Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Parādnieka dzīvokli izsola pat divreiz lētāk

Pieaugot neatmaksāto kredītu skaitam, nekustamā īpašuma tirgū nonāk arvien vairāk dzīvokļu, māju un zemesgabalu, kuru cena ir zemāka nekā to tirgus cena. Galvenokārt tie ir īpašumi, ko vēl pirms gada pusotra nopirkuši spekulanti. Tagad, kad tirgus ir krietni piebremzējies, pārpircēji savas kredītsaistības par tiem segt nevar, un kādreiz gardākie nekustamā īpašuma tirgus kumosi nonāk tiesu izpildītāju rīcībā.

Parastajiem kredītņēmējiem bankas grūtā brīdī nāk palīgā

Kavēto kredītu īpatsvars starp tiem aizņēmumiem, kas izsniegti mājsaimniecībām, pērn decembra beigās veidoja jau 9,5%. 2007.gada septembra beigās parādnieku bija tikai 8%, savukārt jūnijā — 6%, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas informācija. Kopumā kavētie kredīti ir aptuveni pusmiljarda latu vērtībā.

Tipisks nemaksātājs ir klients, kuram visi vai daļa no saistību dzēšanas ienākumiem tā vai citādi ir atkarīgi no nekustamā īpašuma attīstības jomas — uzpircēji, mākleri, būvnieki, situāciju raksturo Parex bankas viceprezidents Guntis Beļavskis. Grūtības rodas arī "parastajiem" kredītņēmējiem, kuri arvien vairāk sāk izmantot banku piedāvātos risinājumus: kredīta brīvdienas, maksājumu grafiku maiņu u.c. Tiesu izpildītāji, kuriem no banku parādniekiem atsavinātie īpašumi ir jārealizē izsolēs, atzīst, ka pārdot tos ir ļoti grūti. Arvien biežāk īpašumu pārdošanas process nonāk pat līdz trešajai izsolei, kur sākumcena veido jau tikai 60% no pirmās izsoles sākumcenas.

Nekustamā īpašuma speciālisti gan pagaidām neuzskata, ka šādas tendences var izraisīt vēl straujāku mājokļu cenu kritumu, jo, kaut arī parādniekiem atņemto īpašumu skaits pieaudzis, tas joprojām nav pārāk liels. "Turklāt šādu īpašumu cenas īpaši zemas nav, jo bankas tomēr grib dabūt atpakaļ savu naudu," uzsver Arco Real Estate izpilddirektors Viktors Savins. Arī kompānijas Latio prezidents Edgars Šīns nedomā, ka parādnieku īpašumi varētu iedragāt tirgu.

Taču kopumā nekustamā īpašuma cenu kritums, viņaprāt, ekonomikai ir ļoti bīstams, jo samazinās uzņēmumu iespējas ņemt kredītus pret nekustamo īpašumu. "Tas negatīvi ietekmēs ražotājus un arī bezdarba rādītājus," viņš uzskata.

Lasiet vēl: PARĀDNIEKI

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses