Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Spējīgi IT studenti ar saviem projektiem tiek pie stipendijām

Lai atbalstītu talantīgus IT studentus, RTU Attīstības fonds kopā ar IT uzņēmumu Emergn jau ilgstoši rīko ikgadēju stipendiju konkursu. Šogad tajā piedalījās bakalaura un maģistrantūras studenti no Rīgas Tehniskās universitātes (RTU), Latvijas Universitātes (LU), Vidzemes Augstskolas (ViA), Ventspils Augstskolas un Latvijas Lauksaimniecības universitātes, un par uzvarētājiem kļuva trīs jaunieši, kuri turpmāko desmit mēnešu garumā katrs saņems 300 eiro mēnesī.

Vērtēti tika studentu iesniegtie IT projekti, arī viņu kopējā pieeja darbam, iedziļināšanās tēmā un vidējā atzīme mācībās.

Par šīgada stipendiātiem kļuvuši LU maģistrants Dzintars Spodris, RTU 3. kursa students Rūdolfs Pļaviņš un ViA 3. kursa studente Elīna Smoļaka.

Dzintara Spodra prezentētais projekts ir tīmekļa lietotne algu aprēķina uzskaitei. ''Savu profesiju sākotnēji izvēlējos finanšu jomā un vairāk nekā 10 gadu esmu strādājis grāmatvedībā. No 2017. gada sāku strādāt IT sektorā, jo sapratu, ka tā ir joma, kas pelna. Papildus gribējās iegūt atbilstošu izglītību IT maģistrantūrā. Mans konkursa projekts ir kā gatavs produkts, kuru reāli jau testē vairāki uzņēmumi,'' stāsta Dzintars. Viņš rosina arī citus studentus veidot projektus, kuri pašiem liekas aizraujoši, turklāt šādu projektu izstrāde ļauj izpausties praktiski. 

Elīna Smoļaka konkursā prezentēja mobilo lietotni orientēšanās sacensību dalībnieku pašreģistrācijai pirms sacensībām. Studijas IT jomā ViA viņai nav nejaušs solis, jo matemātika Elīnai patikusi jau no skolas laikiem, paveicies arī ar lielisku skolotāju.

''Lai darbotos IT, matemātiskā domāšana ir ļoti svarīga. Man patīk sevi izaicināt IT nozarē, turklāt šajā ziņā pastāv daudz stereotipu attiecībā uz meitenēm un atbilstību darbam IT,'' Elīna saka, bet aicina meitenes nepadoties aizspriedumiem.

Par sevi viņa teic: ''Manas mācības ir attaisnojušās, katru dienu uzzinu daudz jauna un satieku jaunus cilvēkus. Šī nozare ir ļoti plaša, tajā var daudz ko apgūt, īpaši mobilo lietotņu izstrādē. Mans konkursa darbs vēl nav publiski pieejams. Plānoju to papildināt un aizstāvēt bakalaura darbā.''

Savukārt trešais stipendiāts Rūdolfs Pļaviņš izstrādājis saraksta programmu To Do List. ''Veidoju vēlamo un izdarāmo lietu sarakstu, jo gribēju redzēt, cik laika es veltu saviem hobijiem un vai tiešām esmu tik aizņemts, cik man šķiet.'' Arī Rūdolfam vidusskolā patikusi matemātika, vēlāk ieinteresējušas programmēšanas valodas, viņš taisījis dažādus IT projektus, līdz sācis studēt datorsistēmas RTU. ''Nenožēloju, tas ir ļoti daudzveidīgi, ir daudz jāzina – datubāzes, programmēšanas valodas, sistēmanalīze. Ir pat grūti izvēlēties virzienu, kur tālāk mācīties, jo mani interesē programmēšana, tajā skaitā mājaslapu un mobilo lietotņu izveide. Mani projekti dzīvē vēl nav ieviesti, pagaidām tos veidoju pats sev – intereses pēc, lai pamācītos. Bet, ja būs kāda vērtīga ideja, noteikti pacīnīšos, lai to palaistu tirgū,'' Rūdolfs saka. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses