Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Latvijā būvniecības apjomi deviņos mēnešos pieaug par 14,2%

Latvijā būvniecības apjomi šogad deviņos mēnešos sasniedza 1,111 miljardus latu, kas salīdzināmās cenās ir par 14,2% vairāk nekā pērn šajā laikā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp gada trešajā ceturksnī veikti būvdarbi 508,7 miljonu latu apjomā, kas ir par 13,2% vairāk nekā pagājušā gada trešajā ceturksnī.

Salīdzinot ar 2006.gada deviņiem mēnešiem, jaunās būvniecības apjomi (rēķinot salīdzināmajās cenās) palielinājušies par 27%, jeb 133,1 miljonu latu, bet remonta un rekonstrukcijas darbu apjomi pieauguši par 1% jeb 4,8 miljoniem latu.

Jaunās būvniecības un remonta apjoms maģistrālo cauruļvadu, komunikācijas un spēka līniju būvniecībā pieaudzis 1,5 reizes, administratīvo ēku - 1,4 reizes, dzīvojamo ēku - 1,3 reizes. Tajā pašā laikā vietējo cauruļvadu un kabeļu būvniecības apjomi samazinājušies par 18%, viesnīcu un tām līdzīga lietojuma ēku - par 14%.

2007.gada deviņos mēnešos ekspluatācijā nodotas dzīvojamās ēkas ar kopējo platību 811,4 tūkstoši kvadrātmetru, no tām par iedzīvotāju līdzekļiem - 324,4 tūkstošu kvadrātmetru platībā. Savukārt pagājušā gada deviņos mēnešos ekspluatācijā tika nodotas dzīvojamās ēkas ar kopējo platību 559,8 tūkstoši kvadrātmetru, tostarp par iedzīvotāju līdzekļiem - 265,4 tūkstošu kvadrātmetru platībā.

Šogad deviņos mēnešos ārpus Latvijas saviem spēkiem veikto būvdarbu apjoms bija 8,5 miljoni latu (2006.gada deviņos mēnešos - 4,8 miljoni latu). Visvairāk būvdarbu veikts NVS un Eiropas Savienības valstīs - attiecīgi piecu un 3,3 miljonu latu apjomā(2006.gada deviņos mēnešos - divu un 2,7 miljonu latu apjomā). Tajā pašā laikā citu valstu būvnieki Latvijā veikuši būvdarbus 5,1 miljona latu apjomā.

Būvkompānijas "Skonto Būve" direktors Guntis Rāvis aģentūrai BNS pastāstīja, ka reāli būvapjomi šogad deviņos mēnešos salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn palielinājās par aptuveni 25%, no kuriem 15% veido būvniecības izmaksu sadārdzinājums.

Rāvis arī prognozēja, ka šogad līdz gada beigām būvapjomi Latvijā saglabāsies līdzšinējā līmenī, jo pašlaik, kad nav būvniecības sezona, jaunu objektu būvniecība praktiski netiek sākta un būvniekiem jāpabeidz iepriekš sāktais.

"Skonto Būves" vadītājs tāpat prognozēja, ka arī nākamgad būvniecības apjomi Latvijā nepieaugs, jo jau tagad ir arvien mazāk investoru un nekustamo īpašumu projektu attīstītāju, kuriem ir pietiekami daudz līdzekļu ieguldīšanai būvniecībā.

Arī būvkompānijas "RBS Skals" valdes priekšsēdētājs Māris Saukāns aģentūrai BNS teica, ka līdz gada beigām vairs nav gaidāms būvniecības apjomu palielinājums.

Saukāns norādīja, ka pašlaik ir grūti prognozēt, kā izmainīsies būvniecības apjomi nākamajā gadā, jo tas ir atkarīgs no valsts un banku politikas, kas pašlaik liedz finansējumu potenciālajiem investoriem, kas varētu ieguldīt līdzekļus jaunu objektu būvniecībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses