Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Karstā būtkampu vasara

Šīsvasaras sezona IT apmācībās solās būt karsta un rosīga, liecina IT uzņēmuma Accenture ieplānoto būtkampu saraksts. Jau 1. jūlijā sāksies mācības daļā no šīm aptuveni 20 bezmaksas programmām, un kopumā būtkampi 1–4 nedēļu garumā interesentus izglītos līdz pat septembrim, lai pēc tam labākajiem piedāvātu vispirms apmaksātu prakses vietu, bet vēlāk, iespējams, arī pastāvīgu darbu uzņēmumā. Uz daudzām apmācībām pieteikšanās interneta vietnē www.bootcamp.lv vēl aizvien ir atvērta. Accenture šovasar IT karjeras sākšanai šādi plāno sagatavot kopumā vairāk nekā 200 cilvēku, turklāt jaunums ir iespēja mācīties arī pilnīgiem iesācējiem bez jebkādām IT priekšzināšanām.

Vairāk apmācību – programmēšanā 

Viss notiekošais Accenture organizētajos būtkampos, kas uzņēmumam ir potenciālo darbinieku piesaistes instruments, jau ierasti ir pietuvināts ikdienas darbam IT projektos. Apmācību dalībnieki apgūst gan praktiskas, gan teorētiskas zināšanas un iemācās strādāt komandā. Kā stāsta Accenture būtkampu koordinatore Ieva Bogdāne, būtkampus var iedalīt trīs lielās grupās – programmēšanas, konsultēšanas, kā arī programmēšanas un konsultēšanas. "Lielākā daļa no piedāvātajiem būtkampiem šobrīd ir programmēšanas apmācības (Java, .Net, DevOps, SAP u. c.), jo šajā virzienā patlaban ir vislielākais pieprasījums pēc jauniem speciālistiem," viņa komentē. 

Bez jau ierastajām, katru sezonu rīkotajām apmācību programmām šovasar pēc pauzes atjaunots e-komercijas būtkamps, tāpat ieplānots arī Java kurss Ventspilī, kur atrodas viens no Accenture birojiem. Turpināsies arī pirms gada izveidotais Java būtkamps vakaros, kas piemērots tiem, kas vēlas mainīt savu karjeru un iekļauties IT nozarē, taču pa dienu joprojām strādā savā līdzšinējā darbā. "Tiesa, jārēķinās, ka pēc tam prakse uzņēmumā tāpat būs darbalaikā," piezīmē Bogdāne. 

Lai pieteiktos programmēšanas apmācībām, interesentiem nepieciešamas pamatzināšanas par web tehnoloģijām un programmēšanas teoriju, izpratne par OOP konceptu, spēja uzrakstīt vienkāršu SQL. Savukārt, lai pieteiktos IT konsultāciju būtkampiem, tiks vērtēta pretendentu spēja analītiski domāt un motivācija mācīties, vajadzīgas arī labas MS Office (Excel, PowerPoint, Project) zināšanas, spēja strādāt ar informāciju un datiem, darboties patstāvīgi un komandā. Jāņem arī vērā, ka visi būtkampi notiek angļu valodā, tāpēc tā jāpārvalda labā līmenī. 


Meitenes, pamēģiniet!

Tomēr sākt apgūt IT var arī pilnīgi no nulles un ar minimālām priekšzināšanām vai pat pavisam bez tām. Tā, piemēram, Accenture kopā ar Rīgas Tehnisko universitāti piedāvā Java programmēšanas apmācības pieaugušajiem. Tām var pieteikties vietnē www.macibaspieagusajiem.lv, mācības sāksies jūlija vidū. Accenture izglītības virziena vadītāja Latvijā Karīna Innus teic, ka uz tām jau saņemts necerēti daudz pieteikumu. 

Atsaucības vilnis rosinājis tālāk attīstīt arī īpašu, sadarbībā ar kopienu Riga Tech Girls īstenotu meistarklasi angļu valodā sievietēm iesācējām Start IT Today, kura šoziem jau piedzīvoja savu pilotversiju uz Java bāzes. Šobrīd daļa no šīs pilotprogrammas dalībniecēm jau ir sākušas tālākas mācības Java būtkampā, jo meistarklase ir iedevusi nepieciešamās bāzes iemaņas. Bogdāne stāsta, ka šovasar Start It Today notiks jau divos programmēšanas virzienos – Java meistarklase sāksies 15. jūlijā, bet .Net – 22. jūlijā. Abām vēl var pieteikties. 

Accenture neslēpj, ka šo meistarklašu mērķis ir ievilināt IT nozarē vairāk meiteņu un sieviešu un palīdzēt viņām sākt tajā darba gaitas neatkarīgi no vecuma un pat tad, ja viņas iepriekš bijušas saistītas ar pilnīgi atšķirīgu jomu. Mācībās piedalījušās gan vidusskolu absolventes un studentes, gan sievietes, kas jau izveidojušas sekmīgu karjeru citā sfērā (piemēram, pat medicīnā, farmācijā), bet vēlas mainīt savu profesionālo dzīvi."Redzam meitenēs lielu potenciālu un uzskatām, ka viņām noteikti ir vērts pamēģināt. Viņas bieži pašas sev nenotic, ka spēj un var. Bet šīs meistarklases ir lielisks rīks, kā iegūt pamatzināšanas, lai pēcāk turpinātu attīstīties tālāk," saka Bogdāne. 

Tiesa, zināms priekšstats par to, uz ko dāmas parakstās, piesakoties Start IT Today, viņām tomēr būtu vēlams, taču to var gūt, piemēram, vietnē Startit.lv, kur izvietoti skolēniem domāti mācību materiāli un videolekcijas programmēšanas pamatos.

Galvenais kritērijs, lai kļūtu par meistarklases dalībnieci, ir un paliek analītiskā domāšana, apziņa, ka IT patīk un interesē, kā arī vēlme un motivācija to apgūt pamatīgāk.

Meistarklasēs ļoti piedomāts par dalībnieču iedrošināšanu. "Meitenēm nereti ir svarīgi nevis vienkārši kaut ko izdarīt, bet saprast visu līdz detaļām. Tāpat, izvērtējot darba sludinājumus, viņas tiem piesakās mazāk, ja redz, ka neatbilst pilnīgi visām prasībām, pretstatā puišiem, kuri piesakās jau tad, ja atbilst kaut vienai no minētajām prasībām. Tāpat inovācijas ir lieliska joma, kur meitenes var atrast sev piemērotu amatu, lai radītu ko jēgpilnu un veidotu labu karjeru. Līdz ar to pieeja Start IT Today apmācībām ir tāda, lai meitenes justos komfortabli un pārliecinātas par to, ko viņas dara un ka viņām sanāks," teic Innus. Apmācības meistarklašu dalībniecēm gan teorijā, gan praksē notiks vakaros, un ir iecerētas arī citas aktivitātes – Agile pieejas treniņi, socializēšanās un inovāciju pasākumi u. c. Mācību laikā meitenēm atbalstu sniegs mentores, kuras jau strādā Accenture un savulaik pašas IT industrijā ienākušas no citas jomas. 


Sapņi un plāni nākotnei

Laba apmācību pieredze ir svarīga arī visu citu būtkampu dalībniekiem, tāpēc Accenture cenšas aizvien uzlabot gan būtkampu satura kvalitāti, gan organizatoriskos procesus. Apmācību testi patlaban jau ir izveidoti tiešsaistes formātā, bet ziemā plānots palaist čatbotu, kas būtkampu interesentiem palīdzēs ātrāk un ērtāk saņemt atbildes par neskaidrajiem jautājumiem, stāsta Innus. Aptaujājot studentus par iespējamiem būtkampu uzlabojumiem, viens no priekšlikumiem saistījies ar tehnoloģiju inovāciju iepazīšanu, un nu tas iedzīvināts īpašā Inovāciju pasākumā, kas šovasar visiem Accenture būtkampu dalībniekiem notiks jau otro reizi. Tajā viņi var iepazīties ar Accenture inovāciju projektiem, uzzināt par projektiem, ar kuriem nākotnē paši strādās, izmēģināt jaunākās tehnoloģijas, aprunāties ar inovāciju komandas speciālistiem, Innus atklāj. 

Nākotnē būtkampu organizatori sapņo par šo apmācību izvēršanu plašumā ne vien Rīgā, bet arī Kurzemē – Ventspilī – un šobrīd klātienē notiekošo kursu piedāvāšanu arī online formātā. Tas ļautu būtkampos ērtāk iesaistīties cilvēkiem, kas dzīvo attālākos Latvijas rajonos. "Tāpat ceram, ka nākotnē mūsu būtkampi varētu kļūt par daļu no augstskolu programmas IT studijās," ieceres iezīmē Innus.

Top komentāri

ze dej
z
Tulkojumu latviešu valodā varētu palūgt?
.
.
Kas ir "būtkamps"? Vieta, kur "skazočnojebut"?
trusis nejaukais
t
haha DevOps jaunie speciaalisti.. lai Dievinjsh nograabstaas, turaties pa gabalu no taadiem.. ja kaads grib sevi pieskaitiit pie DevOps tad tur vismaz gadus 10 intensiiva pieredze nepiecieshama. Pilniigs pludinjsh tikai var domaat ka DevOps var apguut kursos.. Neenu kaada nu kuram izpratne par DevOps.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses