Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

"Zemnieku saeima" projektā popularizēs alternatīvās enerģijas izmantošanu

Biedrība Zemnieku saeima (ZSA) trešdien uzsāk projektu alternatīvās enerģijas izmantošanas popularizēšanai Latvijā, informēja organizācija.

Gada garumā biedrība iecerējusi veikt pasākumus, lai veicinātu atjaunojamo energoresursu izplatību un vides aizsardzību, attīstot no lauksaimnieciskās biomasas iegūtās enerģijas ražošanu un izmantošanu. Paredzēts arī stiprināt sadarbību starp Latvijas, Norvēģijas un Zviedrijas bioenerģijas un vides aizsardzības speciālistiem, apkopojot ekspertu slēdzienus bioenerģijas jautājumos, kā arī attīstīt bioenerģijas mācību centru Latvijas Lauksaimniecības universitātes Mācību un pētījumu saimniecībā Vecauce. Vecauce ir topošo lauksaimnieku prakses vieta un pieredzējušo zemnieku kvalifikācijas paaugstināšanas centrs.

ZSA lauksaimniecības speciālists Ingmārs Sniedze skaidro, ka lauksaimniecības ražošanas procesā rodas blakusprodukti, kurus ir ekonomiski pamatoti pārstrādāt enerģijā. Tādi, piemēram, ir lopu mēsli, kas, nepareizi apsaimniekojot, rada vides piesārņojumu ar nitrātiem. Latvijā ir arī lielas platības ar augu biomasu, kuras ir jāapstrādā, lai zemi uzturētu labā lauksaimnieciskā un vides stāvoklī. Viņaprāt, enerģijas ražošanai no biomasas ir attīstības potenciāls.

Savukārt projekta vadītāja Rita Sīle norāda, ka līdz šim Latvijas saimniecības pārsvarā orientējušās uz tradicionālo produktu ražošanu, savukārt jaunajos ekonomiskajos apstākļos lauku saimniecībām jāplāno jauni, alternatīvi uzņēmējdarbības veidi. Pēc viņas domām, alternatīvās enerģijas ražošana ir viens no tādiem. R.Sīle gan atzīst: lai attīstītu enerģijas ražošanu, patlaban pastāv vairāki šķēršļi - lauksaimniekiem nepieciešama informācija par iespēju iesaistīties enerģijas ražošanā un izdevīgākajām tehnoloģijām. Tāpat šķērslis ir Latvenergo noteiktā iepirkuma apjoms saražotajai elektrībai no lauksaimniecības izcelsmes biomasas, kas, pēc viņas domām, ir jāpalielina. "Ir jāizmanto tas potenciāls, kas Latvijai joprojām ir saglabājies pat ekonomikas krīzes apstākļos, un ir jāveicina valsts energoneatkarība."

Projekta laikā paredzēts rīkot informatīvus pasākumus visā Latvijā, izdot mācību materiālus speciālistiem, attīstīt bioenerģijas mācību bāzi Vecauce un informēt plašāku sabiedrību par bioenerģijas ražošanas un izmantošanas potenciālu. Projektā piedalās divi partneri - ZSA un Vecauce.

Biedrība secina, ka arī zemnieku saimniecībām patlaban ir liela ieinteresētība alternatīvās enerģijas projektu realizācijā. ZSA jau pieteikušies vairāki lauku uzņēmumi, kas ir ieinteresēti piedalīties projekta norisēs.

Projektu "Atjaunojamās enerģijas popularizēšana un izmantošanas veicināšana Latvijā, izmantojot tehnoloģiju un zināšanu pārnesi" atbalsta Īslande, Lihtenšteina un Norvēģija EEZ finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējās finanšu instrumenta ietvaros, kā arī Latvijas valsts ar Sabiedrības integrācijas fonda starpniecību. Projekta kopējā summa ir 55 360 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses