir palielinājusies gala patērētāju interese par apbūves gabaliem. Tomēr kopumā tirgus ir pasīvs. Pircēji gaida cenu kritumu, kā arī aizvien rūpīgāk izvērtē īpašuma sakārtošanā ieguldāmo finanšu līdzekļu apjomu.

Saulkrasti un Zvejniekciems


Saulkrastos pieprasījums pārsniedz piedāvājumu. Vislielākais pieprasījums ir pēc īpašumiem Saulkrastu centrā un Pabažos — līdz 700 m no jūras. Vispieprasītākie ir apbūves gabali 1200— 2000 m² platībā. Šādu zemes gabalu cena, galvenokārt, atkarīga no zemes gabala novietojuma — ap 1200 m² lieliem apbūves gabaliem pie jūras (līdz 100 m) cenas svārstās 100— 150 Ls/m², bet tuvāk dzelzceļam cena ir 35—70 Ls/m². Pabažu un Saulkrastu teritorijās, Zvejniekciemā 20—50 Ls/m².

Vispieprasītākās savrupmājas ir ap 150—200 m², ar 4 istabām, visām komunikācijām. Šādu māju cenas svārstās Ls 150 000—250 000. Jo tuvāk Rīgai un jūrai, jo dārgāk. Jo tuvāk Zvejniekciemam un dzelzceļam — jo lētāk. Potenciālos pircējus visvairāk interesē pilnībā pabeigtas mājas.

Augsts pieprasījums saglabājas pēc siltinātām ziemas mājam, kurām ir visas komunikācijas un kuras atrodas līdz 700 m no jūras. Taču atbilstoša piedāvājuma praktiski nav.

Vasaras mītnes. Iegāde un īre


Liels piedāvājums un pieprasījums ir pēc vasarnīcām un brīviem zemes gabaliem Saulkrastu lauku teritorijā un Skultes pagastā, kur izvietotas vairāk nekā 20 dārzkopības sabiedrības. Vidējā zemes platība šajās sabiedrībās ir ap 600 m², bet māju platība no 60 – 120 m². Cenas šajos kooperatīvos svārstās atkarībā no vasarnīcu kvalitātes, kā arī kooperatīva novietojuma un attāluma līdz transportam, piebraucamajiem ceļiem un elektrības. Lētākās vasarnīcas ar platību līdz 70 m² maksā no Ls 25 000—50 000. Lielāku un labākā tehniskā stāvoklī esošu vasarnīcu cenas svārstās no Ls 50 000—90 000. Neapbūvētu 600 m² lielu zemes gabalu cenas svārstās ap 30— 40 Ls/m².

Tuvojoties vasaras sezonai, Saulkrastos pieaug pieprasījums pēc īres dzīvokļiem un mājām. Potenciālie īrnieki būtu gatavi maksāt Ls 150—300 mēnesī par dzīvokli labā stāvoklī ar visām ērtībām līdz 500 m attālumā no jūras vai vasarnīcu ap 2—3 km attālumā no jūras. Par remontētām tuvu jūrai esošām savrupmājām (ar visām ērtībām un vismaz 4 istabām), kuras tiek izīrētas kopā ar zemes gabalu un atrodas ideālā stāvoklī, īrnieki gatavi maksāt līdz pat 1 000 EUR mēnesī.

Carnikava un Ādaži


Carnikavā vērojams liels pieprasījums pēc apbūves zemes gabaliem, taču šādu zemes gabalu piedāvājumā praktiski nav. Cenas pieprasītajiem 1 200—2 000 m² zemes gabaliem svārstās no 50—100 Ls/m². Carnikavā vērojama aktīva zemes gabalu parcelēšana, taču īpašnieki biežāk izvēlas būvēt mājas paši un zemes gabalus pārdot ar jau uzbūvētām ēkām.

Vērojams pieprasījums pēc savrupmājām Carnikavas centrā, kamēr atbilstoša piedāvājuma praktiski nav. Plašāks piedāvājums atrodams Carnikavas novada teritorijās — Garciemā, Garupē, Gaujā, kur izvietoti vasarnīcu ciemati un aktīvi notiek vasarnīcu tirdzniecība.

Ādažos vispieprasītākie ir zemes gabali tuvāk centram 1200—2000 m² platībā par 60—100 Ls/m². Attālākās vietās apbūves zemju cenas ir no 25—50 Ls/m². Turpinās lielu zemes gabalu parcelēšana, taču sadalītos gabalus nav iespējams ierakstīt Zemesgrāmatā uz jaunā īpašnieka vārda, kamēr šiem gabaliem nav pievadītas komunikācijas (elektrība, pievedceļi). Aktīvi tiek būvētas jaunas ziemas mājas abpus Tallinas šosejai, kuru cenas svārstās no Ls 150 000—250 000.

Arī Ādažos, līdzīgi kā Saulkrastos un Carnikavā, vērojams liels pieprasījums pēc dzīvokļiem, kuru cena svārstās ap 1000 Ls/m². Nedaudz lētāki ap 900— 950 Ls/m² ir dzīvokļi Kadagā.

Liela interese ir par lētiem (līdz Ls 30 000—35 000) īpašumiem laukos, kur gatavi pārcelties pensionāri no Rīgas, kam beidzas īres termiņš saimnieku mājās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses