Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bitcoin "rakšana" Islandē tērēs vairāk elektrības nekā visas valsts mājsaimniecības

Bitcoin un citu kriptovalūtu tā dēvētā "rakšana", kas ir ļoti energoietilpīgs process, Islandē drīz patērēs vairāk elektroenerģijas nekā visas mājsaimniecības kopā ņemtas, vēsta BBC, atsaucoties uz elektroenerģijas kompānijas HS Orka pārstāvju komentāriem.

Vienkāršoti kriptovalūtu "rakšanu" var raksturot kā procesu, kurā globālajam kriptovalūtas tīklam pieslēgta datortehnika risina sarežģītus matemātiskos uzdevumus, palīdzot šifrēt kriptovalūtas transakcijas. Apmaiņā pret paveikto darbu konkrētās datortehnikas īpašnieki saņem zināmu daļu atlīdzības kriptovalūtā. Pieaugot iesaistīto skaitam, risināmie uzdevumi kļūst sarežģītāki, prasa jaudīgākus datorresursus. Nepalielinot datortehnikas jaudu, pie līdzvērtīga darba apjoma iespējams saņemt arvien mazāku atlīdzību. Tāpēc šobrīd kriptovalūtas "buma" laikā ar "rakšanu" lielāko daļu atlīdzības "nosmeļ" milzu datu centri, kas izveidoti un optimizēti speciāli šim mērķim.

Ja neskaita pašas tehnikas iegādi, galvenās "rakšanas" izmaksas sastāda milzīgais elektroenerģijas patēriņš, nozares darboņi meklē vietas un valstis, kur enerģijas izmaksas ir zemākas, lai palielinātu peļņas īpatsvaru.

Islande, kurā dzīvo vien aptuveni 340 000 cilvēku, teju visu elektroenerģijas apjomu tirgū nodrošina spēkstacijas, kas izmanto atjaunojamos resursus - hidroenerģiju un ģeotermisko enerģiju. Islandi kā mājvietu saviem datu centriem nolūkojuši arvien vairāk un vairāk kriptovalūtu "racēji" ar ambicioziem plāniem. 

"Ja visi šie projekti tiks realizēti, mums nebūs gana daudz enerģijas, ar ko viņus nodrošināt," ziņu aģentūrai Associated Press norādījis HS Orka runasvīrs Johans Snorre Sigurbergsons. "Tas, ko mēs šoreiz redzam, ir teju eksponenciāls pieaugums (datu centru patērētās enerģijas apjomā). Neprognozēju, ka tas varētu apstāties," piebilda Sigurbergsons.

HS Orka pārstāvis aplēsis, ka šogad datu centru patērētās enerģijas apjoms varētu pieaugt līdz 840 gigavatstundām gadā, kamēr mājsaimniecības ik gadu patērē apmēram 700 gigavatstundas. 

Top komentāri

:)))
:
Pie mums bārdainais vēl OIK no tā visa sev iesistu...
Ezis
E
Bezjēdzīga resursu izlietošana, kas nedod nekādu pievienotu vērtību. Būtu labāk to datoru jaudu izmantojuši, risinot kādus zinātnei noderīgus uzdevumus.
hmmm
h
Pat datorspēļu spēlēšanai ir lielāka jēga nekā šim spekulāciju bumam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses