Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ober Haus: Vētra pārdzīvota. Melnākā diena nepienāca

Sērijveida dzīvokļu vidējā cena 2007.gada novembra beigās atgriezās 2006.gada novembra līmenī - 1520 EUR/m2. Jau pērn decembrī bija manāma tendence - ja cena kāpa virs 1520 m2, tirgus aktivitāte sāka mazināties, kas izpaudās kā mazāks pirkuma līgumu skaits, sākot no 2007.gada janvāra. Tātad galvenais tirgus atdzišanas cēlonis šogad bija 2007.gada sākumā sasniegtā cena, - šīs nedēļas beigās publiskotajā jaunākajā tirgus pārskatā secina Ober Haus.

Galvenais tirgus atdzišanas cēlonis bija 2007.gada sākumā sasniegtā cena.

Tirgoja, īpašniekam nezinot

Latvijas nekustamā īpašuma tirgū 2007.gada sākumā aktīvi darbojās tūkstošiem dalībnieku. Lielākā daļa no tiem pārdeva vienu vai dažus dzīvokļus. Izplatīta prakse bija tirgot svešus dzīvokļus bez iepriekšējas saskaņošanas ar īpašnieku, izmantojot vienīgi īpašnieka pārdošanas sludinājuma informāciju. Šādos apstākļos cenu reakcija uz pieprasījuma izmaiņām aizkavējās par vairākiem mēnešiem, jo pelēkie mākleri nevarēja pāriet uz jauno tirgus modeli, kurā šāda veida starpniecība nav iespējama. Arī tālākai pārdošanai iepirkto dzīvokļu īpašnieki, turpinot iepriekšējo gadu biznesa shēmu, cenu paaugstināja nevis saskaņā ar pieprasījumu, bet atbilstoši kalendāram - pa nedēļām.

Sacentās par melnākās dienas datumu

Cenu pieauguma apstāšanos gada 2.ceturksnī apstiprināja visi tirgus dalībnieki, un daži nekavējoties sāka sacensties prognozēs par tirgus krišanas ātrumu un melnākās dienas datumu. No vienas puses tā bija atsevišķu tirgus dalībnieku cenšanās veidot savu PR, no otras - katrā tirgū ir dalībnieki, kuri spēlē uz vērtības samazināšanos un nopelna tieši tādā veidā. Pārējie centās izprast notikumu būtību un prognozēt nākotnes attīstību, saglabājot vēsu prātu un nepieļaujot mēģinājumus izraisīt paniku.

Gada laikā visu mājokļu tirdzniecību negatīvi ietekmēja kredītu sadārdzināšanās, pretinflācijas pasākumi, ASV nekustamā īpašuma krīzes atbalsis. Tiesa, šajā laikā bumu piedzīvo īre - gan pieprasījums, gan piedāvājums ir pieaudzis. Un būtiskākais - daudzi klienti apguvuši aprēķinus, kas ļauj izdarīt ekonomiski pamatotu izvēli starp īri un mājokļa iegādi.

Prognoze - cenas stabilizēsies

Šodien, atskatoties uz aizvadīto gadu, var secināt, ka ir beidzies nekustamā īpašuma vētrainas attīstības periods un veiksmīgi ir pārdzīvota pirmā ievērojamā cenu korekcija. Lai gan sērijveida dzīvokļu cenas inerces dēļ vēl vairākus mēnešus samazināsies, jau tuvākajos mēnešos var prognozēt vidējo cenu stabilizāciju. Par šādas scenārija iespēju liecina vairākas pazīmes. Viena no tām ir cenu samazināšanās līdz vēsturiskajam līmenim, kurā ir notikusi aktīva tirdzniecība. Otra ir tā, ka arvien vairāk klientu spēj kvalificēties kredītiem ar salīdzinoši augstām procentu likmēm, izpildot arī pretinflācijas pasākumu prasības.

Trešā ir pārdevēju prasību un klientu iespēju tuvināšanās. Lielo dzīvokļu cena (ap EUR 100 000) un pārdevēju gatavību samazināt to (5-15%) darījuma slēgšanas brīdī tuvojas sērijveida dzīvokļu pircēja komfortablai kredītspējai (ap EUR 80 000). Tas nozīmē, ka pircēji varēs nopirkt savām vajadzībām atbilstoša lieluma dzīvokļus. Tieši nespēja iegādāties vajadzīgā lieluma dzīvokli potenciālajiem pircējiem pašlaik spiež ieņemt nogaidošu pozīciju.

2008.gada sākumā sērijveida dzīvokļu tirgū prognozējamās cenu stabilizācijas laikā saglabāsies liels piedāvājums par cenām, kuras salīdzinot ar šodienu būs nedaudz zemākas. Vienlaicīgi samazināsies pārdevēju atlaižu diapazons. Pircējiem jārēķinās, ka samazināsies arī laiks, kuru tie varēs veltīt kvalitatīvāko piedāvājumu izvērtēšanai.

Sērijveida dzīvokļi vairs nekad nebūs investīcija

Pašlaik pircējiem nepieciešams izlemt, vai pirkt par šodienas cenu ar maksimālo atlaidi, vai gaidīt "viszemāko" cenu, kurai atlaides netiks piešķirtas. Labākās darījuma cenas iegūšanas iespēja, salīdzinot šos scenārijus, ir 50:50, bet izvēle pašlaik noteikti ir plašāka un variantu salīdzināšanu var veikt bez steigas.

Apsverot cenu attīstības iespējas sērijveida dzīvokļu tirgū 5 - 10 gadu periodā, var runāt par vidējās cenas pieaugumu. Tomēr maz ticams, ka sērijveida dzīvokļi varētu atkal kļūt par pievilcīgiem īstermiņa investīciju objektiem. Vidējās cenas izmaiņas maz ietekmēs konkrētu dzīvokli konkrētā mājā un rajonā. Divu blakus stāvošu vienādas sērijas māju dzīvokļu cenas varēs atšķirties par daudziem desmitiem procentu atkarībā no to iedzīvotāju spējas vienoties par mājas apsaimniekošanu.

­

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses