Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

"Grindeks" peļņa pērn sasniegusi deviņus miljonus latu

A/s Grindeks koncerna tīrā peļņa pagājušajā gadā sasniegusi deviņus miljonus latu, par 1,9 miljoniem latu jeb 26,8% pārsniedzot 2007.gada peļņas rādītāju. Koncerna apgrozījums 2008.gadā sasniedzis 62,1 miljonu latu, kas ir par 10,5 miljoniem latu jeb 21,5% vairāk nekā 2007.gadā, liecina NASDAQ OMX Riga iesniegtie 2008.gada nerevidētie konsolidētie finanšu pārskati.

Grindeks valdes priekšsēdētāja Jāņa Romanovska vērtējumā 2008.gada rezultāti ir apliecinājums tam, ka uzņēmuma biznesa stratēģija un izvirzītās prioritātes bijušas pareizas - koncerns pērn strādājis veiksmīgi.

"Visiem zināms, ka pagājušais gads pasaules vēsturē iezīmēsies kā pasaules finansiālās un ekonomiskās krīzes aizsākums, tāpēc sasniegt stratēģisko mērķi - saglabāt izaugsmes tempus un nodrošināt līdzšinējo apgrozījuma un peļņas pieaugumu - bija īpašs uzdevums uzņēmumam," skaidro J.Romanovskis.

Pēc viņa vārdiem, Grindeks attīstību raksturo vēl viens sasniegums - neskatoties uz ārējiem finanšu un ekonomiskajiem apstākļiem, 2008.gadā koncerns mērķtiecīgi turpināja realizēt investīciju programmu un šī gada janvārī, kopumā ieguldot 9,1 miljonu latu, tika atklāta jaunā gatavo zāļu formu ražotne.

Būtiskāko peļņas pieaugumu pērn devusi Grindeks gatavo zāļu pārdošanas apjomu palielināšanās par 19,5%. Kopumā gatavās zāles pārdotas par 56,7 miljoniem latu, pārsniedzot iepriekšējā pārskata perioda rezultātus par 9,3 miljoniem latu.

Visvairāk medikamentu realizēts galvenajos eksporta tirgos - Krievijā, Ukrainā, Kazahstānā un Baltkrievijā. Salīdzinot ar pagājušo gadu, gatavo zāļu pārdošanas apjoms Krievijā pieauga par 22,1%, Ukrainā - par 22,6%, Kazahstānā - par 6% un Baltkrievijā - par 20,6%.

Pozitīvi Grindeks pelņas rādītāju ietekmēja arī aktīvo farmaceitisko vielu (AFV) eksporta pieaugums, 2008.gadā sasniedzot 5,1 miljonu latu, kas ir par 30,8% vairāk nekā 2007.gadā. Galvenie Grindeks AFV eksporta tirgi ir Eiropa, Japāna, ASV, Austrālija, Pakistāna un Indija, savukārt vispieprasītākie produkti ir ftorafūrs, zopiklons, oksitocīns, rilmenidīns un jaunie veterinārie produkti - detomidīns, medetomidīns un atipamezols. Turklāt ar zopiklona un oksitocīna eksportu Grindeks stabili notur 35% pasaules tirgus, bet jauno veterināro substanču eksports Eiropas Savienības valstīs kopsummā veido jau 36% no ES tirgus, teikts paziņojumā biržai.

J.Romanovskis prognozē, ka šis gads Latvijas uzņēmumiem, it īpaši ražotājiem, būs sarežģīts darbības optimizācijas un izmaksu samazināšanas jomā. Viņaprāt, Grindeks darbības rezultātus noteiks gan pašu spēja paplašināt produktu klāstu un apgūt jaunus tirgus, gan ekonomiskā un finanšu situācija pasaules tirgos. Ņemot vērā, ka farmācijā ir ļoti sīva konkurence, tuvākajā nākotnē liela nozīme būs Grindeks prasmei elastīgi reaģēt uz izmaiņām eksporta tirgos un racionāliem izdevumiem, uzskata J.Romanovskis.

Šogad uzņēmums plānojis nostiprināt savas pozīcijas esošajos tirgos un turpināt apgūt jaunus. Šajā gadā tiks turpināta zāļu reģistrācija Turcijā, Ķīnā un Vjetnamā, tāpat šogad Grindeks paplašinās produktu klāstu galvenajās terapeitiskajās grupās - kardioloģijā, CNS, onkoloģijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses