Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Bērziņš: Visaginas AES projekts Latvijai ir izdevīgs

Pēc pašreizējām aplēsēm, Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekts Latvijai ir izdevīgs, ceturtdien pēc tikšanās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti Bistrampoles muižā sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

"Balstoties uz esošo informāciju un noteikumiem, Latvijai tas ir izdevīgi," sacīja Bērziņš, kurš vēl trešdien projekta detaļas apspriedis ar AS Latvenergo vadību.

Bērziņš atzina, ka projekts attīstās ne pārāk ātri, taču pozitīvā virzienā. Viņš pieļāva, ka valstu starpā kāda vienošanās šajā jautājumā varētu tikt parakstīta ne ātrāk kā šī gada beigās.

Pašlaik sarunas par dalību projektā ar partneriem notiek energokompāniju līmenī, ko apliecināja Valsts prezidents, uzsverot, ka viņa rīcībā ir tieši Latvenergo sniegtā informācija par šo projektu - Latvija Visaginas AES projektā ir gatava piedalīties vienīgi uz ekonomiskā un komerciālā izdevīguma principiem.

Lietuvas prezidente žurnālistiem kopējā preses konferencē uzsvēra, ka Visaginas projekts ir būtisks visam reģionam un katrai no Baltijas valstīm, jo tas garantēs enerģētisko neatkarību un veicinās ekonomikas izaugsmi.

"Projekts veicinās un dos ekonomisko impulsu visam Baltijas reģionam," sacīja Grībauskaite.
Lietuvas prezidente minēja, ka koncesijas līgums AES projektam varētu tikt parakstīts jau šī gada jūnijā, pārnesot projekta attīstību nākamajā fāzē. Tāpat Valsts prezidenti sprieduši par sašķidrinātās dabasgāzes termināļu būvniecību un gaidāmo NATO samitu Čikāgā.

Prezidenta preses dienestā informē, ka Latvijas puse jau iepriekš ir apliecinājusi un arī šobrīd uzsver, ka Baltijas reģionā ģeogrāfiski un ekonomiski atbilstošākā ir Latvija. Vienlaikus Lietuvas puse sacīja, ka turpina virzīt savu nacionālo sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecību, kas iecerēts Klaipēdā. Lietuvas prezidente atzīmēja, ka Lietuva ir ieinteresēta nākotnē izmantot Latvijas gāzes krātuvi Inčukalnā. Tomēr abu valstu prezidenti apliecināja, ka Eiropas Komisijas veiktās priekšizpētes rezultāti tiks ņemti vērā neatkarīgi no valstu nacionālajiem projektiem.

apkalpošanai laikā no 2020. līdz 2027.gadam būs jāatvēl gandrīz visi jaunās spēkstacijas neto ieņēmumi par pārdoto elektroenerģiju, bet laikā no 2027. līdz 2038.gadam - aptuveni puse neto ieņēmumu.
Tiek lēsts, ka jaunā spēkstacija izmaksās līdz pieciem miljardiem eiro (3,5 miljardiem latu). Patlaban prognozēts, ka elektroenerģiju tā sāks ražot 2020.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses