Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

FM prognozē inflācijas mazināšanos

Inflācija tuvākajos mēnešos ir gaidāma arvien mērenāka, jo vietējie faktori nerada spiedienu uz cenu kāpumu, svārstības nosaka tikai sezonāli un ārējās vides faktori, portālam Diena.lv prognozēja Finanšu ministrijas eksperti.

Jau ziņots, ka inflācija šā gada oktobrī turpināja samazināties, un gada inflācija bija 4,4% līmenī.

Oktobrī cenas pieauga vidēji par 0,2%, kas ir nedaudz zemāk nekā prognozēts. Pakalpojumu cenas, kas raksturo iekšējā tirgus pieprasījumu, palika nemainīgas, savukārt preču cenas pārsvarā sezonālo faktoru dēļ pieauga par 0,3%, norādīja speciālisti.

"ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) pārtikas cenu indekss oktobrī uzrādīja manāmu kritumu, kas norāda, ka svārstīgums nav mitējies un tirgū vēl arvien valda nenoteiktība par nākotni, kaut arī šī brīža tendences ir labvēlīgas. Savukārt naftas produktu cenas pasaules biržās oktobrī nedaudz pakāpās, tomēr paliekot būtiski zem šā gada aprīlī sasniegtā maksimuma," skaidroja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Ministrija apliecināja, ka oktobrī sezonālu faktoru ietekmē pieauga apģērbu un apavu cenas attiecīgi par 1,4% un 2,1 %. Dārzeņu cenas pēc sezonāla ražas novākšanas perioda krituma atgriežas normas robežās, mēneša laikā pieaugot par 14,2%, kas gan ir par 20,6% zemāk nekā pagājušā gada atbilstošajā periodā. Savukārt kartupeļu cenas oktobrī samazinājās par 14,8%, ka ir par 13,4% zemāk nekā pagājušā gadā. Turpināja samazināties siltumenerģijas tarifu cenas - oktobrī par 1,3 %. Noslēdzoties akcijām lielveikalos, samazinājās cenas alkoholiskajiem dzērieniem - vidēji par 1,3 %.

Gada vidējā inflācija 2011.gada oktobrī bija 4,1 %, savukārt Māstrihtas kritērija novērtējums bija 3%.

Finanšu ministrijas eksperti prognozē, ka patēriņa cenu dinamiku Latvijā 2012.gadā noteiks pasaules cenu ietekmes mazinājums, ko radīs globālā pieprasījuma aktivitātes kritums. Nemainīgā nodokļu politika nodrošinās strauju nodokļu ietekmes samazinājumu uz inflāciju 2012.gada pirmajā pusē, un prognozējams, ka šī ietekme pakāpeniski izzudīs līdz gada vidum. Savukārt iekšējā tirgū lēnais privātā pieprasījuma pieaugums neradīs papildus inflācijas spiedienu. Līdz ar to gada vidējā inflācija 2012.gada laikā samazināsies par 2 % un gada beigās būs 2,4%. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses