Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

PARĀDNIEKI

Visretāk kredīta maksājumi tiek kavēti par dzīvokli vai māju, kurā ģimene dzīvo, jo tas asociējas ar dzimtas saknēm un tradīcijām, Latvijas vidusmēra kredītņēmēja īpašības raksturo SEB Unibankas privātpersonu apkalpošanas atbalsta pārvaldes vadītājs Arnis Škapars. Savukārt izcelt tipisko nemaksātāju ir grūti, atzīst vairāku banku pārstāvji, taču pēc Parex bankas novērojumiem parādnieku rindas papildina galvenokārt ar nekustamā īpašuma biznesu jomu saistītie klienti.
Izsolēs lielākoties nonāk ekskluzīvi dzīvokļi, nevis sērijveida

"Finansiālo problēmu cēloņi var būt ļoti dažādi. Piemēram, atnāk izmisusi sieviete - viņai gājis bojā vīrs, kurš apgādāja ģimeni, un viņai vairs nav, ar ko maksāt kredītu par dzīvokli. Par laimi, izrādās, ka vīrietis bija apdrošinājis dzīvību, un ģimene nav nonākusi grūtībās," stāsta Hansabankas preses sekretāre Kristīne Jakubovska. Arī A.Škapars vērš uzmanību uz to, ka maksājumu kavēšanas iemesli ir ļoti dažādi: "Vienam tas ir saistīts ar darba zaudējumu vai nopietnām ģimenes problēmām, citam ar biznesa sarežģījumiem vai savu spēju pārvērtēšanu."

Ja problēmas rodas, bankas esot gatavas piedāvāt klientiem dažādus risinājumus - pēdējā laikā arvien vairāk kļūst to klientu, kuri izmanto kredīta brīvdienas, maina maksājuma grafiku vai aizdevuma valūtu, tādā veidā atvieglojot sev izmaksu nastu. Bankas arī uzsver, ka kavēto kredītu apjoms Latvijā joprojām nav liels un, pēc Nordea bankas datiem, ir pat daudz zemāks nekā vidēji Eiropā.

Arī nekustamā īpašuma veidi, par kuriem visbiežāk maksājumi tiek kavēti, ir dažādi. Parex bankas pieredze liecina, ka tie pārsvarā ir apbūves zemesgabali, tikmēr citas bankas izcelt kādu konkrētu grupu nevar. Kā redzams no tiesu izpildītāju izsoļu sludinājumu datu bāzes, starp jaunu saimnieku meklējošiem īpašumiem ir tikai daži mikrorajonu sērijveida māju dzīvokļi - ja runa ir par Rīgu un apkārtni, pārsvarā tiek tirgotas dzīvojamās platības Rīgas centrā, Jūrmalā. Latvijas zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs Ginters Hmeļevskis stāsta, ka izsolēs parasti nonāk to cilvēku īpašumi, kuri iegādājās tos "pirkšanas pēc": "Viņi vienkārši nerēķinājās ar to, ka viņu ienākumi varētu samazināties."

Ja grib iegādāties izsolēs tirgotos īpašumus, jābūt gan naudai, gan pacietībai

Piedalīties tiesu izpildītāju rīkotajās izsolēs, kurās salīdzinoši lēti tiek pārdoti parādnieku īpašumi, var ikviens, kas to vēlas, taču jārēķinās ar to, ka varētu rasties grūtības ar kārotā dzīvokļa vai mājas apskatīšanu. Uzreiz jābūt pieejamai arī nepieciešamai naudas summai, jo uzvarētājam pirkums jāapmaksā 30 dienās.

Grūti pārdot


Pirmās izsoles sākumcena tiek izsludināta izsoles rīkošanas dienā un tiek noteikta, ņemot vērā gan īpašuma novērtējumu, gan saistību apmēru, kas bijušajam īpašniekam ir pret aizdevēju. Ja dzīvoklis, māja vai zemesgabals netiek pārdots pirmajā izsolē, pēc noteikta laika notiek otrais "mēģinājums", kur sākumcena ir jau tikai 75% no pirmā "cēliena" summas, trešajā izsolē savukārt īpašumu var dabūt jau par 60% no sākuma cenas.

Tiesu izpildītāju sludinājumi par izsolēm tiek publicēti gan laikrakstā Latvijas Vēstnesis, gan internetā - Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes (LZTIP) mājaslapā (www.lzti.lv) un portālā Nams 24 (www.nams24.lv), kur pieejama informācija par tirgotiem īpašumiem, izsoļu rīkošanas dienām, cenām utt. LZTIP priekšsēdētājs Ginters Hmeļevskis gan atzīst, ka dažreiz var rasties grūtības ar dzīvokļa vai mājas apskatīšanu. "Šāda iespēja ir atkarīga no paša parādnieka. Ja viņš apzinās, ka viņa interesēs ir īpašumu realizēt, tad attieksme šajā ziņā ir pretimnākoša, jo skaidrs, ka par "tumšo zirdziņu" neviens negribēs maksāt. Ir gan bijuši gadījumi, kad mēs vairākas reizes mēģinājām ar parādnieku sazināties, lai viņš parādītu dzīvokli potenciālajiem pircējiem, taču neveiksmīgi," stāsta tiesu izpildītājs. Šobrīd izsolēs tirgotos īpašumus pārdot ir ļoti grūti, jo līdz šim visu laiku to galvenie dalībnieki bijuši mākleri.

Ar kredītu būs grūti


Savukārt vienkāršam pircējam dalību izsolē var sarežģīt stingrais likuma regulējums. Pieteicoties izsolei, ir jāiemaksā 10% no īpašuma novērtējuma summas - tā gan pēc tam tiek vai nu atdota, vai uzvaras gadījumā ieskaitīta pirkuma summā. Otrkārt, pirms došanās uz zemesgrāmatu, lai nostiprinātu īpašumtiesības, ir nepieciešams sagaidīt, kamēr izsoles rezultātus apstiprinās tiesa. Treškārt, un tas varētu būt pats galvenais šķērslis, - pirkums ir jāapmaksā 30 dienās. Turklāt jāņem vērā, ka kredīta saņemšanas iespējas ir ierobežotas, jo banka nevar finansēt darījumu pirms izsoles rezultātiem. Savukārt, ja pircējs mēneša laikā nesamaksā visu summu, viņš zaudē tiesības uz īpašumu un iemaksātais nodrošinājums 10% apmērā netiek atmaksāts. Izsolē uzvar tas, kurš nosola augstāko cenu.

Tā kā mākleru interese par izsolē tirgotajiem īpašumiem ir krietni samazinājusies, LZTIP plāno tagad pievērsties citas auditorijas piesaistīšanai un paplašināt sadarbību ar nekustamā īpašuma kompānijām, lai informācija par izsolēm būtu pieejama lielākam cilvēku skaitam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses