Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

"Rīgas miesnieks" ražošanu pārcels uz Jelgavu

Gaļas pārstrādes uzņēmums "Rīgas miesnieks", kas nesen iegādājās "Jelgavas gaļas kombināta" akciju kontrolpaketi, pieņēmis lēmumu pārstrukturēt biznesu un pārcelt ražošanu uz Jelgavu, informēja "Rīgas miesnieka" valdes priekšsēdētājs Juhans Mats (Juhan Matt).

Viņš skaidroja, ka restrukturizācija notiks vairākos posmos un turpināsies aptuveni gadu. Pirmajā posmā, kas sāksies šā gada 6.septembrī, apvienos uzņēmumu "Rīgas miesnieks" un "Jelgavas Gaļas kombināts" pārdošanas un loģistikas nodaļas. Nākamajā posmā, aptuveni gada laikā, ražošana Latvijā tiks pārcelta uz uzņēmuma "Jelgavas Gaļas kombināts" telpām, Rīgā saglabājot administratīvo un loģistikas centru.

Mats atzina, ka abiem uzņēmumiem ir vitāla nepieciešamība pēc reorganizācijas, lai kāpinātu to darbības efektivitāti. Rīgas ražotne ir novecojusi, tai ir nepieciešami būtiski ieguldījumi, lai ilgtermiņā saglabātu konkurētspējīgu un mūsdienu prasībām atbilstošu ražošanu. Savukārt Jelgavas ražotne jau šobrīd atbilst lielākajai daļai gan šodienas, gan nākotnes ražošanas prasību.

"Konkurence gaļas izstrādājumu tirgū Latvijā kļūst arvien sīvāka. Kā tirgus līderim mums ir labākās iespējas un pietiekoši daudz resursu biznesa pārstrukturizēšanai, lai izveidotu ilgtermiņā pelnošu biznesu. Manuprāt, svarīgākais ir turpināt gaļas izstrādājumu ražošanu Latvijā, un tas veiktās pārstrukturizācijas rezultātā tiks panākts," piebilda Mats.

Savukārt "Rīgas miesnieka" akciju kontrolpaketes īpašnieces Igaunijas kompānijas "Rakvere Lihakombinaat" valdes priekšsēdētāja Anne Mere skaidroja, ka Rīgas ražotne tiks slēgta, lai veicinātu abu Latvijas uzņēmumu rentabilitāti un palielinātu to tirgus daļu Latvijā.

"Divu spēcīgu gaļas pārstrādes uzņēmumu pārdošanas un loģistikas [nodaļu] sapludināšana apvienotajai kompānijai piešķirs efektivitāti un elastīgumu, lai tā spētu veiksmīgāk darboties Latvijas gaļas produktu tirgū, kas piedzīvojis būtisku kritumu," viņa sacīja.

Mere arī norādīja, ka pēc Rīgas ražotnes slēgšanas daļa strādājošo tiks pārcelti uz Jelgavu, bet daļa tiks atlaisti.

Pēc uzņēmuma pārstāvju sniegtās informācijas, Latvijas gaļas produktu tirgus pēdējā gada laikā apmēra ziņā samazinājies par 5%, bet finansiālās vērtības ziņā sarucis pat par 12%.

Mats gan apliecināja, ka "Rīgas miesnieks" tirgus kritumu ir pārdzīvojis daudz veiksmīgāk nekā tā konkurenti. "Tomēr sarežģītajā ekonomiskajā situācijā ar to nepietiek, lai kompānija investētu modernās tehnoloģijās un kvalitātē. Pēc jaunā restrukturizācijas plāna īstenošanas mēs spēsim ražot vairāk un efektīvāk, un galvenais ir arī turpmāk būt spēcīgiem līderiem Latvijas gaļas produktu tirgū," uzsvēra Mats.

Tāpat "Rīgas miesnieka" valdes priekšsēdētājs sacīja, ka pašlaik skaidras informācijas par to, cik darbinieku varētu tikt atbrīvoti un cik izmaksās restrukturizācijas plāna realizācija, nav.

"Kad reālie darbi tiks paveikti, tad arī varēsim pateikt gan par darbinieku skaitu, gan par izmaksām," viņš teica un norādīja, ka restrukturizācijas plāna realizācija nebūs lēts process, jo tā ietvaros, iespējams, uzņēmums iegādāsies arī jaunas ražošanas iekārtas un veiks būvniecības darbus, lai varētu izvietot visas pārvestās iekārtas.

Mats prognozēja, ka restrukturizācijas process aizņems aptuveni vienu gadu, jo tas jāveic pakāpeniski. "Mēs nevaram vienkārši apturēt ražošanu un pārvest iekārtas, mums ir jāturpina ražošana," atzina uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

"Rīgas miesnieks" ir dibināts 1922.gadā Rīgā. Kopš 1998.gada "Rīgas miesnieks" ietilpst "HKScan" grupā. "Rīgas miesnieks" ir tirgus līderis Latvijā ar 23% tirgus daļu, "Jelgavas gaļas kombināta" tirgus daļa ir 6%, un uzņēmums ir tirgus līderis kūpināto desu un salami segmentā.

"HKScan" ir viena no vadošajām pārtikas produktu ražošanas kompānijām Ziemeļvalstīs un ietver gaļas pārstrādes uzņēmumus Somijā, Zviedrijā, Polijā un Baltijas valstīs. "HKScan" grupā Baltijas valstīs bez "Rīgas miesnieks" ietilpst arī Rakveres gaļas pārstrādes uzņēmums "Rakvere Lihakombinaat", "Ekseko", "Tallegg" Igaunijā un "Klaipedos Maisto Mesos Produktai" Lietuvā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses