Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Nekustamā īpašuma interneta izsolēs sola zemākas cenas un cer uz tirgus aktivizēšanu

Nākamo trešdien, 17.oktobrī, Latvijā notiks pirmā interneta izsole, kurā kārotāji varēs nosolīt nekustamo īpašumu - māju ar zemi Imantā, Rīgā. Izsoles rīkotāji - reklāmas aģentūra Bangbang un nekustamo īpašumu portāls www.ipasums.lv - sakās to pārdodam lētāk nekā dzīvokli un cer uz šādu izsoļu popularitāti nākotnē. Eksperti apsveic idejas īstenošanu Latvijā, tomēr brīdina, ka pašlaik neaktīvais tirgus var sabojāt labos biznesa plānus - pircēji šobrīd ir ļoti nogaidoši un izvēlīgi.

Otrais piegājiens


Pirmie par ieceri sākt nekustamā īpašuma izsoles internetā pirms gada paziņoja izsoļu nama Forburga pārstāvji, par ko Diena jau rakstīja. Tomēr līdz šim brīdim šāda izsole nav notikusi. Uzņēmuma pārdošanas direktore Baiba Kalniņa Dienai skaidro, ka līdz internetam neesot tikuši - pašlaik arī ierastās klātienes izsoles notiek retāk, jo tirgus nav pietiekami aktīvs. "Pārdot grib daudzi, bet problēma ir pircēji - viņiem šis process vai nu šķiet sarežģīts, vai arī bail nopirkt sliktu īpašumu. Daudzi nogaida, cerot uz cenu samazinājumu," stāsta eksperte.

Interneta izsolē ir risks nopirkt nekvalitatīvu preci - ja pircējs nevar pārdodamo objektu apskatīt dabā, viņš labprātāk atsakās no solīšanas, novērojusi B.Kalniņa. Tiklīdz tirgus atjaunos aktivitāti, Forburga plāno rīkot arī interneta izsoles.

Māja kā dzīvoklis


Šī rudens izsolei jau noteikta kārtība, objekta sākumcena, pieteikušies dalībnieki, un rīkotāju pārstāve, aģentūras Bangbang projektu vadītāja Ieva Šemeta Dienai teic - iespēja, ka izsole varētu nenotikt, ir maz ticama. Pirmsizsoles periodā līdz 17.oktobrim, dalībniekiem jāapskata īpašums un jāiemaksā 20 lati, kurus izlietos procesa tehniskajai nodrošināšanai. Izsoles sākums paredzēts 17.oktobrī plkst.12, beigas - 18.oktobrī plkst.12. Solīšana notiks, nosūtot īsziņu ar dalībnieka solīto mājas vērtību uz norādīto telefona numuru. Lielākā solītā cena tiek paziņota ar īsziņu katram izsoles dalībniekam reizi stundā, pēdējās divās stundās - ik pēc 20 minūtēm.

I.Šemeta uzsver, ka šogad uzceltās mājas cena noteikta mazāka nekā vidējā dzīvokļa cena Rīgā. Pirmajai izsolei apzināti izvēlēta savrupmāja galvaspilsētā, jo to piedāvājums ir neliels, un eksperti paredz, ka labām mājām cenas nekritīsies. Kā priekšrocību I.Šemeta uzsver nosacījumu, ka izsoles dalībnieki var apmeklēt pārdodamo objektu, uzdodot jautājumus īpašniekam un izvairoties no starpnieka komisijas maksas. Potenciālie pircēji internetā var arī apmainīties viedokļiem un diskutēt.

Aktivizēs tirgu


Piemērs interneta izsoles rīkošanai Latvijā bijis Eiropas tirgus. Šādas izsoles tiek praktizētas visā pasaulē, to popularitāti uztur zemās cenas, skaidro projekta vadītāja. Arī Igaunijā un Lietuvā notiekot aktīvas nekustamā īpašuma izsoles internetā. Viņa uzskata, ka iepriekšējo mēģinājumu neveiksmēm mūsu valstī bija objektīvs iemesls - pieprasījums nekustamā īpašuma tirgū bija lielāks par piedāvājumu. Tagad situācija mainījusies, un pārdevēji var piesaistīt pircējus no visas Latvijas.

Dienas aptaujātie eksperti piekrīt, ka interneta izsoles var atjaunot tirgus aktivitāti, stabilizēt to un noteikt adekvātas cenas. Nekustamā īpašuma pārdevējiem objekta pieteikšanai interneta izsolē vidēji būs jāiemaksā 700 latu, informē I.Šemeta. Šajā summā ietilpst minimālās reklāmas un organizatoriskās izmaksas, un maksu pārdevējs var variēt atkarībā no tā, cik plašu reklāmas kampaņu vēlas.

Ekspertu viedokļi


Ineta Geipele, RTU būvuzņēmējdarbības un nekustamā īpašuma katedras vadītāja:

Nekustamo īpašumu tirdzniecība tiešsaistes režīmā pirms dažiem gadiem vēl bija kaut kas unikāls, bet tagad e-komerciju vairs nevar ignorēt neviens, kam svarīga kvalitatīva un rentabla uzņēmējdarbība. Domāju, ka ar laiku Latvijā nekustamie īpašumi e-vidē tiks pārdoti tāpat kā patlaban sadzīves tehnika. Būtiskākais pārdevēja un pircēja ieguvums ar šādu nekustamo īpašumu tirdzniecības veidu ir laika ekonomija. Pārdevēji šādi var aptvert lielāku auditoriju un paplašināt tirgus fiziskās robežas: Bahamu salu atpūtnieki varēs nopirkt īpašumu Preiļos. Interneta izsoles varētu kāpināt aktivitāti nekustamo īpašumu tirgū, jo tiek iedarbināts princips - "ieraudzīju, iepatikās un nopirku". Pirmie darījuma dalībnieki noteikti būs cilvēki, kas ir atvērti jaunumiem tirgū.

Ilvars Metnieks, Nekustamo īpašumu projektu attīstītāju asociācijas vadītājs:

Internets ir pateicīga vide darījumiem ar nekustamo īpašumu, jo piedalīties solīšanā virtuāli var daudz vairāk cilvēku, nekā ierasties kādā konkrētā vietā un laikā. Šāda izsole gan ļoti atkarīga no tehniskā risinājuma un laba mārketinga. Tomēr iespējams, kā tas ir īstais veids, kā ieinteresēt patlaban nogaidošos un izvēlīgos pircējus un aktivizēt tirgu. Kā jau pie katras jaunas lietas, arī pie šādām izsolēm jāpierod, taču noteikti būs pircēji, kam tas liksies aizraujoši. Pasaules pieredze ar e-bay rāda, ka internetā var izsolīt jebko, kāpēc lai Latvijā to nevarētu?! Tikai kādam jābūt pirmajam. Domāju, ka rīkotājiem jāapsver iespēja izmantot šo interneta izsoļu rīka spektru pilnā mērā, pārdodot arī citas lietas, tad tas noteikti atmaksāsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses