Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Nav izslēgta jaunu nepabeigtu namu parādīšanās ainavā

Ceru, ka to neuzcels, tas aizsegtu labo skatu no mana dzīvokļa logiem, - iesaucas Pārdaugavā sastaptā Daina, kad Diena apvaicājas par dzīvības trūkumu vērienīgā projekta Da Vinci būvlaukumā pie Āgenskalna līča. Šis nav vienīgais jaunais projekts, kuram draud palikšana vien maketā, un apturēšanas iemesli ir dažādi - citam banka nedod naudu, cits neatbilst normatīviem.
Jauno ēku būvi aptur gan finansējuma trūkums, gan neatbilstīgi projekti

Dienas aptaujātie tirgus dalībnieki atzīst, ka situācija ir neskaidra, tomēr atturas izteikt prognozes, lai neizraisītu lielākas jukas. Latvijā pagaidām nav gadījies, ka būvētājs pamestu samaksājušu klientu bez jumta virs galvas, tomēr pircēju aizsardzībai jārosina jauno projektu apdrošināšana, uzskata eksperti.

Da Vinci celšot


Da Vinci būs četras ēkas Āgenskalna līča krastā, viens no jaunās Daugavas kreisā krasta debesskrāpju līnijas elementiem. Viens būs 27 stāvu dzīvokļu nams, pārējās - trīsstāvu biroju un veikalu celtnes. Tehnisko projektu izstrādājis arhitektu birojs Avotiņš, Vincents un partneri, kur Dienai apstiprināja, ka projekts apturēts un ziņu no pasūtītāja par tālāko darbu nav. Uzņēmums RBSSKALS nekustamie īpašumi, kas īstenoja Da Vinci pirmo etapu, 30.septembrī pārtraucis būvlaukuma uzturēšanas līgumu ar projekta attīstītāju SIA CG Investīcijas, Dienu informēja kompānijas pārstāve Antra Viļuma.

"Noteikti būvēs [Da Vinci], tuvākajās dienās plānojam parakstīt līgumu ar būvniekiem," Dienai pārliecinoši klāsta advokāte Vita Liberte, Da Vinci attīstītāja CG Investīcijas pašreizējā pārstāve. Viņa atzīst - projekts kavējies tāpēc, ka mainījuši celtniekus, bet jauno būvnieku līdz līguma parakstīšanai nenosauc. Projekta būvatļauja esot saskaņota, un darbu sākšanu nekas nekavējot.

Zaļās pilsētas nebūs


Bēdīgāks liktenis gaida moderni plānoto astoņu 4-9 stāvu namu projektu Green City Stirnu ielā 38, ko gaidīja daudzi pircēji. Purvciemā tas būtu bijis viens no pēdējiem jaunajiem projektiem, jo šī rajona pagalmu potenciāls izsmelts. "Šī projekta vairs nav, to necels," Dienai paziņo firmas BaltHaus brokeris Aleksejs Kiseļovs. Pēc pieteikšanas tas pārdots no viena attīstītāja citam trīs reizes, un pēdējais atteicies no īstenošanas, jo nevarēja saskaņot projektu. Ober Haus jauno projektu nodaļas direktore Jeļena Koroļova stāsta, ka Green City pārdošana tā īsti nav sākta: "Neviens dzīvoklis nebija aizmaksāts, un interesentiem piedāvājam citus dzīvokļus."

Projekts Orange - ekonomiskās klases 43 dzīvokļu nams Ziepniekkalnā, Zaļenieku ielā 18, tika sākts būvēt, tomēr tagad darbs pierimis. Attīstītāja SIA Fausto Real Estate telefona numurs "pēc abonenta lūguma uz laiku atslēgts", Dienai paziņo operatora ierakstīta balss. Pēc Dienas ziņām, pavasarī banka grasījusies finansēt šo projektu, tomēr rudenī kredīts atteikts, iespējams, pircēju mazās intereses dēļ. Augustā ar līdzīgu iemeslu apturēts Pļavu ciemats Daugavpilī. Projekts Ankravs biroji apstājies pirms pretinflācijas plāna, kavējas biroju ēkas Helio 2.kārtas un Mūkusalas biroju centra saskaņošana. Neesot arī skaidrības ar Lucavsalas apbūves realizāciju.

Vajag apdrošināt


"Pretinflācijas plāns nāca par vēlu, lai būtu efektīvs, un var tikai minēt, vai šie procesi tirgū būtu sākušies tik un tā," Dienai pauž Colliers International mārketinga direktore Margita Otto, paredzot, ka sāktie projekti tomēr tiks pabeigti. Dažu projektu kavēšanās par krīzi tirgū neliecina, Dienai teic J.Koroļova, gan atzīstot - mazu projektu apturēšana neietekmēs tirgu, toties lielu kavēšanās mazinās piedāvājumu, un tas pie augstā pieprasījuma draud ar cenu kāpumu.

Nekustamo īpašumu projektu attīstītāju asociācijas vadītājs Ilvars Metnieks neizslēdz, ka "dažas mājas var palikt nepabeigtas, līdzīgi pēcpadomju drupām Ziepniekkalnā vai Ķemeros, un tā jau būs visas sabiedrības problēma". Savukārt pircēju aizsardzība atkarīga no līguma ar attīstītāju. "Latvijā vēl nav zināms gadījums, kad nepabeigta projekta attīstītājs vienkārši pazūd, bet ASV to novērš, apdrošinot projektu. Ja pircēju piekrāpj, apdrošinātājs sedz visas pabeigšanas izmaksas. Domāju, šis jautājums jāaktualizē arī pie mums," saka I.Metnieks.

Grūti pat uzticamiem


Patlaban aizdevumus bankās grūti saņemt pat ilggadējiem attīstītājiem, tomēr varot cerēt uz citiem finanšu avotiem, tāpēc labākā situācijā ir ārvalstu investoru atbalstītie projekti. Bankas ļoti piesardzīgi izturas pret grandioziem projektiem, jo grūti noteikt, vai tirgus tos varēs "norīt", norāda I.Metnieks. Vieglāk tad, ja lielus projektus ceļ vairākās kārtās, tad tie nav tik atkarīgi no ekonomiskām svārstībām. Otrs apstāklis kredīta atteikšanai var būt mazs pieprasījums.

Neviena celtniecības stadijā esoša projekta finansēšana apturēta netiek, ja nav ļaunprātīgas darbības no attīstītāja puses, Dienai pauž Hansabankas nekustamo īpašumu finansēšanas nodaļas vadītājs Reinis Tauriņš. "Sarežģījumus var radīt neparedzēts izmaksu pieaugums, un, ja zūd rentabilitāte, banka nevēlēsies palielināt savu risku," atzīst finansists. "Ja projekts ir labā vietā un kvalitatīvs, pieprasījums pēc tā tikai aug," uzsver SEB Unibankas Privātpersonu apkalpošanas atbalsta pārvaldes vadītājs Arnis Škapars, "šobrīd jauno projektu tirgū notiek diversifikācija, un pircējs nosaka visu." Aizkraukles bankas klientu apkalpošanas pārvaldes vadītājs Pāvels Šnejersons Dienai teic: "Tas, ka tirgus mainās un mājokļu celtniecība vairs nav zelta bedre, kur peļņa bija garantēta, ir pareizi. Tas veicinās konkurenci un mājokļu kvalitāti."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses