Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ietekme uz vidi un bizness

Globālā mērogā klimata pārmaiņas rada dažādas sekas, to vidū gaisa temperatūras svārstības, kas var izraisīt ekstremālus laikapstākļus un nokrišņu daudzuma izmaiņas. Rezultāts var būt gan sausums, gan plūdi, kādus esam pieredzējuši Eiropā un citviet pasaulē. Laikapstākļu izmaiņas iet roku rokā arī ar faunas un floras transformācijām.

Arī mēs Latvijā pieredzam ievērojamas temperatūras svārstības visos gadalaikos, stipras vētras un nokrišņus, pavasarī applūdušus laukus un ekstremālu sausumu vasarās.

Dažādu pētījumu dati rāda, ka ārkārtējais karstums līdz pat trešdaļai cilvēces jeb vienam līdz trim miljardiem iedzīvotāju var likt pārcelties uz vēsākiem reģioniem, bet cilvēkiem labvēlīgāka klimata zona pārvietosies Latvijas virzienā. Labvēlīgāks klimats šķiet pievilcīgi, tomēr jāapzinās, ka faktiski tas nozīmē arī t. s. klimata bēgļu pieplūdumu mūsu reģionā. Tā būs atbalss, ko radīs tā dēvētās klimata jukas. Tieši tāpēc ikvienam individuāli un mums kā sabiedrībai kopumā, ietverot arī uzņēmējdarbības vidi, ir jāstiprina pārliecība, ka tikai kopīga rīcība var attālināt klimata pārmaiņu radīto haosu.

Nav noliedzams tas, ka uzņēmējdarbība šī jēdziena plašākajā nozīmē nelabvēlīgi saasina klimata procesus, tāpēc uzņēmēju atbildība ir meklēt ilgtspējīgākos risinājumus procesu optimizācijai, iesaistīties klimata aizsardzības iniciatīvās un veicināt sabiedrības izpratni par klimata pārmaiņu ietekmi un to, kā ikviens no mums var palīdzēt veidot zaļāku un ilgtspējīgāku nākotni. 

Šī izpratnes veicināšana piedzimst uzņēmuma iekšienē, tāpēc vitāli svarīgi ir pašam uzņēmumam kļūt par paraugu citiem. 

Viens no efektīvākajiem veidiem, kā veicināt zaļāka biznesa veidošanu, ir aprites ekonomikas principu ieviešana un ievērošana. Tas nozīmē resursu un materiālu atkārtotu izmantošanu, atkritumu maksimālu samazināšanu un ilgtspējīgu piegādes ķēžu izveidošanu. Aprites ekonomikas modelis palīdz uzņēmumiem ne tikai samazināt ietekmi uz vidi, bet arī kāpināt efektivitāti, samazināt izmaksas un veicināt jaunāko tehnoloģiju realizāciju ikdienas darbā. Tas ir solis uz to, lai uzņēmējdarbība tiktu transformēta, kļūtu atbildīgāka un ilgtspējīgāka un radītu pozitīvāku ietekmi uz vidi.

Latvijas uzņēmumiem, piedzīvojot digitālo transformāciju, svarīgi ir strādāt arī ilgtspējīgi un atbilstoši aprites ekonomikas principiem. Klimata pārmaiņu laikmetā būtiski ir izdarīt ilgtspējīgas izvēles, piemēram, izvēlēties saules paneļus, atkārtoti izmantot dabas neatjaunojamos resursus, otrreizēji pārstrādājot tekstilizstrādājumus u. c. Novērojumi liecina, ka ilgtspējīgi risinājumi ilgtermiņā var dot pozitīvu ietekmi arī uz biznesa stabilitāti, un aizvien biežāk līdzās stimulam strādāt ātrāk līdzvērtīgi svarīgs faktors būs strādāt ilgtspējīgi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses