Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Būvniecības izmaksu līmenis gada laikā palielinājies par 2,8 %

2019. gada decembrī, salīdzinot ar 2018. gada decembri, būvniecības izmaksas palielinājās par 2,8 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Strādnieku darba samaksa palielinājās par 8,6 %, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 1,7 %, bet būvmateriālu cenas – par 1,1%.

2019. gada decembrī, salīdzinot ar novembri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 0,4%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 1,2%, būvmateriālu cenas – par 0,3%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,1%.

Decembrī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums apdares būvdarbu strādniekiem (jumiķi, apmetēji, sanitārtehniķi un citi), betonētājiem un tiem radniecīgu profesiju strādniekiem, kā arī elektriķiem.

2019. gada 4. ceturksnī, salīdzinot ar 3. ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 0,6%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 2,5%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas, kā arī būvmateriālu cenas – par 0,1%.

2019. gada 4. ceturksnī, salīdzinot ar 2018. gada 4. ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis pieauga par 3,2%. Strādnieku darba samaksa palielinājās par 7,7%, būvmateriālu cenas – par 2,2%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 1,7%.

2019. gadā 12 mēnešu vidējais būvniecības izmaksu līmenis salīdzinājumā ar 2018. gada 12 mēnešu vidējo līmeni Latvijā palielinājās par 4,1%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 7,6%, būvmateriālu cenas – par 3,4%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 2,7%.

2019. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedza ap 200 būvuzņēmumu un vairāk nekā 50 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2018. gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 87% no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza 1 miljonu eiro gadā, no tiem 36% uzņēmumu darbu apjoms bija virs 5 miljoniem eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses