Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 4. jūlijs
Sandis, Uldis, Ulvis, Sandijs

Gada inflācija jūnijā - 4,8%

Šā gada jūnijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūniju, bija par 4,8% augstāks. Precēm cenas pieauga par 6,4%, bet pakalpojumiem - par 0,5%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis jūnijā, salīdzinot ar maiju, palielinājās par 0,3%. Precēm cenas pieauga par 0,3%, bet pakalpojumiem - par 0,2%, liecina Centrālā statistikas pārvaldes (CSP) dati.

2010.gada jūnijā, salīdzinot ar 2010.gada maiju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,4%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 2,6%.

Kopumā šā gada pirmajos sešos mēnešos, jūniju salīdzinot ar 2010.gada decembri, cenas ir pieaugušas par 4,1%. 2010.gadā cenu pieaugums attiecīgajā laika posmā bija 1,8%.

Jūnijā lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām jūnijā bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī cenu kritumam apaviem un pārtikai.

Mājokļa grupā lielākā ietekme bija siltumenerģijas tarifu kāpumam vidēji par 4,1% sakarā ar dabasgāzes tirdzniecības cenas pieaugumu lielajiem patērētājiem. Cietā kurināmā cenas pieauga par 1,9%, bet sašķidrinātā gāze balonos atlaižu ietekmē kļuva par 0,9% lētāka.

Alkoholiskajiem dzērieniem cenas pieauga vidēji par 3,2%, tai skaitā stiprais alkohols kļuva par 4,6% dārgāks, ko galvenokārt noteica akcīzes nodokļa palielinājums. Savukārt, noslēdzoties akcijām, cenas par 3,8% pieauga vīnam un par 1,7% - alum. Tabakas izstrādājumiem cenas pieauga vidēji par 0,9%.

Pārtikas grupā cenu līmeni visvairāk pazemināja svaigie dārzeņi, kam cenas kritās par 20,9%. Lētāka par 1,3% kļuva maize, piens un piena produkti par 0,7%, olas par 2%, augļi par 1,7%. Savukārt sadārdzinājās desas un žāvējumi par 1,9%, tēja un kafija par 2,6%, kā arī augu eļļa par 4,6%.

Apavu cenas jūnijā pazeminājās vidēji par 3,5%, galvenokārt sezonas atlaižu ietekmē, bet apģērbs kļuva par 0,5% dārgāks.

Jūnijā sadārdzinājās pasažieru transporta un tūrisma pakalpojumi. Par 1% sadārdzinājās benzīns, ko ietekmēja akcīzes nodokļa pieaugums mēneša sākumā, bet straujāku cenu kāpumu piebremzēja naftas produktu cenu pazeminājums pasaules tirgū.

Kā ziņots, biznesa portāla "Nozare.lv" aptaujātie ekonomisti prognozēja, ka vidējais cenu līmeni, salīdzinot ar maiju, varētu būt audzis par 0,2% līdz 0,4%.

Savukārt cenu kāpums gada laikā, salīdzinot šā gada jūniju ar 2010.gada jūniju, pēc ekonomistu aplēsēm, tika prognozēts 4,7% līdz 5% līmenī.

Ekonomisti prognozē, ka cenu gada izaugsme 5% līmenī varētu saglabāties arī turpmākajos mēnešos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses