Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Vērienīgo apbūvi Gaujas nacionālā parka liegumā izvērtēt nesteidz

Pretēji vietējo iedzīvotāju prtestiem pret būvniecību Gaujas nacionālā parka (GNP) dabas liegumā Ķiržu ezers, augstākstāvošās iestādes vēl kavējas ar atbildi, vai tiks pārbaudītas tās institūcijas, kas izsniedza būvniecības uzsākšanai vajadzīgās atļaujas.

Diena jau rakstīja, ka GNP dabas lieguma saimniecībā Mežnoras uzbūvēts atpūtas komplekss hektāra lielumā no desmit būvēm, kuras savieno asfaltēti pievadceļi. Divas ēkas uzbūvētas nelikumīgi, par ko VVD Valmieras nodaļas direktore Inga Zudāne uzsver: "No vides viedokļa Mežnorās nav būtiski — vai uzceļ piecas vai septiņas mājas". Pludmales ierīkošanai no dūņām patīrīts ezers, to vietā uzbērtas smiltis. Arī siltumapgāde nav šķidrās gāzes katls, kas atrunāts būvniecības atļaujā, bet zemes siltumsūknis. GNP administrācija sniedza atzinumu, ka būvniecība neapdraud retas dzīvnieku un augu sugas un uzskatīja, ka nav izjaukta dabiskā ainava, ko aizstāv likums. Valsts vides dienesta (VVD) Valmieras nodaļa savukārt sniedza izvērtējumu par sākotnējo ietekmi uz vidi, kurā secināts — būvniecības ietekme uz vidi "nav būtiska".

I.Zudāne pastāstīja, ka par konstatētajiem pārkāpumiem ierosināta administratīva lieta. Tiesa, viņasprāt pārkāpējiem tiks uzlikts naudassods, nepieprasot nelikumīgi uzbūvēto ēku nojaukšanu. Tas esot "formāls pārkāpums", kura īstenošanu vides uzraugi būtu atļāvuši, ja ēkas būtu iekļautas būvniecības iecerē. Par citiem pārkāpumiem I.Zudāne nosaka: "No dūņām tīrītajā ezera krastā augi atjaunosies patstāvīgi. Neliksim mainīt saskaņotajam projektam neatbilstošo siltumapgādi."

Būvniecību Latvijā apseko vēl vairākas iestādes. Vienai no tām, Valsts būvinspekcijai (VBI), ir visplašākās tiesības būvniecības kontrolē un nelikumīgās būvniecības apturēšanā. VBI pārstāvis Jānis Ivbulis Dienai skaidro: "Ja plānojumā ir pretrunas ar uzbūvēto, tā ir pašvaldības neizdarība, kas pašvaldībai arī jānovērš." VBI arī izskata iedzīvotāju iesniegtās sūdzības par apšaubāmi likumisku būvniecību, savu atzinumu sniedzot atbilstošā pašvaldībā un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā.

Ministrijas valsts sekretāra vietnieks Artis Stucka Dienai precizēja: "VBI var likt pašvaldībai panākt būves nojaukšanu. Ja pašvaldība nerīkojas, tās ietekmēšanā iesaistās ministrija," pastāstīja A.Stucka.

Vides ministrijā (VM), kuras tiešā pakļautībā atrodas VVD, paskaidroja — VVD reģionālās nodaļas darbību pārbauda augstākstāvošais VVD, ministrija šajos procesos neiejaucas. "Ja nu vienīgi gadījumā, kad noticis kāds klajš pārkāpums, kas radījis lielu rezonansi," paskaidro VM dabas aizsardzības departamenta pārstāve Vija Buša. VVD centrālajā aparātā, kas pārrauga reģionālo nodaļu darbību, komentārus par savu struktūrvienību darbu solīja sagatavot līdz šīs nedēļas beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses