Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Asociācija: daļa piena ražotāju gatavi pārtraukt darbību, ja par to varētu saņemt kompensācijas

Daļa pienu ražojošo saimniecību būtu gatavas pārtraukt ražošanu, ja būtu iespējams saņemt kompensācijas, līdzīgi kā tika kompensēta darbības pārtraukšana cukura nozarē, pēc Latvijas Piena ražotāju asociācijas gada kopsapulces sacīja līdzšinējā asociācijas priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece.

Viņa uzsvēra, ka šajā jautājumā gan kopumā viedokļi dalās, taču atzina, ka daļa saimniecību tiešām izmantotu minēto iespēju, ja tāda rastos. Aizsilniece teica, ka joprojām arvien vairāk saimniecību nav kur likt saražoto pienu. "Ir zvani no dažādiem reģioniem - atteikšanās no piena turpinās," viņa stāstīja.

Aizsilniece klāstīja, ka vienīgais veids, kā saglabāt nozari, ir panākt, ka piena iepirkuma cena sedz vismaz pašizmaksu. Viņa atzina - lai to panāktu, nepieciešams kopīgs nozares darbs. Patlaban saimniecības gan cenšas atrast dažādus variantus, kā ietaupīt, piemēram, meklējot iespējas lētāk iegūt lopbarību.

Tāpat Aizsilniece skaidroja, ka piena ražošanas nozare saglabāsies tikai tad, ja piena ražotāji sāks kooperēties. "Neredzu citu iespēju, kā mazajām saimniecībām izdzīvot, jo pašreiz kooperatīvi arī nevar pieņemt bezgalīgi daudz piena," viņa norādīja. "Varbūt sākumā ražotāji var apvienoties mazākās apvienībās un tad jau veidot lielāku kooperatīvu," viņa teica.

Situācija piena nozarē patlaban ir sarežģīta - industriālajiem produktiem pasaules tirgos cenas ir ļoti zemas, kā arī eksporta apmēri jāsamazina uz valstīm, kurās devalvēta valūta. Savukārt vietējā tirgū līdzās tam, ka tagad patēriņam ir tendence samazināties, problēmas rada lielais lēto citu valstu subsidēto piena produktu importa īpatsvars. Lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem noliktavās veidojas produkcijas uzkrājumi un jāsamazina piena iepirkuma apmēri. Piena ražotājus neapmierina arī zemās piena iepirkuma cenas, kas nesedz pašizmaksu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses