Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Pirmdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva

Ruņģis: Samazinājusies alus patēriņa sezonalitāte

Alus patēriņā samazinājusies sezonalitāte - ja agrāk ziemas sezonā alus pieprasījums kritās turpat divas reizes, tad šobrīd par kādiem 30-40%, intervijā pilseta24.lv stāsta Valmiermuižas alus vadītājs Aigars Ruņgis."Vasarā visus trīs gadus, ko esam strādājuši, ir bijis tā, ka karstākajās dienās alus ir mazliet pietrūcis.

Lai arī mēs pagājušo pavasari palielinājām alus darītavas jaudu, arī pagājušajā vasarā pāris dienas alus pietrūka, tādēļ mēs apzināti klientu loku nepaplašinām. Nebūtu patīkami, kad klientam alus te ir, te nav. Alus kopējo piedāvājuma apjomu mēs palielināt nevarēsim, tādēļ klientu skaitu nāksies ierobežot," viņš stāsta.Viņš norāda, ka uzņēmums attīstoties lielāko uzsvaru liek uz stratēģiju, bet ne cenu. "Saprotams, ka liela darītava vienmēr varēs saražot alu lētāk, izplatīt plašāk un vairāk reklamēt. Mazai alus darītavai vai mazam krodziņam, vai mazam restorānam, beķerejai – līdzības var vilkt arī ar citiem maziem ražotājiem un amatniekiem – uzsvars ir jāliek uz augstu kvalitāti." A. Ruņģis gan norāda, ka litrs Valmiermuižas alus ir lētāks par litru benzīna - ja var bākā liet litru benzīna, tad nedēļas nogalē vienu kausiņu alus arī katrs varot atļauties.Brūža saimnieks atklāj, ka Latvijā mazo alus darītavu ir vairāk kā Igaunijā, bet divkārt mazāk kā Lietuvā. Šo apstākli un Valmiermuižas brūža tuvumu igauņu robežai izmantojot, alus tiek piedāvāts arī Igaunijas tirgū - varot redzēt, ka igauņiem mazo alus darītāju brūvējums garšo, bet pašiem neesot tik populāra to tradīcija."Ļoti gribētos piedāvāt vairāk alu eksportā, tomēr pašreiz tas ir saistīts ar ierobežoto ražošanas apjomu. Ja mēs palielinātu eksportu uz Tallinu vai Tartu, tad latviešiem nāktos braukt uz Igauniju pēc Valmiermuižas alus. Ja mēs vēlētos aktīvāk strādāt eksporta tirgos, tad nāktu palielināt alus darītavas jaudu, pašreiz tādu lēmumu neesam pieņēmuši. Pašreiz Valmiermuižas alus eksporta tirgos varētu būt drīzāk kā Latvijas alus vizītkartes sastāvdaļa, gluži kā melnais balzams vai rudzu maize, mazos apjomos un dažos labos veikalos, kā Stockmann," saka A. Ruņģis.Viņš norāda, ka šādu alu eksportēt uz tālām zemēm, kā ASV vai Austrālija nemaz nav iespējams, jo jāņem vērā, ka dzīvajam alum realizācijas termiņš ir salīdzinoši īss, gaišajam alum tie ir maksimāli trīs mēneši. "Būtu jāveido ļoti efektīva loģistika, visticamāk ar aviopārvadājumiem. Tad tam alum ir jābūt ļoti īpašam, lai cilvēki vēlētos maksāt tos 5-10 eiro par pudeli."Alus darītavas saimnieks tomēr uzskata, ka 500-1000 kilometru rādiusā ap Latviju mazajiem brūžiem savu produkciju piedāvāt ir reāli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses