Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ober Haus: augustā visstraujāk cenas kritušas vienistabas dzīvokļiem 602.sērijas mājās

2007.gada augusta beigās sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1589 EUR/m2, liecina šodien publiskotais Ober Haus tirgus apskats par augustu. Vidēji mēneša laikā dzīvokļi mikrorajonos kļuvuši lētāki par 1,9%. Saskaņā ar Ober Haus datiem cenu samazinājuma maksimums reģistrēts Imantā (3,0%), bet pēc dzīvokļu veidiem - vienistabas dzīvokļiem 602.sērijas mājās (3,5%).

Sērijveida dzīvokļu tirgus mikrorajonos


Augusta izteiktākā tendence tirgū bija pieprasījuma orientēšanās uz piedāvājuma kvalitāti. Šābrīža tendence ir, ka pārdevēji samazina cenas mazāk pieprasītiem īpašumiem, piemēram, 602.sērijas un lietuviešu projekta dzīvokļiem.

Augustā pircēju interese salīdzinājumā ar jūliju ir nedaudz pieaugusi, visbiežāk viņi interesējās par trīs istabu dzīvokļiem. Interese ir par dzīvokļiem ļoti labā stāvoklī, kā arī par remontējamiem īpašumiem. Tas liecina, ka pircēji ir ar mieru investēt noteiktu summu, lai varētu dzīvot kvalitatīvā mājoklī.

Banku piesardzība un pretinflācijas pasākumi turpina ierobežot pircēju iespējas aizņemties. Līdz ar to augustā pieauga to klientu daļa, kuri pirkuma finansēšanai nedomā izmantot banku finansējumu. Alternatīvo finansējumu piedāvājošas reklāmas kļūst arvien pamanāmākas. Jāatzīmē arī, ka daļai klientu ir minimālas vai novecojušas zināšanas par jaunajiem kreditēšanas noteikumiem.

Augustā piedāvājuma apjoms, salīdzinot ar jūliju, nav mainījies. Augustā tirgū neparādījās jaunas ziņas un turpinājās samērā mierīga cenu korekcija, kuras laikā notika neliela cenu samazināšanās kopumā un būtiskākas individuālās korekcijas pēc kvalitatīvajiem kritērijiem pa dzīvokļu grupām, māju sērijām, mikrorajoniem. Tāpat kā iepriekš, pārdevēji darījuma noslēgšanai piedāvā atlaides, bet steidzamas pārdošanas gadījumā arvien biežāk ņem vērā profesionāļu ieteikumus pirmā piedāvājuma cenas noteikšanai.

Īres tirgū auga gan noslēgto līgumu skaits, gan cenas


Īres tirgus - gan pieprasījums, gan piedāvājums, gan noslēgto līgumu skaits - augustā turpināja pieaugt. Pieprasītākie bija svaigi remontēti un mēbelēti 40-60 m2 divu istabu dzīvokļi un 60-110 m2 trīs istabu dzīvokļi. Galvenās prasības: vieta (Rīgas centrs, klusais centrs), cena, autostāvvieta pie mājas, lifts, tīra un slēdzama kāpņu telpa. Pakāpeniski pieauga pieprasījums pēc jaunajiem projektiem un arī sērijveida dzīvokļiem ārpus centra.

Vienlaicīgi pieauga arī īres cenas, lai gan augstākās cenas piedāvājumiem veiksmīgai izīrēšanai nepieciešams zināms laiks atbilstošu klientu piemeklēšanai. Cenas klusajā centrā ir 600-1500 EUR/mēn par divu istabu dzīvokli, 800-1600 EUR/mēn par trīs istabu dzīvokli un 800-2500 EUR/mēn par 4 līdz 6 istabu dzīvokļiem. Īres cenas mikrorajonos dzīvokļiem normālā stāvoklī ir no 200-350 Ls/mēn.

Centra un Vecrīgas dzīvokļiem cenu stagnācija


Augustā bija vērojams pircēju aktivitātes pieaugums, lielāku interesi izrādīja vietējie klienti. Pieprasītākie bija divistabu un trīsistabu dzīvokļi labā stāvoklī tuvējā centrā. Neliela interese bija vērojama arī par dzīvokļiem Vecrīgā. Būtiskas piedāvājuma izmaiņas Rīgas centrā un Vecrīgā netika novērotas.

No potenciālo pircēju puses augustā bija vērojams intereses pieaugums, tomēr, izvēloties īpašumus, pircēji ir kļuvuši piesardzīgāki un īpaši nesteidzas ar lēmuma pieņemšanu. Savukārt pārdevēji, ņemot vērā pārdošanas procesa ilgumu, ir gatavi dot atlaides vai gaidīt 2-3 mēnešus no rokas naudas līguma līdz pirkuma pabeigšanai. Būtiskas cenu izmaiņas nav konstatētas.

Būtiskākie kritēriji, izvēloties īpašumu, ir atrašanās vieta, stāvs, dzīvokļa apdares kvalitāte un skats pa logu. Lielākoties pašreizējie pircēji ir tie, kas var atļauties iegādāties īpašumu bez kredīta, vai arī izmantojot to minimāli.

Gan pircēji, gan pārdevēji ir pārliecināti, ka rudenī iezīmēsies galvenās tirgus attīstības tendences, tādēļ abas puses necenšas panākt ātrus darījumus. Šajā situācijā cenu stagnācija ir dabiska.

Dzīvokļu cenas (EUR/kv.m)

Vecrīga
dzīvokļi 3500-5400
Rīgas centrs*:
atjaunotas ēkas, jaunie projekti, remontēti dzīvokļi 3000-5400
neatjaunotas ēkas, remontēti dzīvokļi 2650-4200
neatjaunotas ēkas, neremontēti dzīvokļi 2200-3500
dzīvokļi koka ēkās 1400-2150
Rīgas centra perifērija**:
atjaunotas ēkas, jaunie projekti, remontēti dzīvokļi 2600-3400
neatjaunotas ēkas, neremontēti dzīvokļi 1950-2300
dzīvokļi koka ēkās 1350-1900

* centrālā daļa, kuru ietver Čaka - Tallinas - Hanzas ielas un Daugava
** centra perifērija, kuru ietver teritorija ārpus centrālās daļas no Pētersalas, gar Ganību dambja sākumu, Hanzas, Skanstes, Pērnavas, Valmieras un A. Čaka ielām


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Igaunija apsteigs Latviju?

Latvija, līdzīgi kā daudzas Eiropas valstis, saskaras ar būtiskām demogrāfiskajām problēmām, kuru sekas būs jūtamas nākamajās desmitgadēs. Dzimstības līmenis nav pietiekams, lai kompensētu iedzī...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses