Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Latio: cenas krīt, nevis stabilizējas. Nekas neliecina, ka augustā tas mainīsies

Jūlijā turpinājās sērijveida dzīvokļu cenu kritums. Vidējā sērijveida dzīvokļu cena, salīdzinot ar jūniju, samazinājās par 3,8 % līdz 1 590 EUR/m2, bet salīdzinot ar pagājušā gada jūliju, palielinājās par 29,4 %

Līdzīgi kā jūnijā arī jūlijā bija vērojama visumā neliela pircēju interese par dzīvokļu iegādi. Tika gaidīts vēl lielāks cenu samazinājums. Tomēr atsevišķos zemāku reitingu rajonos, kur lielāks skaits pārdevēju piekāpās cenu pazeminājumam, piemēram, Ķengaragā, Iļģuciemā darījumu skaits, palielinājās.

Jūlija tendences

  • Darījumu skaits samazinājies visos nekomerciālajos nekustamā īpašuma segmentos.

  • Zemāka reitinga rajonos (Ķengarags, Iļģuciems) pieaudzis darījumu skaits ar sērijveida dzīvokļiem.

  • Darījumu aktivitāti mājokļu tirgū negatīvi iespaidojusi jaunā norma – VID izziņas nepieciešamība kredītu saņemšanai.

  • Būtiski palielinājies darījumu noformēšanas laiks. Rīgas rajonā tas gandrīz divkāršojies. Bankas vilcinās ar aizdevumu piešķiršanu.

  • Pieaug darījumu skaits, kurus finansē, neizmantojot kredītiestāžu aizdevumus.

  • Jūlijā palielinājies dzīvokļu īres piedāvājums.

  • Latio: Raksturīgākās sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas mikrorajonos jūlijā, EUR

Līgumu pārpirkšana un mazās kredītkompānijas


Darījumu aktivitāti būtiski iespaidojusi jūlijā spēkā stājusies likuma norma – lai saņemtu kredītu virs 12 000 latiem, nepieciešams iesniegt VID izziņu par ienākumiem, no kuriem maksāti nodokļi. Rezultātā nav noslēgti vairāki darījumi, kur nepieciešamās formalitātes iesaistītās puses nepaguva nokārtot līdz 10. jūlijam. Tirgū parādījušies piedāvājumi – pārpirkt līgumus par dzīvokļu iegādi jaunajos projektos, kuru īpašnieki nav paspējuši saņemt bankas aizdevumu.

Aizdevumu izskatīšana bankās aizņem ilgāku laiku nekā agrāk, kas kopā ar citām ieviestajām izmaiņām var paildzināt darījuma noformēšanas laiku līdz pat divām reizēm. Saglabājas tendence, kad klienti, kuriem neizdodas saņemt aizdevumu bankās, vēršas pie mazajām kredītkompānijām. Ievērojot pieprasījuma palielināšanos, tiek dibinātas jaunas šāda veida uzņēmējsabiedrības. Savukārt esošās paplašina darbību, spriežot pēc to aktivitātes komercplatību nomas tirgū. Tiek meklētas vietas jauniem birojiem vai lielākas telpas esošajiem.

Pēc ilgāka pārtraukuma jūlijā varēja novērot, ka palielinās darījumu skaits, kurus finansē nevis ar kredītiestāžu aizdevumu palīdzību, bet gan ar samaksu skaidrā naudā vai ar pārskaitījumu. Darījuma cena šādos gadījumos ir zemāka par 10 % un vairāk, nekā tad, ja pircējs izmanto kredītu. Šis cenu samazinājums nav raksturīgs zemju pārdošanas gadījumos.

Jau otro mēnesi cenas krīt par 3%


Jūlija vidējais sērijveida dzīvokļu cenas samazinājums ir spēcīgs apliecinājums tam, ka tirgū ir iestājies nevis stabilizācijas posms, bet gan notiek iepriekšējā cenu pieauguma korekcija. Divus mēnešus pēc kārtas cenas ir kritušās vairāk nekā par trīs procentiem, ko varētu raksturot kā strauju kritumu, un pašreiz grūti saskatīt faktorus, kas varētu mainīt tirgus virzību nākošajā mēnesī.

Pamatojoties uz lielākajiem nekustamā īpašuma portāliem, dzīvokļu piedāvājums Rīgā jūlijā, salīdzinot ar jūniju, nav būtiski mainījies. Tas jau četrus mēnešus turas gada augstākajos līmeņos, un, ņemot vērā salīdzinoši zemo darījumu skaitu, visdrīzāk piedāvājuma apjoms būtiski nemazināsies arī augustā. Šāds augsts piedāvājuma līmenis neapšaubāmi ir viens no būtiskiem faktoriem, kas rada spiedienu uz mājokļu cenām.

Pircējiem, dažādu iemeslu dēļ, neizdodas absorbēt šādu piedāvājumu, un cenu korekcija ir tikai dabiska tirgus dalībnieku reakcija. Pašreiz tirgū ir grūti saskatīt faktorus, kas augustā varētu mainīt šādu tirgus tendenci, kura jau ir saucama par noturīgu.

Pārdevēji parasti piekrīt samazināt cenu par 5-10 % tikai nepieciešamības spiesti. Īpaši elastīgi rīkojas zemāko reitingu rajonu dzīvokļu īpašnieki. Jūlijā atsevišķu dārgāko jauno projektu pārdevēji samazinājuši cenu pat par 30 %.

Potenciālie pircēji gaida vēl lielāku cenu kritumu. Aktīvie pircēji dzīvokļa izvēli veic rūpīgāk un pārdomātāk. Lielāka vērība nekā agrāk tiek pievērsta cenas un kvalitātes attiecībai.

Īres dzīvokļi


Jūlijā palielinājās dzīvokļu īres piedāvājums. Aizvien vairāk dzīvokļu īpašnieku, ievērojot pircēju intereses sarukumu, izvēlas gūt ienākumus, izīrējot sākotnēji pārdošanai izlikto dzīvokli. Rīgā saglabājas augsts pieprasījums pēc vienistabas un divistabu dzīvokļu īres. To īres cenas atkarībā no rajona un stāvokļa ir Ls 200 – 250 mēnesī, neskaitot komunālos maksājumus. Biežāk sastopamā īrnieku kategorija – studenti un jaunas ģimenes, kas pašreizējos stingrās kreditēšanas politikas apstākļos vairs nekvalificējas hipotekārā kredīta saņemšanai nepietiekamo ienākumu vai ievērojamā līdzfinansējuma dēļ

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses