Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ober Haus: novembrī jauno projektu attīstītāji sāka pārorientēties uz komercplatību tirgu

Sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos novembra beigās bija 1519 EUR/m2, liecina šonedēļ publiskotais Ober-Haus jaunākais tirgus pārskats. Vidēji novembrī cenas samazinājušās par 1,7%. Salīdzinājumam – Latio pagājušajā nedēļā norādīja, ka cenas novembrī kritušas par 3%, mēneša beigās noslīdot līdz 1 445 EUR/m2 . Tādējādi pēc Latio datiem šogad novembrī dzīvokļu vidējā cena ir par 1,6% zemāka nekā pagājušā gada novembrī. Pēc Ober Haus datiem šāgada un pagājušā gada novembra cenas faktiski sakrīt - 1520 EUR/m2).

Ober Haus: Raksturīgākās sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas mikrorajonos novembrī, EUR

Sērijveida dzīvokļi Rīgas mikrorajonos


Pēc Ober Haus datiem lielākais cenu samazinājums reģistrēts Teikā – 4,0%, un Āgenskalnā – 3,7%. Novembrī cenu samazinājums vairāk skāris lielākos dzīvokļus, tomēr izteiktu līderu nav. Tas saistīts ar pārdevēju veiktajām cenu korekcijām visos segmentos pēc tam, kad gaidītā tirgus aktivizēšanās oktobrī un novembrī tomēr nesasniedza cerēto līmeni.

Rīgas pilsētas zemesgrāmatā reģistrēto pirkuma līgumu skaits novembrī bija nedaudz mazāks nekā oktobrī, bet, ņemot vērā darba dienu skaitu, var teikt, ka darījumu aktivitāte saglabājas oktobra līmenī, un tā bija augstāka nekā septembrī.

Ober Haus novēroja, ka pircēju interese novembrī līdzīgi kā oktobrī bija augstāka nekā iepriekšējos mēnešos. Pašlaik pircēji galvenokārt interesējas par maziem dzīvokļiem. Šādu izvēli biežāk nosaka pircēju kredītspēja. Kredīta pieejamība joprojām ir būtisks darījumus ierobežojošs faktors.

Apgrūtinātā kreditēšana atsevišķos Rīgas mikrorajonos ir aktivizējusi firmas, kuras piedāvā palīdzību kredītu saņemšanai. Šāda palīdzība biežāk nepieciešama klientiem, kuri nekvalificējas kredīta saņemšanai bankās. Tā kā šīs aizdevējfirmas bieži piedāvā arī dzīvokļu pirkšanas/pārdošanas pakalpojumus, pastāv augsts klientam nelabvēlīgs interešu konflikta risks.

Jauno projektu dzīvokļi


2007.gada novembrī Ober Haus Jauno projektu nodaļa apkopojusi informāciju par 14 jauniem daudzdzīvokļu māju projektiem. No tiem Rīgā plānots realizēt 12 – divus centrā, 12 mikrorajonos. Rīgas rajonā pieteikts 1 projekts, citās Latvijas pilsētās - neviens. Vēl pieteikti 2 rindu māju projekti, no tiem viens tiks būvēts Rīgā.

Arī novembrī mājokļu jauno projektu attīstītāju aktivitāte bija zema, jo attīstītājiem nav pārliecības par pircēju aktivitātes atjaunošanos projektu realizēšanas laikā. Tā kā arī bankas situāciju vērtē līdzīgi, attīstītājiem arvien grūtāk saņemt kredītus gan projektu uzsākšanai, gan turpināšanai. Rezultātā ievērojami samazinās tirgū ienākošo jauno dzīvokļu piedāvājumu skaits. Rezultātā ir jārunā jau par tendenci, ka attīstītāji pārorientē savus resursus un projektus komercplatību attīstības virzienā.

Arī novembrī, tāpat kā oktobrī, Ober Haus novēroja nelielu klientu intereses pieaugumu. Pircēji pielāgojas jaunajām kreditēšanas prasībām. Daļa pircēju, kuri nespēj piemēroties prasībām, cenšas tās apiet. Par to liecina jau vairāki viltotu VID izziņu atklāšanas gadījumi. Jāatzīmē, ka viltojumus atklāj tieši bankas, tādēļ šai parādībai nevajadzētu kļūt masveidīgai – bankas šiem darboņiem ir devušas signālu, ka ar likumu „spēlēties” nevēlas.

Jauno mājokļu attīstītāju piedāvātā vidējā cena 2007.gada novembrī palielinājās par vidēji 1,2%, salīdzinot ar 0,6% oktobrī.

Līdz gada beigām jauno projektu mājokļu tirgū būtiskas izmaiņas nav sagaidāmas. Pircēju aktivitāte būs atkarīga tikai no kredītu pieejamības.

Mājokļu īre


2007.gada novembrī Ober Haus īres speciālisti atzīmē pieprasījuma attīstību. Klienti kā prioritāti izvirza dzīvokļa kvalitāti – kvalitatīvu remontu, funkcionālu virtuvi, gaumīgu mēbelējumu un dažādas tā saucamās ekstras – saunu, džakuzi, patīkamu skatu pa logu, kvalitatīvu, modernu sadzīves tehniku un elektroniku. Šāds pieprasījums ir ierobežojis cenu pieaugumu lielākajā daļā piedāvājuma, jo vidējā dzīvokļu kvalitāte nodrošina tikai daļēju prasību izpildi.

Pieprasījums pēc 3 un 4 istabu dzīvokļiem pilsētas centrā saglabājas nemainīgi augsts. Kā svarīgi priekšnosacījumi dominē renovēta mājas fasāde un kāpņu telpa, lifts un auto novietošanas iespējas pie mājas. Jo sevišķi aktuāli tas ir ārvalstu klientiem, vēstniecību un dažādu kompāniju pārstāvjiem, kuri dzīvokļus izmanto arī reprezentatīviem nolūkiem. Ja dzīvoklis atrodas ēkas augšējos ēkas stāvos, lifts ir svarīga prasība ģimenēm ar bērniem.

Pieaug interese par māju īri. Īpaša interese ir par Rīgas zaļo zonu – Mežaparku, Ķīpsalu, kā arī Mārupi un Ķekavu.

Šomēnes vērojama neliela īres cenu krišanās. Dārgo Rīgas centra dzīvokļu īpašnieki ir gatavi īres maksu pazemināt par 50 EUR – 100 EUR, lai veicinātu to ātrāku izīrēšanu.

Dzīvokļu īres cenas (EUR/m2, bez komunālajiem maksājumiem)

­


Rīgas mikrorajoni
Rīgas centrs
Vecrīga
Vecā apbūve
9
12
15
Jaunie projekti
13
20
20

Biežākās īres darījumu cenas

­


Rīgas mikrorajoni
­Rīgas centrs
2 istabu dzīvokļi
9
12
3 istabu dzīvokļi
13
20

Dzīvokļi Rīgas centrā un Vecrīgā


Novembrī dzīvokļu tirgus centrā bija tikpat aktīvs kā oktobrī. Salīdzinājumā ar vasaras mēnešiem aktivitāte ir palielinājusies, tomēr potenciālie pircēji ir ļoti izvēlīgi un cenšas diktēt pārdevējiem cenas, kuras parasti ir par 5-8% zemākas par piedāvājuma cenu. Jāatzīmē, ka ne vienmēr pārdevēji ir gatavi dot lielas atlaides. Arī pircējiem atlaides ne vienmēr ir būtiskākā prasība.

Novembrī tika novērota pastiprināta investoru interese par dzīvokļiem ar nelielām platībām Centra renovētajās mājās, kurus pēc iegādes varētu bez problēmām izīrēt. Tika novērota vietējo klientu interese par dzīvokļiem ar dažādām platībām. Pieprasīti vienlaicīgi ir gan lieli (120 – 200 m2), gan mazi (45 – 90 m2) dzīvokļi Klusajā centrā un Vecrīgai tuvākajā Centra daļā.

Rīgas centra un Vecrīgas dzīvokļiem cenas nav mainījušās.

Zemes tirgus (platības līdz 2000 m2)


Novembrī darījumu skaits ar apbūves zemes gabaliem bija līdzīgs oktobra rādītājiem. Pircēju aktivitāte arī bija līdzīga iepriekšējā mēnesī novērotajai. Lai gan darījumu skaits ir ļoti mazs, cenu izmaiņas nav novērotas un daži pārdevēji pat kļuvuši nepielaidīgāki, atbildot uz jautājumiem par atlaidēm.

Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, novembrī vislielākā interese bija par privātās apbūves zemēm ar platībām 1200 – 2000 m2. Tāpat ir interese par komerciāla rakstura zemes gabaliem – gan noliktavu, gan biroju un tirdzniecības platību būvniecībai. Praktiski nekāda interese nav par lielajiem zemes gabaliem, kas paredzēti parcelēšanai un ciematu izveidošanai.

Privātmāju tirgus


Privātmāju tirgū 2007.gada novembrī piedāvājums joprojām pārsniedz pieprasījumu, pircēji ir mazaktīvi, projektu realizētāji izjūt klientu trūkumu un turpina samazināt celtniecības apjomus.

Realizētas tiek pārsvarā kvalitatīvas dzīvojamās mājas vai mājas, kuru cena ir zem vidējās tirgus cenas. Pircējiem ir iespējas izvēlēties un atrast sev vēlamo risinājumu.

Joprojām ir pārdevēji, kas piedāvājumā cenu ir samazinājuši 15 % robežās, salīdzinot ar vasaras periodu, bet pārdevēji, kuriem nav nepieciešamības ātri realizēt savu īpašumu, ar cenu samazinājumu nesteidzas. Dzīvojamo māju pārdošanā arvien aktīvāk tiek iesaistīti profesionālie pārdevēji.

Privātmāju (150–180 m2, zeme 1500 m2) cenas Rīgas apkārtnē pēc Ober Haus datiem saglabājas robežās no 255 000–285 000 EUR. Par ēku ar pabeigtiem iekšdarbiem un labiekārtotu teritoriju ap māju prasa 1200 – 1600 EUR/m2.

­

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses