Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 17. septembris
Vera, Vaira, Vairis

FOTO: Syfud zivju pārstrādes rūpnīcā investēti teju 80 miljoni eiro

Zivju pārstrādes uzņēmums SIA “Syfud”, kas strādā ar zīmolu “Port Lite”, ir pabeidzis trīs jaunu rūpnīcu būvniecību vēsturiskajā Zivju konservu rūpnīcas teritorijā Liepājas ostā.

Investīciju apjoms kā būvniecībā, tā vismodernāko tehnoloģiju iegādē kopumā sasniedzis teju 80 miljonus eiro. Pašlaik ražotnē strādā 130 darbinieki, taču plānots, ka, uzsākot darboties ar pilnu jaudu, tajā tiks nodarbināti 800 strādājošie.

SIA “Syfud” ražotnē uzstādītās visjaunākās un efektīvākās tehnoloģijas ļauj garantēt drošu un ekoloģisku ražošanas procesu, kā arī nodrošina visaugstākās kvalitātes produkciju. Investīcijas ieguldītas arī ilgtspējīgos enerģētikas risinājumos, kā arī jaunu telpu izbūvē darbiniekiem. Tāpat plānots, ka līdz gada beigām ražotnē nodarbināto darbinieku skaits pieaugs līdz 200 strādājošiem, savukārt, kad rūpnīca darbosies ar pilnu jaudu, šeit būs 800 Baltijas apstākļiem labi apmaksātu darbavietu.

Šobrīd rūpnīca strādā divās maiņās un tās ražojumu klāstā ir vairāku veidu surimi ar krabju garšu, kā arī surimi garneļu imitācija sālījumā un eļļā. Līdztekus šo produktu tirdzniecībai Latvijā, tie tiek eksportēti arī uz Itāliju, Spāniju, Vāciju, Poliju, Ukrainu, Baltijas un citām valstīm. Tā kā “Syfud” rūpnīca darbojas Latvijai pilnīgi jaunā zivju pārstrādes nišā, pilnībā ir izslēgta konkurence ar vietējiem zivju konservu ražotājiem vai saldēto zivju tirgotājiem. Paredzams, ka drīzumā uzsāks darbu arī nesen izbūvētā Baltijā lielākā un tehnoloģiski vismodernākā lašu fabrika, kā rezultātā paplašināsies arī sortiments, ražojot svaigus, saldētus, sālītus, kūpinātus produktus.

SIA “Syfud” īpašnieks Sigits Ambrazevičs uzsver, ka uzņēmuma mērķis jau no sākta gala primāri bijis Eiropas un citu Rietumvalstu tirgos pieprasītu jaunu un modernu zivju pārstrādes produktu ražošana. “Gan svaigas, gan dažādos produktos pārstrādātas zivis ir un arī nākotnē būs svarīgs un pieprasīts pārtikas produkts, kas pelnīti ieņem vietu veselīgo pārtikas produktu sektorā. Savas produkcijas ražošanai izmantojam Norvēģijā zvejotas zivis un sākumposmā galvenais uzsvars tiek likts uz lašu sortimentu, kas ir labs A un D vitamīna, kā arī Omega 3 taukskābju avots.”

“Jaunu, labi apmaksātu, kvalificētu darba vietu radīšana pēc iespējas tuvāk lauku apvidiem sekmē to dzīvotspēju, attīstību un noturību, tādējādi dodot vērā ņemamu pienesumu Latvijas tautsaimniecībai. Modernās, inovatīvās tehnoloģijās balstītu pārtikas produktu ražotņu attīstība nozīmē Latvijas iespējas pastiprināt savu produktu konkurētspēju Eiropā un pasaulē, no kā labumu gūs gan ražotāji, gan nozare, gan arī valsts kopumā,” jaunās ražotnes izveidi vērtē zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).

Jaunās rūpnīcas būvniecībā un aprīkojumā investēti gandrīz 80 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, un šis projekts tika līdzfinansēts ar Lauku atbalsta dienesta (LAD) pasākuma “Zvejas un akvakultūras produktu apstrāde” līdzekļiem.

Līdzšinējais LAD direktors Ģirts Krūmiņš norāda: “Lai sekmīgi konkurētu pasaules tirgos, nepieciešamas gan visām mūsdienu prasībām atbilstošas modernas tehnoloģijas, gan zināšanas un pieredze. Izsvērts mērķis, precīzs plāns tā sasniegšanai un drosme – tas ir pamats, lai Latvijas vārds izskanētu tālāk par mūsu valsts robežām, radot konkurētspējīgus produktus. Projekta īstenošana nav punkts, kur apstāties. Ir būtiski, lai uzņēmums būtu ilgtspējīgs un vērsts uz attīstību. SIA “Syfud” visi šie priekšnosacījumi ir.”

Savukārt Liepājas SEZ valdes priekšsēdētājs un Liepājas Domes Attīstības komitejas priekšsēdētājs Uldis Sesks pauž, ka viņš labprāt akcentētu rūpniecības attīstību, kas veicina Liepājas un Latvijas ekonomiku. “Ir būtiski, ka moderna pārtikas rūpniecība attīstās. Kas ir vēl svarīgāk – ka tā ir eksportspējīga rūpniecība. Latvija joprojām vairāk importē nekā eksportē. Liepājā pēdējos septiņos gados uzbūvētas 25 jaunas, eksportspējīgas rūpnīcas, kas vairo Latvijas ekonomikas jaudu.”

Uzņēmumā norāda, ka pirmie jaunajā rūpnīcā ražoto produktu paraugi būs pieejami jau šā gada septembra otrajā pusē, savukārt oktobrī tiks uzsāktas piegādes saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem. Lašu sortimenta ražošanai nepieciešamās izejvielas tiks iepirktas Norvēģijā un ASV, un, kā norāda Sigits Ambrazevičs, paredzams, ka 90% produkcijas tiks eksportētas uz Rietumeiropu, bet Baltijas tirgū paliks 10%. Līdz ar to Latvija ierindosies jaunā eksporta preču grupā, ko nodrošinās “Syfud” ražotie surimi produkti un lašu fabrikas produkcija.

Finansējumu vairāk nekā 31 miljona eiro apmērā “SIA Syfud” ir piešķīrusi Rietumu Banka, tādejādi turpinot atbalstīt uzņēmējdarbību Latvijā.

Rietumu Bankas valdes priekšsēdētāja Jeļena Buraja norāda, ka banka turpina savu stratēģiju, kas vērsta uz vietējo ražotāju atbalstu. “Šāda nozīmīga zivju pārstrādes uzņēmuma izveide vienā no lielākajām valsts pilsētām – Liepājā, ir būtisks solis Latvijas ražošanas nozares attīstībai un reģionālās ekonomikas izaugsmei kopumā. Mūsu uzņēmumiem ir jāpārvar daudzi izaicinājumi – sākot no kvalificētu darbinieku trūkuma līdz inflācijas ietekmei, tāpēc ir īpaši būtiski sniegt tiem finansiālo atbalstu. Esam īpaši gandarīti par to, ka “Syfud” ir orientēts uz ilgtermiņa attīstību, jaunām tehnoloģijām un produktivitātes kāpināšanu, kas veicinās arī veselīgu konkurenci visā nozarē.”

SIA “Syfud” 2022. gada augustā tika piešķirts starptautiskais sertifikāts “British Retail Consortium, Global Standard for Food Safety” (BRC A), un šo globālo pārtikas nekaitīguma standartu var iegūt vien uzņēmumi, kas ražo visaugstākās kvalitātes produktus saskaņā ar noteiktajām ražošanas un higiēnas prakses prasībām, kuras novērtē un auditē starptautiskas organizācijas.

Sigits Ambrazevičs uzsver, ka BRC sertifikāts ir garantija patērētājiem un partneriem, ka uzņēmums darbojas visaugstākajā līmenī un spēj konkurēt ar lielākajiem zivju produktu ražotājiem visā pasaulē.

SIA “Syfud” ir Latvijā reģistrēts uzņēmums ar Lietuvas kapitālu, kura vienīgais īpašnieks un patiesā labuma guvējs ir Lietuvā labi pazīstamais uzņēmējs Sigits Ambrazevičs. Uzņēmējam ir vairāk nekā 25 gadus ilga pieredze jūras velšu pārstrādes un tirdzniecības nozarē, kā arī gandrīz 20 gadu ilga pieredze privātajā uzņēmējdarbībā.

S. Ambrazevičam pieder arī Šilutes zivju produktu uzņēmums “Dauparų žuvis”, Klaipēdas loģistikas un saldētu zivju tirdzniecības uzņēmums “Benko” un daļa loģistikas uzņēmuma “Kaminatrans”. Būdams vairāku uzņēmumu īpašnieks, viņš ir sabiedriski aktīvs mecenāts, kurš atbalsta mākslu un sportu. S. Ambrazevičs ir arī Klaipēdas basketbola kluba “Neptunas” īpašnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ietekmē globālie procesi

Nozīmīga saražoto preču daļa tiek eksportēta, tādēļ svarīgs ir pieprasījums ārvalstīs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses