Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Lielajiem gāzes patērētājiem tarifi maijā nemainīsies

Latvijas lielajiem dabasgāzes patērētājiem gāzes tarifi maijā salīdzinājumā ar aprīli nemainīsies un būs maksimālie, ko atļauj pašreizējais tarifu plāns, liecina kompānijas "Latvijas gāze" (LG) publicētie tarifi.

Salīdzinot ar gada sākumu, gāzes tarifi ir palielinājušies par 22,3-28,1%.

Dabasgāzes tirdzniecības gada tarifs (ar 18% pievienotās vērtības nodokli) patērētājiem, kas gadā izlieto 25-126 tūkstošus kubikmetru (m3) gāzes, no šā gada 1.maija noteikts 258,55 lati par tūkstoti m3, bet klientiem, kuru gāzes patēriņš pārsniedz 100 miljonus m3 gadā, - 214,54 lati par m3.

Šādi tarifi maijam (tāpat kā aprīlim) noteikti, pamatojoties uz mazuta cenu 400 ASV dolāru par tonnu, kas ir augstākā gāzes tarifu plānā paredzētā mazuta kotācija. LG paziņojumā teikts, ka mazuta pēdējo sešu mēnešu kotācija bija vidēji 506 ASV dolāri par tonnu.

Sagaidāms, ka arī jūnijā tarifi nemainīsies. LG paziņojumā sacīts, ka sešu mēnešu (2007.gada decembris-2008.gada maijs) vidējā mazuta kotācija bija 520 dolāri par tonnu, tādēļ arī nākamajā mēnesī tarifi tiks noteikti maksimālie - pie mazuta kotācijas 400 dolāri par tonnu.

Dabasgāzes cena ir piesaistīta mazuta cenai naftas produktu biržā FOB ARA. Mainoties mazuta cenai, attiecīgi tiek mainītas dabasgāzes tarifu atbilstības grupas.

Aprīlī salīdzinājumā ar martu gāzes tarifi Latvijā pieauga par 16,5-20,6%. LG preses sekretārs Vinsents Makaris iepriekš skaidroja, ka dabasgāzes tarifi tik strauji pieaug, jo Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padome ir nolēmusi, ka no 2008.gada 1.aprīļa stājas spēkā iepriekšējā mazuta kotācijas piemērošanas kārtība.

LG klientiem ar gāzes patēriņu mazāk par 25 tūkstošiem kubikmetru gadā tarifus maina katra gada 1.janvārī un 1.jūlijā, savukārt klientiem ar gāzes patēriņu virs 25 tūkstošiem kubikmetru gadā, tarifi tiek mainīti katru mēnesi.

Latvijas mazajiem gāzes patērētājiem no šā gada 1.janvāra ar gāzi jāmaksā par 12,8% vairāk nekā pērn otrajā pusgadā.

Pērn maijā maksa par gāzi strauji pieauga, jo stājās spēkā LG jaunais tarifu projekts. LG gāzes tarifus prasīja palielināt, jo Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" paaugstināja gāzes iepirkuma cenas.

Patlaban LG iesniegusi jaunu tarifu projektu. SPRK iepriekš prognozēja, ka jaunās cenas stāsies spēkā ne ātrāk kā 1.augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses