Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Apmaksā studijas darbiniekiem

Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi grozījumus Likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tajos precizētas normas attiecībā uz darba devēja kompensācijām un nodokļa atvieglojumiem saistībā ar veselības apdrošināšanu, darbinieka izdevumiem saistībā ar attālināto darbu un mācību izdevumiem. Kopumā šīs izmaiņas vērtējamas pozitīvi.

Detalizētāk analizēsim darbinieka ienākuma atbrīvošanu no algas nodokļa, ja darba devējs apmaksā darbiniekam mācību maksu par augstākās izglītības iegūšanu un studijas, saistītas ar prasmju iegūšanu, kas ir nepieciešama darba devējam. Jāuzsver, ka patlaban Latvijā 38% organizācijas nodrošina darbiniekiem šādu iespēju. Te gan jāsaprot, ka izmaiņas neattiecas uz jebkuru mācību izmaksām, bet augstāko profesionālo vai akadēmisko izglītību. Lai gan studiju maksas dažādām augstskolām un universitātēm Latvijā atšķiras, kopumā gadā tā ir ievērojama summa un rada nopietnas saistības gan darba ņēmējam, gan darba devējam. Protams, izvēle studēt ir atkarīga no katra cilvēka un viņa vēlmes mācīties, bet lielai daļai tas, ka darba devējs apmaksā mācības, rada papildu motivāciju. Ieguvumi ir arī darba devējiem, domājot par darbinieka attīstību un to, ko šis darbinieks ar jaunajām zināšanām varēs sniegt uzņēmumam, kā arī par talantu noturēšanu organizācijā. Respektīvi, ja tiek slēgta vienošanās, ka studiju laikā ir jāturpina strādāt uzņēmumā (nereti arī konkrētu laika posmu pēc absolvēšanas) vai arī ir jāatmaksā darba devējam studiju maksas izdevumi, darbinieks rūpīgi pārdomās, vai tiešām pamest darbu uzņēmumā vai tomēr labāk palikt?

Vienlaikus darba devējam jāapzinās – šis bonuss negarantē, ka darbinieks neaizies prom no darba tad, ja viņu organizācijā neapmierinās virkne citu aspektu. Arī attālinātā darba izdevumu kompensēšana vai veselības apdrošināšana atsevišķi nebūs burvju nūjiņa, ar ko piesaistīt un noturēt talantus, tāpēc šībrīža tendence ir labumu grozu individualizēšana, pielāgojot tos darbinieku vajadzībām un darba specifikai. Lai arī tas rada papildu administratīvo slogu, tā ir iespēja parādīt darbiniekam, ka viņš tiek novērtēts, un vienlaikus izvairīties no situācijas, kad darbiniekam tiek piedāvāts labums, ko viņš neizmanto.

Pētījumos esam analizējuši populārākos labumus, ko organizācijas piedāvā darbiniekiem – izplatītākais no tiem ir iespēja strādāt attālināti, tam seko dažādi kopābūšanas pasākumi (piedāvā 95% organizāciju), veselības apdrošināšana (piedāvā 93% organizāciju), mobilais tālrunis gan darbam, gan personīgai lietošanai (piedāvā 90% organizāciju), dāvanas Ziemassvētkos, dzimšanas dienās un citos svētkos (piedāvā 80% organizāciju), pabalsti saistībā ar svarīgiem dzīves notikumiem (piedāvā 80% organizāciju), kā arī elastīgs darbalaiks, ko piedāvā 79% darba devēju

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses