Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

PR: Pētījums: kā efektīvu līdzekli cīņā ar līgo paģirām min minerālūdeni

Kā liecina pašmāju ražotāja „CIDO grupa” veiktā aptauja, vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka nākamajā rītā pēc Jāņu nakts visefektīvākais līdzeklis pašsajūtas atgūšanai un paģiru mazināšanai ir minerālūdens „Mangaļi”.Kā norāda eksperti, minerālūdens patiešām uzlabo pašsajūtu, jo novērš alkohola izraisīto ūdens zudumu organismā, uzlabo kuņģa darbību un palīdz izvadīt kaitīgās vielas.

Kā galveno iemeslu minerālūdens „Mangaļi” izvēlei respondenti norādījuši pieradumu pie minerālūdens garšas, kā arī „tradīciju spēku”, jo „Mangaļi” ir pirmais no Latvijā reģistrētajiem dabīgajiem minerālūdeņiem.

Galvassāpju iemesls – pārlieku liels ūdens zudums organismā

Galvenais iemesls galvassāpēm nākamajā rītā pēc svinībām, kurās lietots alkohols, ir dehidratācija jeb atūdeņošanās, jo organismā ir pārlieku liels ūdens zudums. Jāņem vērā, ka papildus alkohola apreibinošajai ietekmei, tas ir arī urīndzenošs līdzeklis.

Sabiedrībā pastāv ļoti dažādi uzskati par to, kā „pārvarēt paģiras”. Tomēr speciālisti kā vienu no efektīvākajiem risinājumiem atzīst tieši ūdeni.

Laila Meija, Paula Stradiņa Klīniskās Universitātes slimnīcas Dietoloģijas dienesta vadītāja: „Lai nākamajā rītā pēc svētkiem izvairītos no galvassāpēm, kas radušās dēļ organisma atūdeņošanās, alkohola lietošanas laikā jāuzņem arī ūdens, un pirms gulētiešanas ieteicams izdzert vismaz 0,5 litrus ūdens. Tas palīdzēs organismam tikt vaļā no acetaldehīda – indīgas vielas, kas rodas aknām noārdot alkoholu. Ūdens jādzer arī nākamajā rītā un visas dienas garumā, jo tas palīdzēs atjaunot ūdens daudzumu organismā.

Nepatīkamās sajūtas, kādas cilvēks piedzīvo paģiru laikā rodas gan no atūdeņošanās, gan no acetaldehīda, kā arī no alkohola tiešās kairinošās ietekmes uz kuņģa-zarnu traktu. Ūdens lietošana veicinās ātrāku šo nepatīkamo sajūtu samazināšanos.”

Karstā laikā kopumā ūdens jālieto pastiprināti, lai nepieļautu pārlieku lielu ūdens zudumu organismā un nodrošinātu tā normālu funkcionēšanu. Ūdens zudumu organismā īpaši veicina atrašanās tiešos saules staros un alkohola lietošana, īpaši tā saucamie stiprie dzērieni. Tāpat jāatzīmē, ka tādi dzērieni kā sarkanvīns un viskijs daļai cilvēku var ieslēgt sāpju receptorus galvas smadzenēs, kas izpaužas kā nepatīkama pulsēšana pieres apvidū.

Populārākais stereotips – galvassāpes jāārstē ar atkārotu alkohola devu

Veiktās aptaujas ietvaros CIDO ir apkopojis arī populārākos mītus par alkohola lietošanu un attiecīgi nākamās dienas galvassāpju remdēšanas paņēmieniem.

1. Viens no populārākajiem mītiem ir uzskats, ka stiprās galvassāpes var novērst, atkāroti lietojot alkoholu jeb „ārstējoties ar to, ar ko saslimis”. Tomēr speciālisti atzīst, ka šāda rīcība tikai īslaicīgi var mazināt galvassāpes un slikto pašsajūtu, jo šāda „metode” būtībā palielina intoksikāciju jeb saindēšanos. 

2. Melna kafija ir otrs izplatītākais mīts: tā vēl vairāk veicinās dehidratāciju, jo kafija, tāpat kā alkohols, iedarbojas kā urīndzenošs līdzeklis un tātad – vēl vairāk atūdeņos organismu! Turklāt ļoti iespējams, ka kafija pastiprinās pulsējošās galvassāpes un vēl vairāk kairinās kuņģa gļotādu.

3. Pretsāpju lietošana pirms gulētiešanas (aspirīns, paracetamols u.c.). Pretsāpju tabletes noteikti nevajadzētu lietot pirms gulētiešanas - tad organismā ir vēl pārāk daudz alkohola, un lietojot tabletes tās vēl vairāk noslogos aknas un kopā ar alkoholu veicinās aknu bojājumu rašanos un veicinās kuņģa asiņošanu. Tāpat jābūt ļoti uzmanīgiem ar medikamentu lietošanu arī nākamajā dienā, jo organismā joprojām būs alkohola noārdīšanās starpprodukti, līdz ar to pastāv tāds pats risks, kā lietojot pretsāpju tabletes tieši pirms gulētiešanas.  

Tāpat aptaujātie minēja tādas metodes kā peldēšanās aukstā ūdenī vai auksta duša, iešana pirtī, dažādas sulas (ābolu, tomātu), kefīrs u.c. Tiesa, ar stiprām galvassāpēm iet pirtī vai peldēties aukstā ūdenī nav ieteicams, īpaši, ja to dara vienatnē.

Kā vislabāko un organismam veselīgāko risinājumu speciālisti atzīst pietiekami ilgu miegam veltītu laiku, kā arī pastiprinātu šķidruma lietošanu – galvenokārt minerālūdeni un dzeramo ūdeni. Pēc alkohola lietošanas organismā var būt pazemināts cukura līmenis, kuru atjaunot palīdzēs, piemēram, augļu sulas.

Informāciju sniedza:
Inese Lielpinka
„CIDO grupa” pārstāve

Plašākai informācijai:
T. 22016161; 67350501

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses