Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Itāļi ciešāk sajozīs jostas

Itālijas parlaments apstiprinājis jaunus pasākumus, kuriem nākamo trīs gadu laikā būtu jāsamazina Romas izdevumi un jāpalīdz ietaupīt 26 miljardus eiro. Tikmēr valstī pastiprinājusies recesija, raksta Db.lv.

Eiropas dienvidu valsts jauno taupības pasākumu ietvaros paredzējusi samazināt sabiedriskā sektora darbinieku skaitu. Tāpat griešana paredzēti Itālijas ministriju tēriņos, bet par septiņiem tūkstošiem samazināt iecerēts vietu skaitu valsts slimnīcās.

Daļa no taupības programmas - 4,5 miljardu eiro apmērā - tiks ieviesta jau līdz šā gada beigām, bet atlikuši 21,5 miljardi – tuvāko divu gadu laikā. Gada otrajā ceturksnī Itālijā pastiprinājusies recesija – valsts ekonomika samazinājusies par 0,7 procentiem, salīdzinot ar iepriekšajiem trim mēnešiem. Itālijas aizņemšanās izmaksas joprojām ir pārsniegušas sešu procentu atzīmi, tādējādi izdarot pamatīgu slogu uz valsts finansēm.

Augstās aizņemšanās izmaksas Itālijā izraisījušas arī iekšpolitisku skandālu. Intervijā laikrakstam Wall Street Journal Itālijas premjers Mario Monti pavēstīja, ka tās būtu vēl augstākas, ja valsti joprojām vadītu Silvio Berluskoni.

Tas izraisījis S. Berluskoni partijas Popolo della Liberta deputātu nosodījumu un tie balsojuši pret jaunākajiem valsts taupības pasākumiem. «[Monti] pateica lielu muļķību, un mēs gribējām nodot signālu,» sacīja S. Berluskoni partijas pārstāvis Pietro Lafranko (Pietro Laffranco). Vēlāk Itāljas premjers atvainojās par saviem izteikumiem.

Iepriekš Itālijas premjers izteicās, ka eirozonas krīze radījusi apstākļus, kuru iespaidā šķelšanās iespējama ne tikai Monetārajā savienībā, bet arī plašākā Eiropas Savienībā. Jautāts par situāciju Eiropas ziemeļu un dienvidu valstu attiecībās Eiropas finanšu problēmu risināšanā, M. Monti sacīja, ka situācija "ir ļoti satraucoša, un mums pret to it jācīnās". "Jā, pastāv frontes līnija šajā jomā starp ziemeļiem un dienvidiem, ir abpusēji aizspriedumi," tā Itālijas premjers.

Tāpat viņš norādīja, ka uz ziemeļiem no Vācijas ir zināmas valstis, kuras katru reizi, kad tiek panākta kāda vienošanās, pēc divām dienām nāk klajā ar paziņojumiem, kas tās apstrīd. Lūgts precizēt minētās valstis, viņš sacīja, ka tā ir Somija.

Somijas premjers Jirki Katainens Itālijas premjera izteikumus tikmēr nosaucis par negaidītiem un par tiem paudis savu nožēlu. Viņš norādīja, ka Itālijas premjera izteikumi nav balstīti faktos un slēpj sevī nevajadzīgus strīdus, vēsta Somijas medijs Yle.

Somijas premjers arī aicināja nepaļauties provokācijām un nodarboties ar eirozonas krīzes risināšanu. "Nepieciešams atrast kopēju risinājumu, kas liktu tirgiem nomierināties," uzsvēra Somijas premjers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses