Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Uzņēmēji nemierā ar zemajām prasībām dzeramajam ūdenim; ZM uzskata, ka viss kārtībā

Vairāki lielie uzņēmēji, kuri Latvijā iegūst un ražo minerālūdeni un avota ūdeni, kategoriski iebilst pret pašreizējo situāciju, kad veikalos tiek pārdots dzeramais ūdens, kas var būt iepildīts no krāna. Lai gan no kvalitātes viedokļa satraukumam nav pamata - krāna ūdenim no valsts puses ir izvirzītas tās pašas prasības, kas dzeramajam, no pircēja maka viedokļa atšķirība ir milzīga - dzeramais ūdens maksā aptuveni 500 reižu dārgāk. Zemkopības ministrija (ZM) gan uzskata, ka viss ir kārtībā, ziņo laikraksts Diena.

Laikraksts, iepazīstoties ar vairāku dzeramā ūdens ražotāju marķējumu uz pudeles, pārliecinājies, ka daudzi nenorāda, kur ūdens iegūts. Labākajā gadījumā ir teikts, ka ūdens iegūts no dziļurbuma, taču precīza adrese netiek minēta.

Minerālūdens un avota ūdens ražotāji savukārt uzskata, ka prasības nav gana stingras, jo piemēram, uz minerālūdens pudeles jānorāda gan ūdens ieguves vieta, gan ūdens sastāvs, gan precīza adrese. Pēc to domām, Latvijas likumi negodīgiem tirgotājiem ļauj pelnīt uz cilvēku apmuļķošanas rēķina.

ZM Pārtikas nekaitīguma nodaļas vadītāja Sarma Sleže savukārt norāda: "Ja kāds vēlas tērēt naudu un pirkt tādu pašu ūdeni, kāds tek no krāna, tā ir patērētāja brīva izvēle." Dabiskā ūdens ražotāji kā risinājumu piedāvā izstrādāt triju veidu noteikumus - atsevišķi dabiskajam, dzeramajam fasētajam un dzeramajam krāna ūdenim -, taču ministrijā šādu modeli pašlaik neapspriež.

Pārtikas un veterinārā dienests (PVD) informē, ka ražotāji var iziet dzeramā ūdens atzīšanas procesu, lai pierādītu, ka tā ūdens ir augstvērtīgāks nekā tas, kas tek pa krānu. Patlaban PVD uzraudzībā un kontrolē ir 28 fasēta dzeramā ūdens ražošanas uzņēmumi, no kuriem atzīšanas procesu gan veikuši tikai puse - 14.

Visu Ilzes Brinkmanes rakstu "Iespējams, no krāna, bet 500 reižu dārgāks", lasiet pirmdienas Dienā vai sadaļā Šodien laikrakstā.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses