Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
"Pat ja esi speciālists vienā lietā, jāpārzina arī citas, lai varētu salīdzināt. Tas arī ir mans mērķis – izzināt pēc iespējas vairāk tehnoloģiju, pieeju, krāt pieredzi," teic Jānis Pētersons no Accenture inovāciju nodaļas

Nebaidīties no nezināmā

"Labākās lietas notiek tad, kad izdari kaut ko sev pilnīgi netipisku," smaida Jānis Pētersons, kurš IT jomā nonāca pēc tam, kad vidusskolas laikā pārstāja kalt plānus kļūt par pasākumu producentu. Tas aizveda pie izvēles studēt datorzinātnes LU, kas izrādījās īstais ceļš. Arī citiem jauniešiem Jānis, kurš tagad strādā IT kompānijā Accenture, iesaka: pirms izvēlēties studiju jomu, vispirms jāuztausta virziens, kurā gribētos iet, bet pēc tam jāpapēta tas arī praktiski – piemēram, Ēnu dienā, vienkāršos darbos u. tml. Tas ļaus saprast, kāda ir ikdiena attiecīgajā jomā, jo priekšstati ne vienmēr saskan ar realitāti. "Un vajag darīt to, kas patīk un aizrauj. Ja skatīsies tikai no tirgus puses – ko pieprasa un kur labāk maksā –, tu agri vai vēlu sāksi ļoti rotēt pa firmām. Dažkārt tas ir labi, bet dažkārt ne, jo tu vari nebūt priecīgs par to, ko dari," Jānis spriež.

Labākā no kļūdām


Savu plānu par producenta profesiju Jānis mainīja, kad kādu laiku pastažējās šajā jomā pie ģimenes draugiem. "Bija interesanti, bija daudz piedzīvojumu, bet sapratu, ka tas nav man." Mācoties Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā, viņam daudz kas padevās, apsvērtas tika arī ekonomikas studijas, bet vairāk tomēr patika datorzinātnes. "Saistībā ar programmēšanu mani aizrauj sajūta, ka es radu vērtību, pat ja tā nav taustāma, bet digitāla," Jānis saka. 

Iepriekš viņš vasarās bija strādājis par viesmīli, bet, kad izlēma studēt LU Datorikas fakultātē, nosprieda, ka darbs uzreiz jāmeklē IT jomā. Augstskola arī solīja, ka studijas ar darbu būs savienojamas. Rezultātā Jānis jau pirms mācību sākšanas pieteicās Accenture būtkampā, caur kuru vēlāk kļuva par pastāvīgu kompānijas darbinieku, tāpēc teorijas apguve studijās viņam gāja roku rokā ar praktisko prasmju izkopšanu uzņēmumā. 

Accenture Jānis izvēlējās, jo globāls uzņēmums likās lieliska vieta, kur krāt pieredzi, kas viņam ir svarīgi joprojām. Būtkampu tēmu bija daudz, Jāni saistīja iespēja mācīties par IT projektu vadītāja asistentu (PMA), taču viņš nolēma ar šo domu vēl pārlaist nakti. Nākamajā dienā piesakoties, Jānis sajauca trīs burtu kombinācijas un pieteicās nevis iecerētajam, bet SAP (kas ir resursu pārvaldības sistēma) būtkampam... "Un kopumā tā bija labākā kļūda, ko esmu pieļāvis. Nevajag baidīties no tā, ko nezini. Ir grūti paskaidrot, ko darām, kas ir SAP un resursu pārvaldības sistēmas, kāpēc tās vajadzīgas. Bet, kad iedziļinies, tas viss risina ļoti saprotamas problēmas."


Starp divām pusēm

Ar SAP arī sākās Jāņa karjeras attīstība Accenture. Vispirms viņš bija jaunākais programmētājs kādā sistēmu uzturēšanas projektā, pēcāk – vecākais programmētājs. "Bet paralēli visu laiku skatījos, kā lai paspēlējas ar jaunajām tehnoloģijām, kādu manā projektā īsti nebija. Tieši tobrīd tika izziņota SAP Cloud platforma un citi jauni SAP tehnoloģiju piedāvājumi,» Jānis teic. Par paveikto viņš centās stāstīt arī citiem, un rezultātā vadītājs viņu ieteica darbam Liquid Studio Accenture inovāciju nodaļā. 

Jānis iepriekš bija darbojies ar IT tehnoloģisko pusi, bet tagad nokļuva tuvāk otrai – biznesa un klientu pusei, lai gan pieredzes projektu vadībā viņam nebija. "Tā bija milzīga pārmaiņa. Taču man vienmēr ir palīdzējuši spēcīgie pamati programmēšanā, jo tā varu saprast, ko vēlas klients, varu paskaidrot to pašu arī programmētājam un varu veidot saikni starp abām šīm pusēm. Programmētājam ir svarīgi zināt, kas viņam jāizdara, bet klientam – mērķi, ko viņš vēlas panākt. Es esmu kaut kur pa vidu, piedāvājot veidus, kā risināt klientu problēmas," Jānis stāsta. Projekti, kuros viņš darbojas, aizvien saistās ar SAP, taču nu jau ar jaunākajām tehnoloģijām, kuras ļauj resursu pārvaldības sistēmas izmantot plašāk nekā agrāk, – mašīnmācību, lietu internetu, lielo datu analītiku. 

Patlaban Jānis ir gan tehniskās komandas vadītājs ar resursu vadības sistēmām saistītos projektos, gan inovāciju projektu vadītājs, vada klientiem arī dizaina domāšanas darbnīcas, stāsta par Agile. Jānis neslēpj, ka šādā ciešā komunikācijā klienti paši pasaka priekšā, kas ir tās aktuālās problēmas, kuras jārisina ar kādu jauninājumu. Piemēram, klients no modes pasaules sarunā atklājis, ka uzturēt fiziskus drēbju veikalus tam ir ļoti dārgi. "Tas, ko es no tā dzirdēju – kā mēs varētu ļaut cilvēkiem pielaikot piedāvātās drēbes mājās? Izdomājām, ka jāuztaisa lietotne, kurā ar papildināto realitāti var piemērīt drēbes caur telefonu. Un tālāk jau izrādījās, ka šī lieta, ko izteica viens klients, ir sāpe daudziem," stāsta Jānis, kurš turas pie pārliecības, ka

ikvienai inovācijai jārada vērtība, citādi tā ir tikai nevajadzīgs tehnisks izmēģinājums. 


Labs paātrinājums

Jānim patīk izaicinājumi, nestrukturētas problēmas un sava darba dinamika, kas dod iespēju visu laiku pašam sevi attīstīt no visdažādākajiem rakursiem. Tāpat Jāni aizrauj radīšanas process, kur izdomātais, to īstenojot realitātē, mēdz modificēties, un darbs ar cilvēkiem, kas arī visam piešķir zināmu neprognozējamību. Jānis uzskata, ka šobrīd viņš profesionālā ziņā piedzīvo interesantu pāreju – no programmētāja, piegādātāja pamazām kļūst par konsultantu. "Principā es pats esmu atbildīgs par to, cik daudz darba sev varu atrast," viņš komentē, taču uzsver, ka joprojām atrodas pieredzes krāšanas stadijā. Patlaban lielāka daļa darba Jānim saistīta tieši ar resursu un produktu industrijām jeb ražotājiem. Viņš nolēmis tuvākajos gados savu darbības jomu nemainīt, taču uzņemties arvien sarežģītākus uzdevumus, pierādot sevi kā izvēlētās jomas profesionāli. "Šobrīd ir tāds labs paātrinājums, esmu uz laba viļņa. Tāpēc jāizmanto visas iespējas, pat ja dažkārt tas nozīmē veltīt darbam vairāk laika. Vēlāk es jau varētu vairāk izbaudīt to, ko daru, nevis satraukties, vai man sanāk, kā vajadzētu. Un būt tas, kurš sniedz padomus, nevis tas, kurš tos prasa," Jānis formulē nākotnes vīziju. 

Lai gan brīvā laika nav daudz, Jānis tajā cenšas gan iedziļināties dažādos Accenture iekšējos procesos un meklēt veidus, kā tos uzlabot, gan pievērsties hobijiem – viņš spēlē grupā The Citizens LV, dejo tautas deju ansamblī Daiļrade. Jānis pērn arī sācis studēt Rīgas Biznesa skolas MBA programmā ar IT novirzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses