Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Aptauja: Latvijā jaunuzņēmumiem trūkst izpratnes par digitalizācijas nozīmi

Vēlme dzīvot un pelnīt labāk ir galvenais jauno uzņēmumu dibināšanas mērķis, bet digitalizācijas trūkums - būtiskākais ierobežojums Latvijas jaunuzņēmumu sektorā, noskaidrots SEB bankas veiktajā Baltijas jaunuzņēmumu aptaujā. Digitālo risinājumu ieviešanā un izmantošanā dominē Igaunija, savukārt mūsu dienvidu kaimiņi Lietuva ir labākie tirgotāji Baltijā. Latvijā gan biznesa veidošanai, gan finansējuma iegūšanai iespēju kļuvis vairāk, tomēr ilgtspējīgu biznesa ideju aizvien trūkst, secināts aptaujā.

"Digitalizācija ir iespējas," pauda Latvijas jaunuzņēmēju asociācijas Startin.lv valdes priekšsēdētāja Egita Poļanska. Latvijā par ļoti svarīgu digitalizāciju atzīst tikai 15%, savukārt, Lietuvā 24% un Igaunijā 25%, tomēr bažas rada fakts, ka 39% Latvijas jauno uzņēmumu apliecināja - digitalizācija nav svarīga, kas ir ievērojami augstāks rādītājs nekā kaimiņvalstīs. Aptaujas rezultātu prezentācijā klātesošajiem uzsvērts, ka digitalizācija Igauniju padarījusi par draudzīgāku vidi jaunuzņēmumiem un ir iemesls, kāpēc Igaunija šajā jomā ir soli tālāk par pārējām Baltijas valstīm.

Latvijā 2017. gadā dibināti 10 094 jaunuzņēmumi, Lietuvā – 11 378, savukārt Igaunijā divreiz vairāk – 21 947. Abās kaimiņvalstīs eksportu jaunie uzņēmēji uzskata par svarīgu biznesa daļu, kas, pēc prezentācijas dalībnieku domām, pozitīvi ietekmē valsts ekonomisko situāciju un ir joma, kurā Latvijai vēl jāaug.

"Latvijā ir attīstījušās finansēšanas iespējas, taču jaunajiem uzņēmējiem ir jābūt aktīvākiem saistībā ar savu ideju," norādīja SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars. Pētījuma rezultāti liecina, ka 70% Latvijas jaunuzņēmumi ir vērsti uz iekšējo tirgu, tomēr tieši eksportspējīgi uzņēmumi veicina ekonomikas izaugsmi.

Interesants ir fakts, ka Igaunijā arī visvairāk cilvēku dibinājuši jaunuzņēmumu, paceļot savu hobiju jau biznesa līmenī. "Dari to, kas tev patīk, un tev ne brīdi nebūs jāstrādā," prezentācijā izteicās Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkla valdes loceklis un investors Juris Birznieks. Igaunijā 25% jaunuzņēmumu dibināti nolūkā veidot biznesu uz sava hobija bāzes, kamēr Latvijā un Igaunijā šis rādītājs ir vien 14%.

SEB bankas pētījumā piedalījās 1500 Latvijas, Igaunijas un Lietuvas jaunuzņēmumi, kuru darbības ilgums nepārsniedz 3 gadus. Aptaujas nortitēja laika posmā no 2017. gada decembra līdz 2018. gada janvārim.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses