Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Biedrība: Vasaras mēnešos apaļo kokmateriālu cenas salīdzinājumā ar gada sākumu ir pieaugušas

Apaļo kokmateriālu cenas vasaras mēnešos ir pieaugušas salīdzinājumā ar šā gada sākumu, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Mežu īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks.

"Salīdzinot ar gada sākumu, situācija apaļo kokmateriālu tirgū vasaras mēnešos ir kļuvusi meža īpašniekam labvēlīgāka. Gandrīz visiem galvenajiem kokmateriālu sortimentiem - gan malkai, gan papīrmalkai, gan taras klučiem, gan zāģbaļķiem - cenas ir pieaugušas," sacīja Muižnieks.

Viņš piebilda, ka samērā daudzi privātie meži ir veidojušies, aizaugot neapstrādātajām lauksaimniecības zemēm. Līdz ar to privātajos mežos ir cits koku sugu sastāvs salīdzinājumā ar valsts mežiem. "Privātajos mežos ir vairāk lapu koku un zemāka koksnes kvalitāte. Līdz ar to, privātajos mežos veicot koksnes ieguvi, ir relatīvi lielāks malkas un papīrmalkas iznākums nekā valsts mežos," skaidroja Muižnieks, piebilstot, ka šī iemesla dēļ cenu pieaugums malkas un papīrmalkas segmentos privātajiem meža īpašniekiem ir sevišķi svarīgs.

Pēc Muižnieka teiktā, apaļo kokmateriālu cenas pieaugušas vairāku faktoru kopsummas rezultātā. Tostarp cenu pieaugums ir saistīts ar importētās apaļkoksnes pieejamības kritumu, labākām cenām tuvējās kaimiņvalstīs, kā arī garo, ilgo un vēso pavasari vairākās Eiropas valstīs, kamdēļ tukšojās granulu noliktavas, un pieauga pieprasījums pēc zemākas kvalitātes koksnes, ko izmanto granulu ražošanā.

Latvijas Meža īpašnieku biedrība apvieno gan lielos un mazos privātos meža īpašniekus, gan komercsabiedrības, gan pašvaldības, kuru īpašumā vai tiesiskajā valdījumā atrodas mežs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses