Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Marseļa pošas Eiropas kultūras galvaspilsētas titulam

Otra lielākā Francijas pilsēta Marseļa ir izraudzīta par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2013. Lai sagatavotos šai iespējai sevi parādīt no labākās puses, gan pilsēta, gan uzņēmēji pilsētā jau kopš pagājušā gada iegulda un turpina ieguldīt miljonus, raksta Spiegel.de.

Viena no lielākajām būvēm, kas top šajā laikā ir CeRem izstāžu zāle, bet tāpat miljoni tiek ieguldīti senu muzeju renovācijā, aizmirstās industriālās būvēs, nolaistos dzīvojamajos rajonos, Vidusjūras piekrastes rajonu un ostas sakopšanā.

Longčampas pilī vien nākamgad paredzēti vairāk kā 400 pasākumi, tajā skaitā izstādes un koncerti.

Daudziem vietējiem iedzīvotājiem par kreņķi liela daļa no finansējuma ir iedalīta grandiozu arhitektūras celtņu tapšanai, piemēram Eiropas civilizāciju un Vidusjūras muzeja un CeReM izstāžu zālei, kuras dizains šķietami izaicina gravitātes likumus. Tajā pat laikā finansējums piešķirts arī ielu teātra trupām, kabarē skatuvēm un popkultūras attīstītājiem.

Bet Marseļa iecerējusi atjaunot ne tikai savu krāsojumu ciemiņu acīs, bet atgādināt par visa reģiona kultūras un vēstures, kā arī mūsdienu bagātībām. Marseļas reģions jau gadu tūkstošiem bijis ekonomiski aktīvs, kas veicinājis kultūru sajaukšanos. Līdz ar to kultūras programma piedāvās ieskatīties gan Ziemeļāfrikas tautu kultūru atstātajās iezīmēs, gan aptuveni 100 ap Marseļu esošo pilsētu un ciemu iedzīvotāju kultūrā un paražās.

Tā, piemēram, Marseļā ir aktīva "staigājošo mākslinieku" kustība, kas  iešanas aktu pašu par sevi konceptuāli uzskata par māklas performanci. Viņi ir izveidojuši plānu Lielajam ceļam 2013, kas aptuveni 260 kilometru garumā ved pa atvērtiem laukiem, pamestu rūpnīcu teritorijām un komerciāliem rajoniem, kas atrodas tālu no tūristu ierastajiem objektiem. Šī ceļa izveidi pa pamesto urbāno vidi Marseļa prognozē kā vienu no apjomīgākajiem un svarīgākajiem kultūras objektiem, kas tapš šā gada laikā.

"Taka ir mākslas darbs, bet apkārtējā vide kā brīvdabas muzejs, kas atklāj sen apspiesto vēstures daļu un aizmirsto ainavu," atklāj viens no takas veidotājiem Baptiste Lanaspeze.

Jāatgādina, ka Rīga būs 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsēta.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kad klasiskā reklāma nav variants, jādomā radoši

Dzīvojot dinamiskās konkurences apstākļos, kur auditorijas uzmanība ir augstvērtīga deficīta prece, par kuru notiek nepārtraukta cīņa, uzņēmumiem un to zīmoliem ir vitāli svarīgi prast izcelties ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses